Πανά: Βρισκόμαστε σε στάδιο αξιολογήσεων για προσεκτικό άνοιγμα (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Δρ. Ζωή-Δωροθέα Πανά, η οποία μίλησε για την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου και για το ενδεχόμενο νέων μεταλλάξεων.

Αρχικά ανέφερε ότι φαίνεται στην καθημερινότητα η κούραση και η πίεση του κόσμου οι οποίοι είναι οι τελικοί αποδέκτες. «Παγκόσμια είμαστε σε πρωτόγνωρη κατάσταση».

Πρόσθεσε ότι η κατάσταση παραμένει δυναμική, καθώς ο ιός θέλει να επιβιώσει και γίνει πιο ανθεκτικός. «Γίνεται μια προσπάθεια για να υπάρξει μια καλύτερη

εικόνα για το πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο των μεταλλαγμένων στελεχών και να προσπαθήσουμε με τη γνώση μας έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε προσεκτικό άνοιγμα».

Παράλληλα, είπε ότι ο Φεβρουάριος είναι μια περίοδος εξέτασης με παράλληλες χαλαρώσεις σε εκπαίδευση, αθλητισμό και λιανικό εμπόριο. «Ανακοινώσαμε τα όσα μας προβληματίζουν και προσπαθούμε να προχωρήσουμε συντηρητικά», ανέφερε.

Στη συνέχεια μίλησε και για τη δημοσιογραφική διάσκεψη που θα γίνει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον Δρ. Λεόντιο Κωστρίκη και τον Φίλιππο Πατσαλή με θέμα τις μεταλλάξεις. «Οι μεταλλάξεις υπήρχαν και θα υπάρχουν γιατί ο συγκεκριμένος ιός αρέσκεται στις  μεταλλάξεις του γεννητικού του υλικού».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι για τους ίδιους δεν έχουν κλινική σημασία καθώς δεν επηρεάζεται η μεταδοτικότητα ή πως θα επηρεάσει τα εμβόλια.

Διευκρίνισε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν εντοπιστεί και μεταλλάξεις οι οποίες παρουσιάζουν κλινική σημασία.«Προσπαθούμε να αναχαιτίσουμε το φαινόμενο και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες εκεί που ο ιός δεν θα βρίσκει άτομα για να ανακυκλωθεί».

Διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σινιάλα ότι επηρεάζεται σημαντικά η αποτελεσματικότητα των εμβολίων. «Προσπαθούμε να ενισχύσουμε τα όπλα μας έτσι ώστε να μην φτάσουμε σε ένα σημείο προϊόντος του χρόνου που θα μας δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα οι μεταλλάξεις».

Τέλος ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας κάνει αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς για να γίνει μια επανεκκίνηση η οποία θα εναρμονίζει κλάδους της ίδιας κατηγορίας. «Γίνονται αυτή τη στιγμή συζητήσεις για το πώς θα συνεχίσουμε λαμβάνοντας υπόψη το χώρο του πολιτισμού και των τεχνών».

Δείτε το βίντεο: 

Διαβάστε ακόμη: 

Υπ. Υγείας: Απορρίπτει δημοσίευμα για «χορό εκατομμυρίων» με τα rapid test

Βρετανία: Το τρίτο lockdown μειώνει τα κρούσματα, ψηλά η συχνότητα μολύνσεων

Keywords
Τυχαία Θέματα