Όταν η Πρόεδρος της Κομισιόν συζητούσε για τα Leopard στην Κύπρο

Η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιν αποτελεί την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την καίρια θέση της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Να σημειωθεί ότι η προτεινόμενη Πρόεδρος της Επιτροπής σχετίζεται με την Κύπρο, αφού τον προηγούμενο Μάρτιο είχε συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη, ενώ σε δηλώσεις της είχε εκφράσει τη στήριξή της στην Κύπρο, επικαλούμενη τον σεβασμό του

Διεθνούς Δικαίου.

Στη συγκεκριμένη συνάντηση, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Σημερινή», είχε συζητηθεί το θέμα της μεταφοράς των 42 τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Leopard-2A4, γερμανικής κατασκευής, από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής στην κατεχόμενη Κυθρέα.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα, η μεταφορά των Leopard-2A4 από τις δυνάμεις κατοχής, δεν ήταν ζήτημα που θα περνούσε απαρατήρητο, αφού ουσιαστικά πρόκειται για τη χρησιμοποίηση στρατιωτικού υλικού ευρωπαϊκής προέλευσης, στη συγκεκριμένη περίπτωση γερμανικής, για την κατοχή εδάφους μιας ευρωπαϊκής χώρας μέλους της ΕΕ, από μια τρίτη χώρα, μη μέλος της Ένωσης.

Να θυμίσουμε ότι φωτογραφίες που φέρονται να επιβεβαιώνουν τη μεταφορά αρμάτων μάχης τύπου Leopard-2A4 στην κατεχόμενη Κυθρέα είδαν το φως της δημοσιότητας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες. Στις φωτογραφίες, που παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα ο ιστότοπος «Ισοζύγιο Στρατιωτικής Ισχύος», παρουσιάζεται Toύρκος οπλίτης με φόντο άρματα μάχης Leopard-2A4 και, όπως αναφέρουν σχετικές αναρτήσεις, τα άρματα μάχης είναι βαμμένα με «παραλλαγή ερήμου». Η εν λόγω είδηση φιλοξενήθηκε την περασμένη Τρίτη τόσο από ελλαδικά όσο και από τουρκικά ΜΜΕ.

Τα άρματα μεταφέρθηκαν στην Κύπρο από τον Έβρο και αποτελούν μέρος της 1ης τουρκικής Στρατιάς του Έβρου, όπου ο τουρκικός Στρατός έχει συγκεντρώσει το σύνολο των αρμάτων μάχης με πυροβόλο διαμετρήματος 120mm (Leopard-2A4, M-60T Sabra) και των εκσυγχρονισμένων αρμάτων με πυροβόλο 105mm (Leopard-1T).

Αμέσως μετά την εν λόγω συνάντηση, η φον ντερ Λάιν είχε εκφράσει την ευαρέσκειά της για τη θερμή φιλοξενία στην Κύπρο και αναφέρθηκε στις πολύ καλές και στενές σχέσεις των δύο χωρών, εκφράζοντας, παράλληλα, θερμές ευχαριστίες της για τις διευκολύνσεις που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία προς το Γερμανικό Απόσπασμα της UNIFIL.

Η φον ντερ Λάιν εξήρε την ενεργό συμμετοχή της Κύπρου στην PESCO και αναφέρθηκε στη συνεργασία Κύπρου-Γερμανίας στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτής, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη σημασία της στρατηγικής θέσης της Κύπρου, καθώς και τις ζωτικής σημασίας διευκολύνσεις που μπορεί να παράσχει η Κύπρος κατά την εκτέλεση της αποστολής της ΕΕ στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας.

Ολοκληρώνοντας, η φον ντερ Λάιν υπογράμμισε τη σημασία της έμπρακτης επίδειξης αλληλεγγύης, ζητώντας από όλες τις χώρες να συμμορφώνονται προς τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό, συνέχισε, είναι σημαντικό για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή και ως εκ τούτου η Γερμανία, όπως και οι λοιπές χώρες, επιδεικνύει αλληλεγγύη προς την Κύπρο.

Παράλληλα, σε μια συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, η Γερμανίδα πρώην ΥΠΑΜ έστειλε μήνυμα στην Τουρκία με αφορμή την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι και στο θέμα αυτό περιμένει η Ευρώπη να δείξει καθαρή αλληλεγγύη στην Κύπρο, ξεκαθαρίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι “οι διεθνείς νόμοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί”. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη χαρά του για την αναφορά αυτή στο Διεθνές Δίκαιο όσον αφορά στην προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου σε μία περίοδο που η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι πολύ επιθετική, όπως επισήμανε.

It is a great honor for me, as a politician and, above all, a European, to be nominated for the position of President of the @EU_Commission. Thanks to all supporters and for the encouragement on many sides.

— Ursula von der Leyen (@u_vonderleyen) July 2, 2019
Keywords
Τυχαία Θέματα