Ουσιαστικές επαφές Ν. Παπαδόπουλου στην Αθήνα

Σημαντικές και ουσιαστικές χαρακτηρίζονται οι επαφές που πραγματοποίησε στην Ελλάδα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ συναντήθηκε κατά σειρά με τον Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον νέο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μετά

τη συνάντηση που είχε με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο Νικόλας Παπαδόπουλος έκανε λόγο για ενδιαφέρουσα και γόνιμη συζήτηση για θέματα που αφορούν και ενδιαφέρουν Ελλάδα και Κύπρο.

«Του έχω μεταφέρει τις ειλικρινείς ευχαριστίες ολόκληρου του Κυπριακού Ελληνισμού για τη διαχρονική υποστήριξη του Ελληνικού λαού στους αγώνες της Κύπρου για την άρση της κατοχής και την αποκατάσταση του δικαίου στο νησί μας Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι αναγκαία η συνεργασία, η εθνική συνεννόηση, αλλά και η κοινή δράση των πολιτικών ηγεσιών σε Κύπρο και Ελλάδα, για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ευρύτερα ο Ελληνισμός και για να πετύχουμε τον πολυπόθητο στόχο να λύσουμε το κυπριακό, να πετύχουμε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση, όπου θα συνεχίσει να υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία και θα διαφυλαχθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι βασικές ελευθερίες για όλους του κύπριους πολίτες, Ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Προειδοποίηση για το θέμα της "πενταμερούς

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι παρά το γεγονός πως δεν έχει οποιαδήποτε συγκεκριμένη ενημέρωση σε ότι αφορά παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, εκτιμά πως θα υπάρξουν εξελίξεις στο κυπριακό και προειδοποίησε για το θέμα της λεγόμενης πενταμερούς διάσκεψης.

«Όλα δείχνουν ότι υπάρχουν πιέσεις από διάφορες κατευθύνσεις, για να καθοριστούν διαδικαστικές εξελίξεις που θα διαμορφώσουν το πλαίσιο επίλυσης του κυπριακού. Ξεκαθαρίζω ότι, εάν οι προθέσεις κάποιων είναι η σύγκληση μίας πενταμερούς διάσκεψης, αυτή θα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη για την πλευρά μας. Σε μία τέτοια διάσκεψη, είτε πέντε «κράτη» θα πάνε, είτε δύο κοινότητες θα πάνε, να συζητήσουν όμως κρατικά και κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν πρέπει να δεχθούμε μια τέτοια εξέλιξη. Θα πρέπει να επιμείνουμε στις βασικές θέσεις της Ε/κ πλευράς ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να αποφασίσει για τα δικά της κυριαρχικά δικαιώματα».

Απαισιόδοξος λόγω δηλώσεων Ακιντζί

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε απαισιόδοξος και αναφέρθηκε στις δημόσιες δηλώσεις του κ. Ακκιντζί, ως το λόγο της απαισιοδοξίας του.

«Η όποια απαισιοδοξία υπάρχει, αυτή οφείλεται δυστυχώς στις επαναλαμβανόμενες δημόσιες δηλώσεις του κ. Ακκιντζί, ο οποίος παρά τις αρχικές προσδοκίες που είχε δημιουργήσει, στην πορεία φάνηκε να υιοθετεί και να επαναλαμβάνει τις πάγιες, αδιάλλακτες τουρκικές θέσεις στο κυπριακό. Επιμένει στις εγγυήσεις, στα επεμβατικά δικαιώματα, στις εγγυημένες πλειοψηφίες σε γη και πληθυσμό, στις μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Επιμένει με άλλα λόγια σε μια λύση εθνικού ξεκαθαρίσματος, τουρκικών προδιαγραφών. Επιμένει στις απειλές για το φυσικό αέριο, στην κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενόσω παραμένουν αυτές οι θέσεις, τότε κανένας δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος για μία σύντομη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού. Από την άλλη, αν η Τουρκία δείξει καλή διάθεση για να συμβιβαστεί και να μετακινηθεί από αυτές τις θέσεις, τότε φυσικά ελπίζουμε όλοι και ευχόμαστε, αν διαπιστώσουμε αυτή την μετακίνηση, με κάθε καλή διάθεση και εμείς να συμβιβαστούμε, ώστε να έχουμε τον πολυπόθητο στόχο, να έχουμε λύση εντός του 2016. Αλλά δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουμε διαπιστώσει αυτές τις κινήσεις καλής θέλησης από πλευράς της Τουρκίας».

Εμείς επειγόμαστε για λύση όμως...

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος προειδοποίησε πως θα πρέπει να προσεχθούν οι κινήσεις, στις οποίες η Ε/κ πλευρά προβαίνει, γιατί καταλήγουν να αποτελούν μονομερείς υποχωρήσεις.

«Εμείς οι Ε/κ είμαστε που επειγόμαστε για λύση. Όμως δεν διαβλέπουμε λύση του κυπριακού χωρίς να αλλάξει η Τουρκία τις διαχρονικά αδιάλλακτες θέσεις της. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ότι αφορά τις δικές μας κινήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είχαμε για παράδειγμα την απόφαση για αποπαγοποίηση ενός από τα ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας, το Κεφάλαιο 17 που αφορά την οικονομία και το ευχαριστώ της Τουρκίας ήταν μέσα σε μία εβδομάδα να κατεβεί με πολεμικά πλοία εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και να παρενοχλήσει κυπριακά πλοία. Θέλουμε να πιέσουμε την Τουρκία μέσω της ευρωπαϊκής της πορείας, για να λύσει το κυπριακό, αλλά θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ότι αφορά τις δικές μας κινήσεις καλής θέλησης, για να μην προχωρούμε σε μονομερείς υποχωρήσεις, που δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Να σταματήσει η συσκότιση στις διαπραγματεύσεις

Απαντώντας σε ερώτηση για την ενότητα του πολιτικού κόσμου σε Κύπρο και Ελλάδα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε την ανάγκη να σταματήσει η συσκότιση στις διαπραγματεύσεις.

«Ο πολιτικός κόσμος είναι ενωμένος σε ότι αφορά τον τελικό στόχο, δηλαδή την επίλυση του κυπριακού, αλλά υπάρχουν φυσικά - και είναι καθόλα θεμιτό - διαφορετικές εκτιμήσεις σε ότι αφορά την στρατηγική και την τακτική που πρέπει να ακολουθήσουμε για την επίλυση του προβλήματος. Αυτό που είναι σήμερα αναγκαίο είναι να υπάρχει ένα παραγωγικός και εποικοδομητικός διάλογος σε ότι αφορά την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων και σίγουρα εμείς δεν συμφωνούμε με την πλήρη συσκότιση που αυτή τη στιγμή επιβάλλεται στις διαπραγματεύσεις. Ο λαός πρέπει να ενημερωθεί για τις εξελίξεις. Ο λαός μπορεί να λειτουργήσει σαν ασπίδα προστασίας για τον διαπραγματευτή μας γιατί θα τον προστατεύσει από αθέμιτες πιέσεις. Εάν οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται μακράν του λαού, δυστυχώς είμαστε ευάλωτοι σ’ αυτές τις πιέσεις¨.

Με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ συζήτησε όλο το φάσμα του κυπριακού και αντηλλάγησαν απόψεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν την πολιτική συμπεριφορά της Τουρκίας, έναντι της Κυπριακής Δημοκρατία και της Ελλάδας, αλλά και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκία, όπως επίσης και θέματα οικονομίας.

Η συνάντηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά αναλώθηκε στο κυπριακό και διάφορες πτυχές του προβλήματος, με επίκεντρο το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και της λεγόμενης πενταμερούς διάσκεψης.

Το απόγευμα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ συναντήθηκε με τον νέο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση με τον Νικόλα Παπαδόπουλο ήταν η πρώτη συνάντηση που πραγματοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, με πολιτικό εκτός ελλαδικού χώρου, μετά την εκλογή του στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα