Ουκρανική κρίση: Η διπλωματία τρέχει να προλάβει τη στρατιωτική κινητοποίηση

Η διπλωματία και η αναζήτηση τρόπου εκτόνωσης της ρωσο-ουκρανικής κρίσης έχει αναθερμανθεί, χωρίς όμως απτά αποτελέσματα. Ο Τζο Μπάιντεν και ο Όλαφ Σολτς από τον Λευκό Οίκο, παρά το καλό κλίμα, δεν φάνηκε να συμφωνούν για το εμπόδιο που λέγεται Nord Stream 2. Την ίδια ώρα, οι προσπάθειες του Εμανουέλ Μακρόν για προσέγγιση του Βλαντίμιρ Πούτιν μάλλον κινήθηκαν σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Ενδεικτικό το τραπέζι των συνομιλιών και η απόσταση των δύο ηγετών.

Η απόσταση που χωρίζει τις θέσεις του Ρώσου προέδρου από τη Δύση δε θα μπορούσε να είναι πιο εμφανής από την απόσταση που χωρίζει τον

Εμανουέλ Μακρόν και τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Γάλλος πρόεδρος έφυγε ευχαριστημένος από τη Μόσχα, αφού έκανε και έναν παγωμένο περίπατο στην Κόκκινη Πλατεία, και κατευθύνθηκε στο Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οι συμφωνίες του Μινσκ αποτελούν την καλύτερη προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Με βάση τις δεσμεύσεις και των δύο πλευρών, Ρώσων και Ουκρανών, τώρα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε τις διαπραγματεύσεις» σημείωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι απέσπασε τη δέσμευση ότι δεν θα κλιμακωθεί η ένταση, ωστόσο, το Κρεμλίνο διαψεύδει.

«Στην παρούσα φάση, η Μόσχα και το Παρίσι δεν κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία. Απλά είναι αδύνατον» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εκτίμησε ότι υπάρχει περιθώριο διαπραγματεύσεων, μετά από ώρες συζητήσεων.

«(Ο Μακρόν) με βασανίζει εδώ και έξι ώρες, με ερωτήσεις, εγγυήσεις και προτάσεις για να λυθεί το πρόβλημα» είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Στο Κίεβο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών, ενώ στην Ουάσιγκτον ο Τζο Μπάιντεν και Όλαφ Σολτς επαναβεβαίωσαν την καλή τους συνεργασία, χωρίς ωστόσο να μπορούν να ξεπεράσουν το αγκάθι του Nord Stream 2.

«Αν η Ρωσία εισβάλει, αν περάσουν τα σύνορα της Ουκρανίας τανκς και στρατεύματα, τότε ο Nord Stream 2 θα έχει τελειώσει» υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Γερμανός καγκελάριος απέφυγε να απαντήσει.

«Όπως σας είπα ήδη, ενεργούμε όλοι μαζί, είμαστε απολύτως ενωμένοι, δε θα αναλάβουμε διαφορετικές δράσεις και θα κάνουμε όλοι τα ίδια βήματα απέναντι στη Ρωσία» είπε ο Όλαφ Σολτς.

Ο Nord Stream 2 είναι ο αγωγός που μπορεί να μεταφέρει φυσικό αέριο απευθείας από τη Ρωσία στη Γερμανία, χωρίς να περνά από το έδαφος της Ουκρανίας – και άρα να πληρώνει τέλη μετάβασης στο Κίεβο. Στοίχισε 11 δισεκατομμύρια δολάρια και χρειάστηκε σχεδόν μία δεκαετία για να ολοκληρωθεί. Η χρήση του δε θα φέρει μόνο χρήματα στα ταμεία της Μόσχας, αλλά αναμένεται να ανακουφίσει και τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά από το δυσβάσταχτο πλέον κόστος θέρμανσης. Η Ουάσιγκτον ήταν πάντα αντίθετη στη δημιουργία του, το ίδιο και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, η Άγκελα Μέρκελ είχε αρνηθεί να συμπεριλάβει τον αγωγό στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και διστακτικός φαίνεται να είναι και ο νέος Καγκελάριος.

Στρατιωτικές ασκήσεις των ρωσικών δυνάμεων – Ασκήσεις και από το ΝΑΤΟ στην Αδριατική

Παράλληλα με τις διπλωματικές επαφές, η στρατιωτική προετοιμασία είναι πυρετώδης. Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν ασκήσεις σε Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο και τα αεροσκάφη της πετούν κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Ευρείας κλίμακας ασκήσεις πραγματοποιεί και το ΝΑΤΟ στην Αδριατική.

Ρώσοι στρατιώτες μπήκαν σε ρωσικό πλοίο για να σταματήσουν επίθεση πειρατών, ως μέρος άσκησης ετοιμότητας στον Ατλαντικό.

Την ίδια ώρα, έξι ρωσικά πολεμικά πλοία περνούσαν τη Μεσόγειο κατευθυνόμενα στη Μαύρη Θάλασσα.

Παράλληλα, αεροσκάφη διεξάγουν ασκήσεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μπορεί τα βλέμματα να είναι στραμμένα στις διπλωματικές προσπάθειες, όμως η Ρωσία συνεχίζει την επίδειξη δύναμης.

Αναλυτές εκτιμούν πάντως πως δεν αποκλείονται και άλλου είδους επιθέσεις.

«Μπορεί να είναι διαφορετικού τύπου, κυβερνοεπιθέσεις, πολιτική αποσταθεροποίηση, πρόκληση κοινωνικών ταραχών. Υπάρχει ρίσκο και για τρομοκρατικές επιθέσεις» είπε ο αναλυτής Βολοντίμιρ Φεσένκο.

Ευρείας κλίμακας ασκήσεις πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ στην Αδριατική με τη συμμετοχή στρατευμάτων από 28 μέλη της Συμμαχίας, αλλά και του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Harry Truman.

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απειλή, απευθείας από τη Ρωσία, στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως πρώτον (ο Βλαντιμίρ Πούτιν) έχει λάβει μια οριστική απόφαση και δεύτερον αν τη λάβει ποια θα είναι» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.

Ανησυχία για τη συνεχή συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στη Λευκορωσία, εκφράζουν οι χώρες της Βαλτικής, ζητώντας ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

«Δεν είπε ποτέ κανείς πως τα ρωσικά στρατεύματα θα παραμείνουν στη Λευκορωσία. Δεν έχουμε πει κάτι τέτοιο, κάνουμε απλά ασκήσεις» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντ. Πεσκόφ.

Φορώντας κράνος και φανερά συγκινημένη, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επισκέφθηκε τη Μαριούπολη, στα νότια του Ντόνετσκ.

«Το μέρος που κάποτε ήταν τουριστικός προορισμός, είναι τώρα η τρανή απόδειξη πως υπάρχει πόλεμος στην Ευρώπη» σημείωσε η Αναλένα Μπέρμποκ.

Ρώσοι αξιωματούχοι αμφιβάλλουν για την αναγκαιότητα επίθεσης ευρείας κλίμακας

Το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως υπάρχουν αντιδράσεις από Ρώσους αξιωματούχους – κυρίως από το στρατό – που αρχίζουν να ξανασκέφτονται εάν πρέπει να υπάρξει ευρείας κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία… Εκτιμούν μάλιστα ότι θα είναι πιο δαπανηρή και ίσως και πιο δύσκολη απ’ ότι πιστεύει ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ενώ εκφράζουν και δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι κάποια από τα σχέδιά τους έχουν ήδη διαρρεύσει και έχουν δημοσιοποιηθεί από τη Δύση. Παρόλα αυτά, εάν γίνει η εισβολή, δηλώνουν έτοιμοι να ακολουθήσουν τις εντολές του Ρώσου προέδρου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως οι ανησυχίες έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη κρίνοντας από τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων το τελευταίο διάστημα.

Διαβάστε επίσης: Σολτς, Μακρόν και Ντούντα: Θέλουμε να αποτρέψουμε έναν πόλεμο στην Ευρώπη

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα