Παλεύει για το Κυπριακό η Κυπριακή Κοινότητα στη Γαλλία

Η οργανωμένη Κυπριακή κοινότητα στη Γαλλία, η οποία αριθμεί γύρω στις τρεις χιλιάδες άτομα, αναπτύσσει συνεργασία με άλλες κοινότητες για προώθηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινότητας, κ. Ευαγόρα Μαυρομμάτη.

Ο κ. Μαυρομμάτης αναφέρει ότι η σχέση και η συνεργασία με την Ελληνική αλλά και την Αρμένικη κοινότητα είναι πολύ στενή και συνεχής.

Με την ευκαιρία της συμμετοχής του στην 26η συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου ΠΟΜΑΚ – ΠΣΕΚΑ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη

βδομάδα στη Λευκωσία, ο κ. Μαυρομμάτης δήλωσε ότι "η κοινότητα θέλει να ανακαλύψει όλους τους Κυπρίους στη Γαλλία, και σε αυτό βοηθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Καταφέραμε να βρούμε στελέχη, οικογένειες τρίτης γενειάς, ανακαλύψαμε στο Στρασβούργο γιατρούς και άλλους σε διάφορες θέσεις, σε μεγάλες επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς. Στη Νέα Καληδονία, υπάρχουν και εκεί Κύπριοι, ανακαλύψαμε, με μεγάλη μας έκπληξη, και στην Μαρτινίκη υπάρχουν Κύπριοι. Τους γράψαμε στην κοινότητα, τους καλέσαμε για εκδηλώσεις”, είπε χαρακτηριστικά.

“Εμείς έχουμε το Κυπριακό, και έτσι είχαμε πάντοτε τη συνήθεια να δουλεύουμε με άλλες κοινότητες, τους Αρμενίους και Ισραηλινούς. Οι τελευταίοι, είπε, δραστηριοποιούνται έντονα στις ΗΠΑ και Γαλλία και έχουν ανθρώπους σε όλα τα πόστα.

“Με τους Αρμένιους διατηρούμε τις πιο αδελφικές σχέσεις, μοιραζόμαστε το ίδιο πρόβλημα. Μετρούν σε πολλές πόλεις, είναι παντού, έχουν βουλευτές στη Λιόν, στο Παρίσι έχουν βοηθήσει στην εκλογή Ελληνα βουλευτή, του Λυκ Καρβουνά. Αυτό λέει πολλά πράγματα, κατά τον κ. Μαυρομμάτη”, ο οποίος σημείωσε ότι οι Αρμένιοι από μόνοι τους ασχολούνται με το Κυπριακό, “ξέρουν ότι πρέπει να το υποστηρίξουν και αριθμούν 546 χιλιάδες στη Γαλλία”, άρα η συμβολή τους είναι σημαντική.

“Η παροικία εξαρτάται από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών όσον αφορά θέματα γλώσσας. Έχουμε 500 παιδιά στο ελληνικό σχολείο. Η ελληνική κοινότητα έχει μεγαλώσει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, έχουν και δικό τους σύλλογο Καρδιολόγων. Εμείς συνεργαζόμαστε ανέκαθεν με την ελληνική παροικία”, είπε.

Τα γραφεία της κοινότητας στεγάζονται στο ίδιο κτίριο με την ελληνική, “μας παραχώρησε γραφείο η ελληνική κυβέρνηση, στο ό,τι κάνουμε είναι δίπλα μας. Δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα συνεργασίας με όλους τους προέδρους της ελληνικής κοινότητας”, επισημαίνει.

Οι Τούρκοι μας αντιγράφουν στη Γαλλία

Όπως είπε, “οι Τούρκοι άρχισαν να μας αντιγράφουν, όσον αφορά τις οργανώσεις, alumni και τέτοια. Οι Τούρκοι υπήρχαν στην Γαλλία πάντοτε. Είδαν όμως το συμφέρον να είσαι οργανωμένος και έτσι άρχισαν να οργανώνονται και αυτοί. Όταν συνειδητοποιήσουν ότι κάνουμε κάτι νέο, θα πάνε να κάνουν το ίδιο και θα αρχίσει ένας ανταγωνισμός. Αυτά είναι τα νέα δεδομένα τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε”, είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρομμάτη, η κυπριακή κοινότητα, μαζί με άλλες κοινότητες, όπως των Κούρδων, των Αρμενίων ακόμη και με τους Αλεβίτες, έχουν οργανωθεί και συχνά διοργανώνουν από κοινού συγκεντρώσεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτή η νέα κατάσταση. “Οι Τούρκοι έχουν αυξήσει την ταχύτητα πάρα πολύ. Τώρα τους βρίσκεις παντού. Εμείς πρέπει να δραστηριοποιηθούμε, να δούμε τα νέα δεδομένα, να αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργούσαμε”, δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση της κοινότητας με την κυπριακή κυβέρνηση, είπε ότι πάντα στέκονται στο πλευρό των εκάστοτε κυβερνήσεων. Ωστόσο, είπε ο κ. Μαυρομμάτης, το πρόβλημα που έχουμε είναι ότι στέλνουμε ανθρώπους στην Κύπρο, πολιτικούς, δημοσιογράφους και έχουν μια ιδέα και όταν επιστρέψουν στη Γαλλία έχουν άλλη εντύπωση. “Επίσης, λένε ότι ο ένας κατηγορεί τον άλλο. Θα πρέπει η γραμμή μας να ευθυγραμμιστεί. Εχουμε αυτό το πρόβλημα. Στέλνουμε ανθρώπους και όταν επιστρέψουν πίσω έχουν κάποιες αμφιβολίες”.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα