Δείτε ζωντανή εικόνα της ιστορικής ολικής έκλειψης ηλίου

Με μεγάλη ανυπομονησία παρακολουθεί ο πλανήτης την «μεγάλη αμερικανική έκλειψη».

Συγκεντρωμένα πλήθη σε 14 πολιτείες των ΗΠΑ θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν την πρώτη ολική έκλειψη του ηλίου εδώ και 99 χρόνια. Το φαινόμενο δεν θα είναι ορατό στην ολότητά του από την Ελλάδα, ούτε από την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά μόνο από συγκεκριμένες περιοχές των ΗΠΑ, όπου οι πυρετώδεις προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει εδώ

και πολλές εβδομάδες, ώστε να είναι τα πάντα έτοιμα για τη μεγάλη στιγμή.

Το φαινόμενο έχει ήδη αρχίσει να γίνεται ορατό στην Πολιτεία Όρεγκον, στις δυτικές ΗΠΑ. Η έκλειψη θα είναι ολική 75 λεπτά αργότερα, ενώ στη μικρή πόλη Μάντρας της Πολιτείας αυτής θα πέσει σκοτάδι για 2 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα.

Αρκετά ΜΜΕ καλύπτουν live το ιστορικό γεγονός, το οποίο αναμένεται να παρακολουθήσουν μέσω του YouTube ή από άλλες πλατφόρμες εκατομμύρια θεατές από όλον τον κόσμο.

Δείτε live εικόνα από τη ΝASA, το τηλεοπτικό κανάλι της οποίας θα καλύψει ζωντανά την έκλειψη από διάφορες οπτικές γωνίες: από την επιφάνεια της Γης, από τον αέρα, ακόμη και από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η έκλειψη θα γίνει ολική στις 09.20 και το φαινόμενο κατόπιν θα κινηθεί προς τα ανατολικά. Θα ολοκληρωθεί περίπου μιάμιση ώρα αργότερα στη Νότια Καρολίνα, στα παράλια του Ατλαντικού.

Πηγή: Protothema.gr / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα