Παν. Δημητριάδης: Ο χρυσός προστατεύει την Κύπρο από grexit

Τη θέση ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει τη δυνατότητα να αποδείξει ότι μπορεί να μετατραπεί από ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ σε ηγέτη της Ελλάδας, εξέφρασε στην εκπομπή του Simgalive ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου,

καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο University of Leicester, Πανίκος Δημητριάδης.

Ο τέως Διοικητής, ο οποίος διετέλεσε Κεντρικός Τραπεζίτης σε μια κρίσιμη περίοδο για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα (τραπεζική κρίση- κούρεμα καταθέσεων) διατύπωσε την άποψη ότι τις τελευταίες μέρες, ο Τσίπρας έχει δείξει ότι μετατρέπεται σε έναν ηγέτη, που χρειάζεται η χώρα για να παραμείνει στην Ευρώπη, αφού έχει κερδίσει τη στήριξη της αντιπολίτευσης και κατάφερε να μετατρέψει το «όχι» σε «ναι».

Εμφανίστηκε παράλληλα αισιόδοξος ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός «θα τα καταφέρει», κάνοντας λόγο για «ωριμότητα».

Σε σχέση με τις επιπτώσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο στην περίπτωση μη έγκρισης της συμφωνίας, ο κ. Δημητριάδης υποστήριξε ότι θα είναι εφιαλτικές και καταστροφικές, κάνοντας λόγο για «κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και κατάρρευση του ελληνικού κράτους».

Για τις επιπτώσεις στην Κύπρο, είπε ότι θα είναι περισσότερο πολιτικές παρά οικονομικές.

Πρόσθεσε ότι η ανησυχία του πριν από δύο χρόνια ως Διοικητής (πριν την πώληση των υποκαταστημάτων), «αν γινόταν αυτό το πράγμα στην Ελλάδα θα μας παρέσερνε αυτόματα στην έξοδο από την ευρωζώνη».

Επεξηγώντας την τοποθέτηση του είπε ότι «είχαμε 25 δις καταθέσεις στην Ελλάδα, για τις οποίες ήμασταν υπεύθυνοι ως κράτος να τις στηρίξουμε. Το κράτος, όμως δεν είχε τη δυνατότητα να στηρίξει αυτές τις καταθέσεις».

Κληθείς να σχολιάσει ότι η πώληση των υποκαταστημάτων στοίχησε στην Κύπρο περίπου 4μησι δις ευρώ και μια ανακεφαλαιοποίηση, απάντησε χαρακτηριστικά: «αν πωλούνταν τώρα, πόσα θα παίρναμε; Θα παίρναμε τίποτε; Τα χαρτοφυλάκια ήταν προβληματικά».

Ο καθηγητής διερωτήθηκε: «Γιατί επετράπη σε μια ελληνική τράπεζα, όπως είναι η Marfin Egnatia , η οποία ήταν θυγατρική της Λαικής και για την οποία ευθύνη έφερε ο Έλληνας φορολογούμενος μέχρι τον Απρίλη του 2011, να μετατραπεί σε υποκατάστημα της Λαικής, που συνεπάγεται ότι η ευθύνη μετατοπίζεται στον κύπριο φορολογούμενο και από την Τράπεζα της Ελλάδος στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου;»

Όπως είπε, «αυτό ήταν ένα λάθος που δεν έπρεπε να γίνει».

Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι «εκεινος, ο οποίος θα μπορούσε να το σταματήσει ήταν η ΚΤΚ υπό την ηγεσία –τότε- του Αθανασιου Ορφανιδη. Κακώς δεν το έκανε διότι παρασύρθηκε η Λαική σε αυτή την κατάσταση». Πρόσθεσε ότι «το θέμα ήταν καθαρά εποπτικό. Δεν ήταν δημοσιονομικό παρόλο, που είχε δημοσιονομικές επιπτώσεις».

Σε σχέση με τον χρυσό της Κεντρικής και κατά πόσον μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα εάν τα πράγματα πάρουν τελικά αρνητική τροπή, ο Πανίκος Δημητριάδης είπε ότι ο χρυσός προστατεύσει τη χώρα «και είναι ευχής έργο το πώς δεν τον πωλήσαμε τότε όταν υπήρχαν πιέσεις». Ένα ενδεχόμενο grexit, σημείωσε, θα στοιχήσει στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου γύρω στα 150 εκ. ευρώ.

Ο χρυσός προστατεύει την Κύπρο από ένα ενδεχόμενο gxexit, είπε χαρακτηριστικά.

Αυτούσια η συζήτηση στο βίντεο.

[email protected]

Follow @AthanasiouTh !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Keywords
Τυχαία Θέματα