Ουκρανία: Χάρτες με περιοχές που ελέγχει η Ρωσία - Ποιος ο τελικός της στόχος

Η Ρωσία μπορεί να κήρυξε τη νίκη στη Μαριούπολη στον νότο, αλλά οι μάχες στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς εντείνονται.

Δημοσίευμα του BBC δείχνει μέσα από χάρτες τις κινήσεις του ρωσικού στρατού, ο οποίος μετά την εγκατάλειψη του βορρά, επικεντρώνεται στη Μαριούπολη με απώτερο στόχο την ολοκληρωτική κατάληψη του Ντονμπάς.

Οι τελευταίες εξελίξεις

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι κατέλαβε το
λιμάνι της ΜαριούποληςΤα τελευταία ουκρανικά στρατεύματα στη Μαριούπολη είναι παγιδευμένα στο συγκρότημα χαλυβουργείωνΤα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να φτάνουν κατά μήκος του ΝτονμπάςΗ Ρωσία προελαύνει στις πόλεις της πρώτης γραμμής, Rubizhne και Popasna

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά οι δυνάμεις της έχουν πλέον αποσυρθεί πλήρως από την πρωτεύουσα Κίεβο και τη βόρεια Ουκρανία προς τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Μια μεγάλης κλίμακας ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία ξεκίνησε, αφού η Ρωσία επικεντρώθηκε εκ νέου στις προσπάθειές της εκεί, μετά την απόσυρσή της από τη βόρεια Ουκρανία.

Η Ρωσία διεκδικεί μια νίκη στο νότο

Οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν αρχικά γρήγορες νίκες στο νότο, με κύριο στόχο τη δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου μεταξύ της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε το 2014, και των περιοχών που κατείχαν οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ.

Εμπόδιο σε αυτόν τον στόχο ήταν η πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης, η οποία έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις από τις αρχές Μαρτίου.

Την Πέμπτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίστηκε στην τηλεόραση μαζί με τον υπουργό Άμυνας του για να κηρύξουν τη νίκη στη Μαριούπολη, παρά το γεγονός ότι πάνω από 1.000 Ουκρανοί μαχητές παρέμειναν στο μεταλλουργείο Azovstal.

Ο Πρόεδρος Πούτιν ακύρωσε μια αναμενόμενη επίθεση στο συγκρότημα Azovstal, αντ' αυτού διέταξε τις δυνάμεις του να «αποκλείσουν αυτή τη βιομηχανική περιοχή ώστε να μην μπορεί να ξεφύγει ούτε μια μύγα», αφού τα τελικά ουκρανικά στρατεύματα αρνήθηκαν να παραδοθούν.

Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου και για τον έντονο βομβαρδισμό της πόλης, με τον τοπικό δήμαρχο να λέει ότι περισσότεροι από 20.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί.

Στα δυτικά, η Ρωσία προσπαθούσε να πιέσει προς την Οδησσό, με στόχο να αποκόψει την πρόσβαση της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά η προέλαση της σταμάτησε στο Μικολάιβ.

Το Institute for the study of War πιστεύει ότι τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή ενδέχεται να επιχειρήσουν να ανακαταλάβουν την πόλη Χερσώνα τις επόμενες εβδομάδες.


Η Ρωσία στοχεύει τον πλήρη έλεγχο στα ανατολικά

Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι το επίκεντρο των δυνάμεών τους είναι τώρα η «πλήρης απελευθέρωση» του Ντονμπάς (ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, Ντόνετσκ και Λουχάνσκ, όπου οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές κατείχαν σημαντικό έδαφος πριν από την εισβολή).

Η Ρωσία αύξησε σημαντικά τον αριθμό των στρατευμάτων της στην περιοχή του Ντονμπάς τις τελευταίες εβδομάδες, με δορυφορικές εικόνες που δείχνουν συσσώρευση δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας και συνοδείες οχημάτων που προχωρούν προς την πρώτη γραμμή.

Και οι δύο πλευρές είναι καθηλωμένες κατά μήκος του μετώπου των 300 μιλίων. Οι Ουκρανοί απέκρουσαν «πολλές» απόπειρες προόδου, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) εκτιμά ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τμήματα της Rubizhne και της Popasna, δύο πόλεων στα ανατολικά του Izyum.

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι έχει ανακαταλάβει την πόλη Maryinka κοντά στο Ντόνετσκ.

Το ISW θεωρεί ότι η Ρωσία μπορεί να επιχειρεί να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις από το Izyum έως το Ντόνετσκ, αλλά η «βιασύνη» με την οποία ξεκίνησε η επίθεση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιτυχία της.

Ο Βορράς ανακαταλήφθηκε μετά τη ρωσική υποχώρηση

Η Ρωσία εγκατέλειψε μια αδιέξοδη προώθηση προς το Κίεβο, η οποία είχε ξεκινήσει τις πρώτες ημέρες της εισβολής της, και απέσυρε τις δυνάμεις της από τα βόρεια της χώρας.

Οι επιτυχείς αντεπιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων βοήθησαν στην ανακατάληψη περιοχών γύρω από το Κίεβο και, καθώς οι Ρώσοι αποσύρονταν, οι Ουκρανοί μπόρεσαν να προχωρήσουν μέχρι τα βόρεια σύνορά τους με τη Λευκορωσία και τη δυτική Ρωσία.

Η ρωσική υποχώρηση έδωσε μια σαφέστερη εικόνα του τεράστιου όγκου ζημιών και καταστροφών σε ζωές, πόλεις και χωριά που έγιναν κατά τη διάρκεια της επέλασης τους προς την πρωτεύουσα. 

Διαβάστε ακόμη: 

Πώς οι Ρώσοι περικυκλώνουν τη Μαριούπολη (Χάρτες &ΒΙΝΤΕΟ)

Ζελένσκι: Περίπου 20.000 άμαχοι εμποδίζονται να φύγουν από τη Μαριούπολη

Keywords
Τυχαία Θέματα