Χωρίς ρεύμα και νερό στο Τέξας – Θάνατοι από μονοξείδιο του άνθρακα

13:58 18/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Χωρίς ηλεκτρικό παραμένουν 2,3 εκατομμύρια νοικοκυριά, μετά το σφοδρό κύμα ψύχους που έπληξε μεγάλα τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το σαββατοκύριακο. Το ψυχρό κύμα που ήρθε από την Αρκτική υποχωρεί σταδιακά αφήνοντας απολογισμό 30 νεκρών και θερμοκρασίες από 11 έως 19,5 βαθμούς Κελσίου «κάτω από τις φυσιολογικές για την εποχή» στα κεντρικά .

Για απόλυτη καταστροφή για τη δημόσια υγεία, μίλησε γιατρός στο Χιούστον, αναφερόμενος σε ρεκόρ θανάτων από μονοξείδιο του άνθρακα

στην «προσπάθεια να αντέξουν στο κρύο εν μέσω διακοπών ρεύματος».

Στο Τέξας, που τέθηκε ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια κάτοικοι παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση. Το δίκτυο υδροδότησης παρουσιάζει διακοπές λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ το θερμόμετρο έδειξε ως και 18 βαθμούς υπό το μηδέν. (-18C)

Σχεδόν επτά εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν οδηγία να βράζουν το νερό βρύσης πριν το καταναλώσουν, κάτι που είναι όμως αδύνατον στα νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα.

AP Photo/Ashley Landis

Οι διακοπές ρεύματος δεν θα αποκατασταθούν νωρίτερα από 48 ώρες, προειδοποίησε ο δήμαρχος του Χιούστον, Sylvester Turner και συμβούλεψε να μένουν ανοικτές οι βρύσες για να μην παγώσουν οι σωλήνες και όλα τα νοικοκυριά να προμηθευτούν εμφιαλωμένο νερό.

Τουλάχιστον τέσσερα άτομα πέθαναν σε πυρκαγιά τα αίτια της οποίας αποδόθηκαν σε κεριά, σε σπίτι στο Χιούστον.

Δύο νεκροί βρέθηκαν σε αυτοκινητόδρομο του Χιούστον και ο θάνατος τους αποδόθηκε στο κρύο.

Ο Τζεφ Ζάιεντς, ο συντονιστής της μάχης κατά της Covid-19 στον Λευκό Οίκο, δήλωσε πως το ψύχος επηρεάζει την εκστρατεία εμβολιασμού.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, από την πλευρά του, ανέβαλε για αύριο, Παρασκευή, την προγραμματισμένη επίσκεψη σε εργοστάσιο της Pfizer στο Καλαμαζού του Μίσιγκαν.

Οι διακοπές της ηλεκτροδότησης επιδεινώθηκαν επειδή σταθμοί παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο καθώς και ανεμογεννήτριες έπαψαν να λειτουργούν εξαιτίας του παγετού.

Η Εθνική Υπηρεσία Καιρού (NWS) μετέδωσε ότι περισσότερο από το 71% των αμερικανικών εδαφών έχει θαφτεί στο χιόνι.

Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί των Μεσοδυτικών πολιτειών αναμένουν νέες ισχυρές καταιγίδες.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα