Ανάλυση: Οι επιλογές του Ζάεφ μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια

Υποτονική η ατμόσφαιρα και ψυχρό το κλίμα κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος των Σκοπίων.

Είναι δεδομένο ότι το δημοψήφισμα δεν είναι έγκυρο, αν και δεν έχουμε ακόμη συγκεκριμένο ποσοστό.

Στις

7 και μισή το απόγευμα το ποσοστό προσέλευσης ήταν, 34,6%. Ψήφισαν δηλαδή από το σύνολο του 1 εκ 806 χιλιάδων, ψήφισαν 589,637 ψηφοφόροι. Ο στόχος του 50% λοιπόν είναι ανέφικτος. και άρα το δημοψήφισμα δεν είναι έγκυρο.

Τι αναμένεται να πράξει από αύριο ο Ζόραν Ζάεφ

Το μόνο σίγουρο, αυτή τη στιγμή, είναι ότι τα πράγματα για την κυβέρνηση των Σκοπίων, είναι πολύ δύσκολα.

Εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως η μόνη εθνότητα, από τις 4 διαφορετικές εθνότητες που αποτελούν τον πληθυσμό των Σκοπίων, που στήριξε την κυβέρνηση και τη συμφωνία των Πρεσπών είναι οι Αλβανοί.

Οι Αλβανοί αποτελούν το 20% του εκλογικού σώματος των Σκοπίων. Τώρα, ο Ζόραν Ζάεφ, αναμένεται να μιλήσει στον λαό περίπου από στιγμή σε στιγμή.

Τώρα, ο Πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει πως δεν θεωρεί το δημοψήφισμα δεσμευτικού, αλλά συμβουλευτικού χαρακτήρα.

Άρα το στοίχημα, είναι πώς θα το φέρει ενώπιον της Βουλής και πώς θα καταφέρει να πείσει το σώμα να στηρίξει τη Συνταγματική αναθεώρηση, για την έγκριση της οποίας χρειάζεται τα 2/3.

Είναι προφανώς αποδυναμωμένος από τη λαϊκή εντολή και είναι δεδομένο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτη αυτήν τη συγκυρία.

Αν αποτύχει να το περάσει από τη Βουλή, αναμένεται να προκηρύξει εκλογές, πιθανόν τον Νοέμβριο.

Σε αυτήν την περίπτωση οι εκλογές θα γίνουν τον Ιανουάριο και όλες οι διαδικασίες του οδικού χάρτη θα παγώσουν μέχρι την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης. Με λίγα λόγια ο Ζόραν Ζάεφ έχει αφήσει ανοιχτά όλα τα παράθυρα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, εκτός κι αν το αποτέλεσμα τον βολεύει, ή τον δικαιώνει αν θες, ώστε να προχωρήσει άμεσα με την συνταγματική αναθεώρηση.

Να αναφερθεί ότι ο Ζόραν Ζάεφ έχει καταφέρει να κυβερνά τα Σκόπια με τη συνεργασία των Αλβανικών κομμάτων και όχι των σλαβικών. Πρώτη δύναμη στη Βουλή των Σκοπίων είναι το εθνικιστικό κόμμα, της προηγούμενης κυβέρνησης Γκρουέφσκι, που δεν αποκλείεται να κερδίσει τη δεδομένη χρονική στιγμή σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Δεν αναμένεται η κάλπη να αναδείξει την επιλογή του όχι

Θα είναι μια μεγάλη έκπληξη αν συμβεί κάτι τέτοιο, γιατί πολύ απλά η αντιπολίτευση και ο πρόεδρος της χώρας, οι βασικοί πολέμιοι της συμφωνίας των Πρεσπών, ζήτησαν μποϊκοτάζ και όχι ψήφο υπέρ του όχι.

Το διεθνές ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα

Με δεδομένη τη ρευστότητα που επικρατεί στα δυτικά Βαλκάνια τον τελευταίο καιρό και τη διαφαινόμενη αλλαγή συνόρων με ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, το εγχείρημα των Σκοπίων, χώρα στην οποία ζουν διαφορετικές εθνότητες των Βαλκανίων, αποκτά ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί βεβαίως και το βασικό ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων που θέλουν να αυξήσουν την επιρροή τους στην κομβική περιοχή, αυτή του κόσμου.

Από τη μια η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία, από την άλλη οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα παιχνίδια και οι πιέσεις των οποίων, σε όλη τη διάρκεια των διαδικασιών, είναι γνωστά.

Keywords
Τυχαία Θέματα