Παιδεία: Αναζητείται λύση στην κρίση μέσω ΣΕΚ

Αναζητείται λύση στην κρίση στην παιδεία, ενώ ολοκληρώνεται σήμερα η 48ωρη απεργία, που πραγματοποιούν από την Τρίτη (18/9) οι εκπαιδευτικές οργανώσεις.

Μεσολαβητική πρωτοβουλία ανέλαβε ο Γ.Γ. της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, ο οποίος είχε το βράδυ συνάντηση με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών οργανώσεων.

Σε δηλώσεις, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, που διήρκησε

δύο και πλέον ώρες, ο κ. Μάτσας ανέφερε ότι ήταν μια κρίσιμη συνάντηση, στην οποία κατατέθηκαν απόψεις και εισηγήσεις.

Ενδεχομένως, είπε, να υπάρξουν εξελίξεις το επόμενο 24ωρο, οι οποίες θα οδηγήσουν σε εκτόνωση της κρίσης.

Έστειλε παράλληλα μήνυμα αισιοδοξίας για επίτευξη συμφωνίας και να συνεχίσει η διαδικασία μέσα από τον θεσμοθετημένο διάλογο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση συνδιαμορφώθηκε μια φόρμουλα, η οποία είναι δυνατό να οδηγήσει σε άρση του αδιεξόδου.

Αφορά κυρίως στη διαφωνία κυβέρνησης και συνδικαλιστικών οργανώσεων, που είναι το αίτημα για πίστωση των ωρών διδακτικού χρόνου, που αφαιρούνται από τους εκπαιδευτικούς.

Η εισήγηση προνοεί να προταθεί στην κυβέρνηση να συμφωνηθούν όλα τα υπόλοιπα σημεία της κυβερνητικής πρότασης της 6ης Σεπτεμβρίου κι αυτό να παραπεμφθεί για διάλογο στη Μικτή Επιτροπή Προσωπικού (ΜΕΠΕΥ).

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις δεσμεύθηκαν να μεταφέρουν αύριο την πρόταση στα συλλογικά τους όργανα και αν γίνει αποδεκτή, τότε ο ΓΓ της ΣΕΚ θα μεταφέρει την πρόταση στην κυβέρνηση.

ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ ζητούν ν’ αρχίσει δημοκρατικός και θεσμοθετημένος διάλογος για όλα τα εκπαιδευτικά θέματα, ώστε το Δημόσιο Σχολείο να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις, που έχει ενώπιον του και να αναβαθμιστεί ποιοτικά και ουσιαστικά.

Σήμερα οι οργανώσεις των εκπαιδευτικών θα επιδώσουν υπόμνημα στα κόμματα.

Χθες (19/9) επέδωσαν το υπόμνημα στον Προεδρεύοντα της Βουλής, Αδάμο Αδάμου, καθώς ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου, Δημήτρης Συλλούρης, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουγγαρία.

Ζήτησαν παρέμβαση από τον Πρόεδρο της Βουλής θεωρώντας ότι μπορεί να «λειτουργήσει καταλυτικά για την εξομάλυνση της κατάστασης».

Αύριο (20/9) θα συνέλθουν σε χωριστές συνεδρίες τα Κεντρικά Διοικητικά Συμβούλια της ΠΟΕΔ, της ΟΕΛΜΕΚ και της ΟΛΤΕΚ.

Ακολούθως θα παρακαθήσουν σε κοινή σύσκεψη για επανεκτίμηση της κατάστασης.

Τα συλλογικά όργανα των τριών οργανώσεων θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν περαιτέρω μέτρα, μη αποκλειομένων και κυλιόμενων απεργιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα