Όταν άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε έβαζαν βέτο σε κυρώσεις κατά Λευκορωσίας

Τις τελευταίες μέρες η Κυπριακή Δημοκρατία δέχεται μια άδικη επίθεση και επιχείρηση στιγματισμού για την στάση της να επιμένει ζητώντας αλληλεγγύη από τους ευρωπαίους εταίρους της για  διασύνδεση των κυρώσεων Τουρκίας-Λευκορωσίας, κάτι που άλλωστε ήταν και θέμα πολιτικής απόφασης  στις 28 Αυγούστου στο Άτυπο Συμβούλιο Gymnic. Είναι άραγε η πρώτη φορά που μόνο ένα κράτος μέλος δεν συναινεί σε αποφάσεις που επιδιώκουν όλα τα υπόλοιπα μέλη της Ε.Ε; Ειδικά πάντως για το ζήτημα της Λευκορωσίας  δεν είναι η πρώτη φορά. 
 

Διαβάστε επίσης: Αποκαλυπτικό έγγραφο για συνδεδεμένες

κυρώσεις Τουρκίας - Λευκορωσίας


Το 2006, για παράδειγμα, η Ιταλία δεν είχε συναινέσει στην επιβολή κυρώσεων της Ε.Ε κατά της της Λευκορωσίας επειδή ήθελε να στηρίξει τους δασμούς anti-dumping  στις  εισαγωγές υποδημάτων από την Κίνα Ήταν 26 Σεπτεμβρίου όταν η Ρώμη εξέπληξε τις Βρυξέλλες, απέχοντας από την ψηφοφορία για τις κυρώσεις της Λευκορωσίας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία να μπλοκάρουν προτάσεις για απομάκρυνση του Μινσκ από το Generalised System of Preferences (GSP) στο εμπόριο.

Όμως, ενώ το τρίο αντιτάχθηκε  σε αυτή την κίνηση αφού η επιβολή φόρων  θα μπορούσε να βλάψει τους μικρούς εμπόρους, αξιωματούχοι της ΕΕ  δήλωναν ότι η Ιταλία το έκανε ως απάντηση στην απροθυμία του Ηνωμένου Βασίλειου, της Γερμανίας και της Σουηδίας για επιβολή δασμών στα  τιμολόγια της ΕΕ στις εισαγωγές φτηνών κινεζικών  παπουτσιών, τα οποία  είχαν πλήξει τους Ιταλούς τσαγκάρηδες.

Το 2011, η Ιταλία συνέχιζε  να διαδραματίζει το ρόλο του μεγαλύτερου φίλου του Αλεξάντερ Λουκασένκο στην ΕΕ, και αντιτάχθηκε στο γενικότερο ρεύμα μεταξύ των κρατών μελών για να τιμωρήσουν τον Λουκασένγκο με την κατηγορία της χρήσης  βίας την περίοδο των εκλογών.

Σε μια υψηλού επιπέδου συνάντηση διπλωμάτων της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Παρασκευή (7 Ιανουαρίου 2011), η Ρώμη τάχθηκε εναντίον των προτάσεων για την επιβολή ταξιδιωτικής απαγόρευσης της ΕΕ στον κ. Λουκασένκο και αξιωματούχους που εμπλέκονταν στους ξυλοδαρμούς και τις συλλήψεις υποψηφίων της αντιπολίτευσης, διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας και παρευρισκομένων μετά τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία τον περασμένο μήνα.

Επιπλέον, τo 2011 η Σουηδία εμπόδισε την προσπάθεια άλλων κρατών της ΕΕ να προσθέσουν δύο εταιρείες τηλεπικοινωνιών στη Συρία με εμπορικούς δεσμούς με τη σουηδική εταιρεία Ericsson σε λίστα κυρώσεων της ΕΕ.

Στις συναντήσεις που προηγήθηκαν των Υπουργών  Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες συμφωνήθηκαν να προστεθούν  11 συριακές επιχειρήσεις ή οντότητες στον κατάλογο κυρώσεων ως μέρος των διεθνών προσπαθειών για τον τερματισμό της κυβερνητικής βίας που ξέσασε στη χώρα. Οι 26 άλλες χώρες της ΕΕ ήθελαν να προσθέσουν δύο συριακές εταιρείες τηλεπικοινωνιών στη λίστα, αλλά η Σουηδία απείλησε να μπλοκάρει ολόκληρο το πακέτο εάν συμπεριληφθούν. Ο λαλίστατος σήμερα κ. Καρλ Μπιλτ που απειλεί την Κύπρο με αντίποινα για την στάση της, τότε ως πρωθυπουργός της Σουηδίας δήλωνε πως τα τηλεφωνικά δίκτυα ήταν ζωτικής σημασίας για την επικοινωνία των αντιπάλων της συριακής κυβέρνησης.
162/5000

Οι διπλωμάτες δήλωναν τότε  ότι ήταν πολύ ασυνήθιστο για τη Σουηδία, γνωστή ως ένθερμος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να μπλοκάρει κυρώσεις ή για ένα κράτος μέλος να ενεργεί μόνος του για να το πράξει.

Μάλιστα  στις προαναφερθείσες περιπτώσεις δεν υπήρξε ούτεαρχική πολιτική συμφωνία όπως στην πρόσφατη περίπτωση με την Κύπρο όπου υπήρξε προσυμφωνία  για διασύνδεση των δυο γεγονότων.

Πιο πρόσφατα, μάλιστα η  Ουγγαρία προσπάθησε να εξαλείψει όλες τις επικρίσεις της ΕΕ για το Ισραήλ προκειμένου να ευνοήσει το Τελ Αβίβ.

Keywords
Τυχαία Θέματα