Οζερσάι:Να μην υπάρξουν διαπραγματεύσεις αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα

Την έκθεση για το Κυπριακό που ετοιμάζει η ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ σχολίασε στο κρατικό πρακτορείο ‘Αναντολού’ ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε χαρακτηριστικά πως δεν προσμένει να βγάλει ‘λαγό από το καπέλο’ με την έκθεση που θα ετοιμάσει και θα παρουσιάσει μέσα σε μερικές εβδομάδες.

«Στην ουσία είναι σαφείς οι θέσεις των πλευρών σε ποια σημεία και πόση ελαστικότητα μπορούν να επιδείξουν σε γενικές γραμμές στις διαβουλεύσεις. Επομένως, τώρα μετά από 50 χρόνια

δεν αναμένω η κυρία Λουτ να βγάλει λαγό από το καπέλο. Διότι είναι γνωστό το τί υπάρχει περίπου σε εκείνο το καπέλο και εξάλλου ήδη έχει επισκεφτεί τις πλευρές και έχει ρωτήσει και μάθει το τί θέλει, τί δε θέλει, τί θα αποδεχτεί και τί δεν θα αποδεχτεί ο καθένας», είπε ο Οζερσάι, εκτιμώντας μάλιστα ότι κάθε ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις υπομονεύει την εμπιστοσύνη των δυο κοινοτήτων στους δικούς τους πολιτικούς ηγέτες αλλά και στον ΟΗΕ.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι έκανε λόγο ουσιαστικά για διάβρωση της αξιοπιστίας και προέβλεψε πως η έναρξη μιας νέας διαδικασίας συνομιλιών χωρίς να είναι σίγουρο πως θα αποπερατωθεί πραγματικά, θα οδηγήσει την Κύπρο σε μεγαλύτερη διχοτόμηση, σε αδιέξοδο και σε απογοήτευση.

Θεωρεί ότι η συνέχιση των συνομιλιών ακριβώς από το σημείο που είχαν μείνει θα εξυπηρετήσει μόνο τη συνέχιση του κατεστημένου, λέγοντας ότι καλύτερα να μην ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, αν δεν υπάρχει αποτέλεσμα. «Εμείς υπάρχουμε και θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Άλλωστε στην Κύπρο δεν υπάρχει λύση εδώ και μισό αιώνα αλλά εμείς δίνουμε αγώνα ύπαρξης. Δεν τα παρατήσαμε και δε θα τα παρατήσουμε».

Επίσης για τον Κουντρέτ Οζερσάι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων μπορεί να είναι μια δικαιολογία για τους Ε/Κ για να μην κάνουν όσα πρέπει στο θέμα του φυσικού αερίου και άλλων θεμάτων. Το ίδιο τους λέει και η Ε.Ε. όταν θέτουν το θέμα της άρσης της απομόνωσης των Τ/Κ ενόσω συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Ότι δηλαδή δεν χρειάζεται να υπάρξει μια ξεχωριστή προσπάθεια αφού οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και πως μόλις λυθεί το Κυπριακό θα αρθεί αυτόματα και η απομόνωση. «Αυτό που ονομάζεται συνέχιση των διαπραγματεύσεων στην πραγματικότητα διευκολύνει την διατήρηση του στάτους κβο που μας τυραννάει εμάς σήμερα και το κάνει αδιαμφισβήτητο», είπε ο Κουντρέτ Οζερσάι για να προσθέσει ότι αν οι διαπραγματεύσεις επιστρέψουν στο σημείο που έμειναν πέρσι στην Ελβετία, η τ/κ πλευρά θα χάσει σημαντικό έδαφος.

Σύμφωνα με λεγόμενο ‘υπουργό’ του ψευδοκράτους, υπάρχουν δύο κρίσιμα ζητήματα. Πρώτον, αν οι δύο πλευρές έχουν το ίδιο όραμα, αν και η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη. Είπε ακόμη πως αυτό πιθανότατα ούτε για τον ΓΓ του ΟΗΕ είναι ξεκάθαρο.

Το δεύτερο ερώτημα είναι εάν υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές για επίλυση του προβλήματος.

«Στην Κύπρο όλοι λέμε ότι στηρίζουμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ της ομοσπονδίας που αντιλαμβάνεται η ε/κ πλευρά και της ομοσπονδίας που αντιλαμβάνεται η τ/κ πλευρά. Εμείς εννοεί διαμοιρασμό της εξουσίας και του πλούτου. Αλλά, αν με ρωτήσετε, αν η ε/κ κοινότητα είναι έτοιμη να διαμοιραστεί με εμάς την εξουσία και τον πλούτο η απάντησή μου είναι ‘όχι’», ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα