Πάφος: Σε αχρησία εγκαταστάσεις εκατομμυρίων για αφαλάτωση

Την κατεδάφιση των εγκαταστάσεων της Μονάδας Αφαλάτωσης στην Πάφο ζητά με επιστολή από την ανάδοχο εταιρεία το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Η Σημερινή» για την κατεδάφιση της μονάδας, που βρίσκεται εντός κρατικής γης στις εκβολές του Ξερού ποταμού στα Κούκλια, δίνεται προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο, διαφορετικά η εταιρεία προειδοποιείται με κυρώσεις.

Η συγκεκριμένη μονάδα, παρά το υψηλό κόστος ανέγερσής

της, που ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια ευρώ, λειτούργησε μόνο μερικούς μήνες. Από το 2011 είναι σε αχρησία, καθώς κρίθηκε μη αναγκαία.

Σύμφωνα με δήλωση του Διευθυντή της αναδόχου εταιρείας στην εφημερίδα, απορρίφθηκε εναλλακτική πρόταση της εταιρείας για εξαγορά της μονάδας από το κράτος, έναντι 5 εκατομμυρίων, το οποίο προχωρεί σε δημιουργία νέας μονάδας, που θα κοστίσει, σύμφωνα με εκτίμηση του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ. Το Υπουργείο Γεωργίας υποστηρίζει ότι η εξαγορά δεν μπορεί να προχωρήσει, βάσει γνωματεύσεων του Γενικού Ελεγκτή και της Γενικής Λογίστριας. Σημειώνεται πως εκκρεμεί από το 2014 η γνωστοποίηση πορίσματος έρευνας, για το ενδεχόμενο διάπραξης πειθαρχικών αδικημάτων, σε σχέση με την ανέγερση της μονάδας.

Η αρχική συμφωνία

Ο Διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Ανδρέας Μανώλη, δήλωσε ότι η απόφαση ανέγερσης της μονάδας ελήφθη το 2008 προ του φάσματος της δίψας.

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι τότε η Κυπριακή Δημοκρατία πλήρωσε 50 εκατομμύρια ευρώ στην Ocean Tankers για να μεταφέρει νερό στην Κύπρο από την Ελλάδα. Παράλληλα, είπε, είχε γίνει παρόμοια μονάδα στη Μονή, η οποία έχει, ήδη, ξηλωθεί.

Στόχος, ανέφερε, ήταν η μονάδα να λειτουργήσει για τρία χρόνια, αλλά το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων έκρινε πως δεν υπήρχε, πλέον, ανάγκη για νερό ύδρευσης, αφού την επίμαχη περίοδο άρχισε να βρέχει και τα αποθέματα νερού στα φράγματα της Πάφου κρίθηκαν ως ικανοποιητικά.

Το σχέδιο, συμπλήρωσε, προέβλεπε να γίνει μια μονάδα μέσα σε κοντέινερ, γι’ αυτό ονομάστηκε προσωρινή, αλλά η ανάδοχος εταιρεία προτίμησε να τη στεγάσει.

Στην αρχική συμφωνία με την ανάδοχο εταιρεία, εξήγησε ο κ. Μανώλη, προβλεπόταν ότι στο τέλος του συμβολαίου θα «ξήλωνε» τη μονάδα, θα την απομάκρυνε και θα αποκαθιστούσε το χώρο. Αυτό, διευκρίνισε, έπρεπε να γίνει πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά η ανάδοχος εταιρεία ζητούσε διαρκώς αναβολές με την ελπίδα ότι θα κατάφερνε να την πουλήσει, κάτι που δεν συνέβη.

Σύμφωνα με τον κ. Μανώλη σε τηλεφωνική επικοινωνία με την ανάδοχο εταιρεία ενημερώθηκε για την πρόθεσή της να ζητήσει παράταση για άλλους τρεις μήνες, πέραν του Ιουνίου και πιθανόν, όπως είπε, να της δοθεί.

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, δήλωσε ο κ. Μανώλη, απέρριψε εναλλακτική πρόταση της εταιρείας για εξαγορά της μονάδας από το κράτος, έναντι 5 εκατομμυρίων, καθώς δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος να γίνει αποδεκτή.

Σύμφωνα, εξάλλου, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 2011 το Υπουργείο Γεωργίας θα προχωρήσει σε δημιουργία νέας μόνιμης μονάδας στην Πάφο, που θα κοστίσει, σύμφωνα με εκτίμηση του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ.

H διοικητική έρευνα

Σημειώνεται ότι το 2004 διατάχθηκε διοικητική έρευνα από το Υπουργείο Γεωργίας, κατόπιν συστάσεων και παρατηρήσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, για το ενδεχόμενο διάπραξης πειθαρχικών παραπτωμάτων, σε σχέση με την ανέγερση της μονάδας και ακόμα εκκρεμεί η γνωστοποίηση του πορίσματος.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Ανδρέας Μανώλη, διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν ελέγχεται η ορθότητα της απόφασης του κράτους για ανέγερση της μονάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα