Ουκρανική κρίση: Η Ουάσινγκτον δεν βλέπει ενδείξεις απόσυρσης ρωσικών δυνάμεων

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν δει κάποια απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία και πως η Μόσχα μετακινεί κρίσιμης σημασίας μονάδες πιο κοντά στην περιοχή.

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως αποσύρονται και άλλες δυνάμεις της που είχαν περικυκλώσει την Ουκρανία, όμως το ΝΑΤΟ

είπε πως η ενίσχυση των στρατευμάτων συνεχίζεται, αμφισβητώντας τη δηλωμένη προθυμία της Μόσχας να διαπραγματευθεί μια επίλυση της κρίσης.

Ο Μπλίνκεν συμφώνησε με την εκτίμηση του ΝΑΤΟ σε μια τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί (ώρα ΗΠΑ).

«Υπάρχει αυτό που λέει η Ρωσία και μετά υπάρχει αυτό που κάνει η Ρωσία. Και δεν έχουμε δει κάποια απόσυρση των δυνάμεών της», δήλωσε ο Μπλίνκεν στο MSNBC. «Εξακολουθούμε να βλέπουμε κρίσιμης σημασίας μονάδες να κινούνται προς τα σύνορα, όχι μακριά από τα σύνορα.»

«Άρα αυτό που πρέπει να δούμε είναι ακριβώς το αντίθετο. Πρέπει να δούμε αυτές τις δυνάμεις να απομακρύνονται».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε χθες τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να κάνει πίσω από έναν πόλεμο με την Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «άσκοπους θανάτους και καταστροφή» που θα μπορούσε να προκαλέσει η Μόσχα και διεθνή κατακραυγή που θα αντιμετώπιζε ο Πούτιν.

Ο Μπάιντεν είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν πως 150.000 Ρώσοι στρατιώτες περικυκλώνουν τώρα την Ουκρανία, ένας αριθμός μεγαλύτερος από τις εκτιμήσεις για περίπου 100.000. Είπε πως οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κάποιες δυνάμεις έχουν αποσυρθεί είναι ευπρόσδεκτες, αλλά είναι ανεπιβεβαίωτες και πως μια εισβολή παραμένει πιθανή.

Η πληροφοριακή επιχείρηση της Δύσης κατά της Ρωσίας, θυμίζει τις παραμονές της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ, σύμφωνα με το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας

Η Δύση διεξάγει κατά της Ρωσίας μια λεπτομερώς σχεδιασμένη πληροφοριακή επιχείρηση στο πλαίσιο της θεωρίας του «υβριδικού πολέμου», δήλωσε ο αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Μιχαήλ Ποπόφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ροσίσκαγια Γκαζέτα».

Ο Ποπόφ δήλωσε ότι ακριβώς η ίδια εικόνα παρατηρούνταν τις παραμονές της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ. «Τα ίδια ακριβώς ‘αδιάψευστα στοιχεία της κατασκοπίας’ για το ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, ένας αξέχαστος δοκιμαστικός σωλήνας στα χέρια του Κόλιν Πάουελ (διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στο διάστημα 2001-2005 - σ.σ) στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο Ποπόφ.

Ο Ποπόφ δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες υπό την πίεση των ΗΠΑ αυξάνουν τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία, θα φέρουν την ευθύνη για τις αρκετά πιθανές προκλήσεις του Κιέβου κατά των (αυτοανακηρηχθεισών) δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. αλλά και για το ότι χρησιμοποιούν κάθε είδους εθνικιστικές ομάδες και μισθοφόρους. Παράλληλα επισήμανε ότι με την πρόφαση της ψευδούς ρωσικής απειλής οι Αμερικανοί ανάγκασαν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ «να συσπειρώσουν τις γραμμές του, ζητώντας τους να αυξήσουν μερικές φορές τις αποστολές όπλων και πολεμοφοδίων στην Ουκρανία».

Η Δύση, είπε, προσπαθεί να ελέγξει τις όποιες μετακινήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας στο έδαφός της και να περιορίσει την σχεδιασμένη προετοιμασία τους, αν και οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να διευρύνουν την στρατιωτική τους παρουσία στην Ευρώπη.

Τέλος ο Ποπόφ στην συνέντευξή του τονίζει ότι δημιουργείται η εντύπωση πως ένας από τους στόχους της λεπτομερώς σχεδιασμένης και πολύπλευρης πληροφοριακής εκστρατείας των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, που γίνεται στο πλαίσιο της τόσο αγαπημένης στην Δύση θεωρίας του ‘υβριδικού πολέμου’, είναι να αποσπάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης από τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα και από τα σχέδια της Ουάσιγκτον να ανακτήσει την χαμένη κυριαρχία της στον κόσμο.

Τηλεφωνική επικοινωνία Εμανουέλ Μακρόν-Σι Τζινπίνγκ για την ουκρανική κρίση

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ είχαν σήμερα μια τηλεφωνική συνδιάλεξη, με επίκεντρο κυρίως την ουκρανική κρίση και την «αναγκαιότητα να συνεχιστούν οι προσπάθειες υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης και της διευθέτησης της κρίσης μέσω του διαλόγου», έγινε γνωστό από το Ελιζέ.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, ο Σι Τζινπίνγκ «χαιρέτισε τη δράση της Γαλλίας και της Γερμανίας στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας και επανέλαβε την πλήρη στήριξή του στην εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ» για την επίλυση των ρωσο-ουκρανικών σχέσεων.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας στην ΕΕ, ο Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ της «επανεξισορρόπησης των ευρω-κινεζικών σχέσεων με στόχο μια μεγαλύτερη αμοιβαιότητα», κυρίως στις εμπορικές συναλλαγές.

Επιπλέον, «ενθάρρυνε την Κίνα να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Λιθουανίας και να χειριστεί τα κινεζικά αιτήματα μέσω του διαλόγου».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφυγε, στα τέλη Ιανουαρίου, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της Κίνας, την οποία κατηγόρησε ότι μπλοκάρει τις εισαγωγές από τη Λιθουανία. Η Λιθουανία εκτιμάται πως «τιμωρείται», διότι επέτρεψε στην Ταϊβάν να ανοίξει επίσημη αντιπροσωπεία στο Βίλνιους.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους ευχήθηκε επίσης «τη σταδιακή επανάληψη των πτήσεων» μεταξύ της Γαλλίας και της Κίνας, που έχουν μειωθεί δραστικά λόγω των υγειονομικών μέτρων που έλαβε η Κίνα μπροστά στην επιδημία Covid-19.

Υπενθύμισε, εξάλλου, «τις γαλλικές και ευρωπαϊκές προσδοκίες σε σχέση με την επικύρωση των θεμελιωδών συμβάσεων του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου, ιδίως σχετικά με την αναγκαστική εργασία και εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την κατάσταση στη Σιντζιάνγκ», αναφερόμενος στην τύχη των Ουιγούρων.

Διαβάστε επίσης: «Στο περίμενε» αφήνει τη Δύση ο Πούτιν- Η σημασία της ψηφοφορίας της Δούμας

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα