Ουκρανική πρόταση ανταλλαγής οστών Ρώσου Πρωθυπουργού Στολίπιν με αιχμαλώτους

«Βλάσφημη» και απορριπτέα χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της ρωσικής Κρατικής Δούμας Βιατσεσλάφ Βολόντιν την ουκρανική πρόταση να ανταλλαχθούν τα οστά του προεπαναστατικού Πρωθυπουργού της τότε Ρωσικής Αυτοκρατορίας Πιοτρ Στολίπιν με Ουκρανούς αιχμαλώτους ή τις σορούς Ουκρανών πεσόντων στον ρωσοουκρανικό πόλεμο.

Την πρόταση διατύπωσε ο διευθυντής του μουσείου-εθνικού πάρκου «Λαύρα των σπηλαίων του Κιέβου» Μαξίμ Οστάπενκο, όπως έχει μετονομαστεί η ιστορική για τη σλαβική και παγκόσμια Ορθοδοξία ιστορική μονή, όπου είναι σήμερα θαμμένος όχι μόνο ο Στολίπιν, αλλά και πολυάριθμες

κομβικές προσωπικότητες για την ιστορία, τον πολιτισμό και τις θρησκευτικές παραδόσεις Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Τα οστά του Στολίπιν, όπως και αν αυτό μοιάζει ή ακούγεται, αξίζει να ενταχθούν στη λίστα των ανταλλαγών, καθότι η Ουκρανία έχει νεκρούς ήρωες, ζωντανούς ήρωες, κορυφαίες προσωπικότητες Ουκρανούς, που βρίσκονται στο έδαφος της Ρωσίας», είπε ο Μ. Οστάπενκο, προκαλώντας αντικρουόμενες αντιδράσεις και σχόλια με την τουλάχιστον αμφιλεγόμενη και πρωτοφανή πρότασή του.

Κατά τον Πρόεδρο της ρωσικής Κάτω Βουλής η απόφαση να γίνει εκταφή των οστών του Στολίπιν, δεν είχε αποτολμηθεί «ούτε κατά τα χρόνια της σοβιετικής εξουσίας, ούτε το 1990-2000, από τους πολυάριθμους εναλλασσόμενους κυβερνήτες της Ουκρανίας», ωστόσο «οι ναζιστές, που κατέλαβαν την εξουσία στο Κίεβο, δεν τρέφουν σεβασμό, σε εκείνους, που θυσιάστηκαν και χάρη στους οποίους ζουν», όπως ισχυρίστηκε, εκτιμώντας ότι «η αποναζιστικοποίηση του καθεστώτος του Κιέβου είναι θέμα αρχής τόσο για τους κατοίκους της Ρωσίας, όσο και της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με τον Β. Βολόντιν, «τώρα πολλοί θα κατανοήσουν για τι είδους ανθρώπους γίνεται λόγος» και γιατί η Ρωσία «επιμένει στην αποναζιστικοποίηση», την οποία επανέφερε με έμφαση και ο Πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον.

«Σύντομα αυτοί οι "κάφροι" θα είναι έτοιμοι να ανταλλάξουν τα λείψανα των παππούδων και των προπάππων τους, οι οποίοι σκοτώθηκαν υπερασπιζόμενοι τη χώρα τους από τον φασισμό, έδωσαν στη σημερινή γενιά τη δυνατότητα να ζήσει», υποστήριξε ο Πρόεδρος της ρωσικής Κάτω Βουλής, εκτιμώντας ότι «το καθεστώς [σ.σ. του Προέδρου της Ουκρανίας] Ζελένσκι ξαναγράφει την ιστορία, απαγορεύει τη ρωσική γλώσσα, προδίδει την πίστη, διαγράφει όλες τις προηγούμενες αξίες και καταστρέφει στην Ουκρανία ό,τι υπήρχε κάποτε».

Ο Πιότρ Αρκάντιεβιτς Στολίπιν ήταν Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της Ρωσικής Αυτοκρατορίας κατά την περίοδο 1906-1911, εθεωρείτο μεταρρυθμιστής και είχε πρωταγωνιστήσει στην κατάπνιξη της πρώτης ρωσικής επανάστασης κατά τα έτη 1905-1907. Στα τελευταία 10 χρόνια της ζωής του υπήρξε στόχος 11 δολοφονικών επιθέσεων. Ο στόχος των πολιτικών αντιπάλων του επιτεύχθηκε την 1η Σεπτεμβρίου του 1911 στην όπερα του Κιέβου με εκτελεστή τον εβραϊκής καταγωγής αναρχικό Ντμίτρι Μπογκρόφ. Ο τραυματισμένος Στολίπιν πέθανε τέσσερις ημέρες αργότερα και σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία να ταφεί στη ρωσική πόλη, όπου θα σκοτωθεί, κηδεύθηκε στη μονή της Λαύρας των σπηλαίων του Κιέβου.

Διαβάστε ακόμη: ΝΑΤΟ:Η Ουκρανία δεν αναμένεται να λάβει πρόσκληση για να ενταχθεί στη Συμμαχία

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα