Πακιστάν: Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν παραίτηση του πρωθυπουργού

Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συρρέουν σήμερα στην πρωτεύουσα του Πακιστάν με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης, κάτι το οποίο θα εντείνει τις πιέσεις που υφίσταται ήδη ο πρωθυπουργός Ιμράν Χαν εν μέσω των προσπαθειών του να επαναφέρει σε ορθή τροχιά την παραπαίουσα οικονομία της χώρας.

Οι διαμαρτυρίες διοργανώθηκαν από τον Φαζλ-ουρ-Ρεχμάν, τον ηγέτη ενός από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά κόμματα του Πακιστάν, ο

οποίος υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του Χαν είναι ανίκανη και στερείται νομιμότητας και εγκαταστάθηκε από τον στρατό έπειτα από νοθεία στις περσινές εκλογές.

Τα σχολεία και ορισμένα γραφεία έκλεισαν σήμερα στο Ισλαμαμπάντ καθώς οι διαδηλωτές συρρέουν στην πρωτεύουσα από την ανατολική πόλη της Λαχώρης. Οι διαδηλωτές αναμένεται να φτάσουν εκεί αργότερα σήμερα.

Η αστυνομία ενίσχυσε τα σημεία ελέγχου και τοποθέτησε επιπλέον οδοφράγματα, χρησιμοποιώντας και κοντέινερ για να αποκλείσει δρόμους και να σφραγίσει τα σημεία όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά και διπλωματικά κτήρια στην καρδιά της πόλης.

Ο Ρεχμάν, ο οποίος ηγείται του κόμματος Τζαμιάτ Ουλεμά-ι-Ισλάμ-Φαζλ, ονόμασε Αζάντι (ειρήνη) την πορεία αυτή διαμαρτυρίας προς την πρωτεύουσα.

«Το κίνημα αυτό δεν θα σταματήσει, αν δεν εξασφαλίσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα αφού φτάσουμε στο Ισλαμαμπάντ», δήλωσε ο Ρεχμάν σε δημοσιογράφους στην Λαχώρη νωρίτερα σήμερα.

«Θέλουμε την παραίτηση του πρωθυπουργού, όλη η εθνοσυνέλευση είναι μια απάτη, θέλουμε τη διάλυσή της», πρόσθεσε.

Ο Χαν κέρδισε τις περσινές εκλογές υποσχόμενος να εξαλείψει τη διαφθορά, να βοηθήσει τις οικογένειες της μεσαίας τάξης και να επαναφέρει σε ορθή τροχιά την οικονομία.

Ωστόσο ο μήνας του μέλιτος τελείωσε, καθώς η οικονομία της χώρας παραπαίει με το δημοσιονομικό έλλειμμα να φτάνει σε περίπου 7% του ΑΕΠ και να σοβεί μια κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών.

Ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή αυξήθηκε σε 11,37% τον Σεπτέμβριο από 10,49% τον Αύγουστο, σε μεγάλο βαθμό λόγω των αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων, ενώ η ρουπία έπεσε κατά περισσότερο από 50% έναντι του δολαρίου από τα τέλη του 2017.

Η κυβέρνηση συμφώνησε τον Ιούλιο σε ένα πακέτο διάσωσης από το ΔΝΤ ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Χαν απορρίπτει τις κατηγορίες των επικριτών του ότι υποστηρίζεται από τον στρατό, ο οποίος έχει μακρά παράδοση πολιτικών επεμβάσεων. Ο στρατός αρνείται επίσης οποιαδήποτε ανάμειξη στην πολιτική.

Οι εκλογικές αρχές απέρριψαν και αυτές τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για νοθεία στις εκλογές του 2018.

Ο Ρεχμάν είναι ένας βετεράνος στην πολιτική που ηγείται μιας συμμαχίας που έχει αρκετές έδρες στην Εθνοσυνέλευση, όπως και στις επαρχιακές συνελεύσεις.

Ωστόσο το κύρος του προέρχεται πραγματικά από την ικανότητά του να κινητοποιεί υποστηρικτές, ιδιαίτερα σε πολλά θρησκευτικά σχολεία στη χώρα.

Τα δύο κύρια αντιπολιτευόμενα κόμματα του Πακιστάν δηλώνουν ότι θα υποστηρίξουν την εκστρατεία του Ρεχμάν κατά του Χαν, αλλά σημειώνουν ότι δεν θα υποστηρίξουν οποιαδήποτε αντισυνταγματική δράση.

Η κυβέρνηση την ίδια ώρα δηλώνει ότι θέλει να διαπραγματευτεί με την αντιπολίτευση, αλλά είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει σε κανέναν να παραλύσει τη ζωή στην πρωτεύουσα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα