Πάφου Γεώργιος: Θα περάσουν αιώνες για να ξεφύγει, η Εκκλησία απ’ τη σκιά του

Tα έργα τα οποία επιτέλεσε ο μ. Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β και οι τομές τις οποίες επέφερε στην διοίκηση της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας, στα 16 έτη της Αρχιεπισκοπείας του, είναι πολύ ανώτερα κάθε λόγου και κάθε εγκωμίου, τόνισε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος στον επικήδειο λόγο του για τον Αρχιεπίσκοπο κατά την εξόδιο ακολουθία στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα.

Ο Μητροπολίτης Πάφου είπε, περιγράφοντας την προσφορά του εκδημήσαντα,  ότι «ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Β ήταν από τους ανθρώπους που μετρούν την Ιστορία με αστρικά έτη και την ζωή τους με τον πήχυ της ευθύνης. Η εξέταση των έργων του μαρτυρεί την πολύπλευρη και πολύμοχθη δράση του».

Ιδιαίτερα ως Προκαθήμενος, είπε, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του χαρακτήρα του. «Θα περάσουν αιώνες για να ξεφύγει, αν μπορέσει να ξεφύγει, η Εκκλησία της Κύπρου από την σκιά του», τόνισε.

Ο μ. Αρχιεπίσκοπος, σημείωσε ο Πάφου Γεώργιος, «κοπίασε με ανιδιοτέλεια κι αναλώθηκε με ζήλο, πορευόμενος πολλές φορές στο μεθόριο της αμφισβήτησης και της αποδοκιμασίας και πραγματοποίησε έργο που κανένας από τους προκατόχους του δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει».

Πρώτο και μέγιστο έργο του, είπε, είναι η αποκατάσταση της Ιεράς Συνόδου, ως Συνόδου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας.

«Δεύτερο χρονολογικά, αλλά εξίσου σημαντικό έργο της Αρχιεπισκοπείας τού προκειμένου νεκρού είναι η ίδρυση του Φορέα μισθοδοσίας ενοριακού κλήρου», πρόσθεσε.

Η Θεολογική Σχολή είναι το τρίτο του μεγάλο έργο.

«Η ανέγερση της Φοιτητικής Εστίας στη Λεμεσό, με πέραν των 300 δωματίων – διαμερισμάτων, πλήρως εξοπλισμένων για τους άπορους φοιτητές, που γίνονταν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και οικιών, ήταν το επόμενο μεγάλο του έργο. Πολλά τα εκατομμύρια που διατέθηκαν, αλλά το έργο θα διαλαλεί την παντοτινή μέριμνα της Εκκλησίας για το ποίμνιό της», συνέχισε.

Ο Μητροπολίτης Πάφου χαρακτήρισε ως επισφράγιση του όλου έργου του τον μεγαλοπρεπή Καθεδρικό ναό Απ. Βαρνάβα, ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου.

«Πράγματι, θα περάσουν πολλοί αιώνες για να ξεφύγει η Εκκλησία της Κύπρου από την σκιά του. Μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο τον Γ΄, που θα παραμείνει για πάντα ως ο ακάματος διεκδικητής των εθνικών δικαίων του Κυπριακού λαού, η Ιστορία θα καταγράψει και τον Χρυσόστομο τον Β΄ ως τον μεγαλύτερο εκκλησιαστικό μεταρρυθμιστή και τον ακάματο εργάτη για κατοχύρωση των κοινωνικών δικαίων και διεκδικήσεων του λαού του. Κανένας άλλος, όση μόρφωση κι αν είχε, κι όσους ακαδημαϊκούς τίτλους κι αν διέθετε, δεν άφησε πίσω του τέτοιο έργο!», σημείωσε ο Μητροπολίτης Πάφου.

Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά του εκδημήσαντα, είπε ότι ο Θεός τον είχε προικίσει με γρήγορη αντίληψη, καθαρή και πλατιά σκέψη, εκπληκτική αυτοκυριαρχία και επίμονη επιδίωξη των στόχων του. «Είχε και την συναίσθηση ότι κουβαλούσε στους ώμους του όλη την κληρονομιά των προκατόχων του και το χρέος να φανεί αντάξιός της», πρόσθεσε. «Γι’ αυτό και, παρόλο ότι είναι δύσκολο να υπάρξει ακροβασία χωρίς ίλιγγο, ο μακαριστός έμεινε πάντα ο ίδιος. Άτυφος και προσγειωμένος. Ούτε και παρασύρθηκε από τους ανέμους ή τις κολακείες. Δεν υποδούλωσε πουθενά το πνεύμα του, ούτε κι έγινε κανενός συμφέροντος υπήκοος ή υπηρέτης. Δεν υπέκυψε ούτε σ’ όσους  τον λοιδορούσαν ούτε και σ’ όσους έμμεσα τον απειλούσαν. Πολύ περισσότερο σ’ εκείνους, κι ήταν πολλοί, ιδιαίτερα αυτοί, που του έδειχναν, σε κάθε βήμα τους, την ευλυγισία της σπονδυλικής τους στήλης», είπε.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, άξιο προσοχής, του εκλιπόντος ήταν και η συναίσθηση εκ μέρους του της πανορθόδοξης ευθύνης του για «ευστάθεια των αγίων του Θεού Εκκλησιών» και αποφυγή ερίδων και διενέξεων, πρόσθεσε, αναφέροντας ενδεικτικά τον ρόλο του στη μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας στην Κρήτη, όπως και την με κάθε τρόπο και έναντι οποιουδήποτε τιμήματος, στήριξη του Πρώτου της Ορθοδοξίας στο πολυεύθυνο έργο του. «Μοναδική η φιλία καθώς και η αλληλοεκτίμηση που είχαν αναπτύξει ο Παναγιώτατος και ο μακαριστός. Απόδειξη και η παρά τις πολλές αντικειμενικές δυσκολίες επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κύπρο για να αποδώσει φόρο τιμής στον Προκαθήμενό μας και δικό του φίλο».

Μα και οι Προκαθήμενοι των πρεσβυγενών Πατριαρχείων και των άλλων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών με τις δηλώσεις τους ομολόγησαν και το ενδιαφέρον αλλά και την βοήθεια που δέχθηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο τον Β’, είπε ο Μητροπολίτης Πάφου.

Αναφερόμενος στην μεγάλη δοκιμασία της υγείας του, ο Πάφου Γεώργιος είπε ότι «εκεί έδειξε ήθος απροσμέτρητο, πνευματικότητα και κουράγιο, που θαύμασαν ακόμα και οι χειρότεροι εχθροί του».

«Ο ηρωισμός με τον οποίο αντιμετώπισε, για τέσσερα και πλέον χρόνια, το επερχόμενο με οδυνηρά μηνύματα τέλος, είναι ανεπανάληπτος. Η ψυχική του δύναμη στάθηκε ακατάβλητη, σχεδόν υπεράνθρωπη», τόνισε.

Χάρη στην ασύλληπτη αυτή ευψυχία του έμεινε στη ζωή πολύ περισσότερο απ’ όσο υπολόγιζαν οι γιατροί, ανέφερε και εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να μελετηθεί από τους βιογράφους του.

«Αποτιμώντας σήμερα νηφάλια το έργο του, δεν θα λέγαμε ότι ο Χρυσόστομος ο Β΄ είναι ήρωας. Κατάφερε όμως κάτι που είναι σημαντικότερο από τους ηρωικούς άθλους. Άφησε έργο στο οποίο θα υποκλίνονται οι αιώνες. Και μας δίδαξε ότι ο άνθρωπος δικαιώνει το πρόσκαιρο πέρασμά του από τον κόσμο αυτό εργαζόμενος για το κοινό καλό. Για εκείνον ο πυρετός της δημιουργίας δεν έπεσε ποτέ σε χαμηλές θερμοκρασίες. Και το σημαντικότερο, δεν υπήρξε πολιορκητής της δόξας ούτε και αναλώθηκε ποτέ σε επιδείξεις ματαιοδοξίας», τόνισε περαιτέρω.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στον εκδημήσαντα, ο Μητροπολίτης Πάφου έκανε ιδιαίτερη μνεία στην στάση του γύρω από το εθνικό θέμα. 

Ως Μητροπολίτης Πάφου, είπε, «όρθωνε πάντα το ανάστημά του εναντίον κάθε απαράδεκτης διευθέτησης του Κυπριακού που θα οδηγούσε σε τουρκοποίηση της Κύπρου. Σ’ αυτή την περίοδο, ως προεδρεύων της Ιεράς Συνόδου, ηγήθηκε και της αντίδρασης εναντίον του σχεδίου Ανάν. Μα και στην 16ετή περίοδο της αρχιεπισκοπείας του παρέμεινε η αυθεντική εκκλησιαστική φωνή προάσπισης των εθνικών μας δικαίων».

Ο θάνατός του, συνέχισε, βρίσκει, δυστυχώς, την εθνική μας υπόθεση στην πιο δύσκολη καμπή της. «Με την Τουρκία να μην αποκρύβει τις βλέψεις της επί όλης της Κύπρου και την πλευρά μας να μην έχει σταθερούς στόχους και μονολιθική επιδίωξή τους». Μακάρι, κατέληξε ο Μητροπολίτης Πάφου, «το αγωνιστικό πνεύμα του μακαριστού να μας αφυπνίσει από τον εθνικό λήθαργο για ανασύνταξη δυνάμεων και επιδίωξη της απελευθέρωσης του τόπου μας».

Διαβάστε επίσης:

ΠτΔ: Η Κύπρος ευτύχησε να βρει έναν ακαταπόνητο Ιεράρχη

LIVE: Η Κύπρος αποχαιρέτησε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα