Όσα ξέρουμε για τον κορωνοϊό στην Κύπρο: Τα κρούσματα, η αύξηση και τα μέτρα

Μετά την ανακοίνωση των τεσσάρων νέων κρουσμάτων, η Κύπρος μετράει πλέον 14 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωνοϊού. Μάλιστα με την επιβεβαίωση των νέων αυτών κρουσμάτων η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας άρχισε την ιχνηλάτηση των επαφών και των τεσσάρων κρουσμάτων, ενώ θα προχωρήσει στη λήψη δειγμάτων για τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων.

Τα δεκατέσσερα κρούσματα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, αφορούν:

-       Δύο άτομα που είναι σε κατ' οίκον περιορισμό και είχαν επιστρέψει πρόσφατα

από την Αθήνα και επικοινώνησαν με τις αρμόδιες Αρχές αφού εκδήλωσαν συμπτωματολογία. Πρόκειται για Ελληνοκύπριους.

-       Δύο άτομα που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, και τα οποίο είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Και αυτές οι δύο περιπτώσεις αφορούν Ελληνοκύπριους.

- Ένα άτομο που νοσηλευόταν αρχικά στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και ακολούθως στο Γενικό Αμμοχώστου. Το άτομο αυτό είχε επιστρέψει από την Ιταλία και επικοινώνησε με τις αρμόδιες Αρχές αφού εκδήλωσε ήπια συμπτωματολογία.

- Ένα άτομο που βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, και το οποίο είχε εκδηλώσει ήπια συμπτωματολογία μετά την επιστροφή του από την Ελλάδα και επικοινώνησε με τις αρμόδιες Αρχές. Θα παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό

- Ένα άτομο που βρίσκεται σε αυτό-περιορισμό, και το οποίο έφτασε από την Γερμανία, η οποία εμπίπτει στην Κατηγορία 2 που προβλέπει αυτό-περιορισμό. Το άτομο είναι ασυμπτωματικό και θα παραμείνει σε αυτό-περιορισμό.

- Ένα άτομο που είχε επιστρέψει πρόσφατα από το Ηνωμένο Βασίλειο και, αφού εκδήλωσε συμπτώματα. Το άτομο αυτό επικοινώνησε με το τηλεφωνικό κέντρο 1420. Ενεργοποιήθηκαν άμεσα τα πρωτόκολλα, λήφθηκε δείγμα και αφού έγινε η εξέταση από το ΙΝΓΚ, διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικό στον κορωνοϊό.

- Δύο άτομα που έφτασαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και εντοπίστηκαν με υψηλό πυρετό από τη θερμοκάμερα στο ιατρείο του Αεροδρομίου Λάρνακας. Μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

- Ένα άτομο που νοσηλεύεται στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, και το οποίο είχε επικοινωνήσει με τις αρμόδιες Αρχές αφού εκδήλωσε πυρετό.

- Ένα άτομο που βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, και το οποίο είχε εκδηλώσει συμπτωματολογία και επικοινώνησε με τις αρμόδιες Αρχές.

- Τα δύο πρώτα κρούσματα κορωνοϊού, δύο άντρες ηλικίας 25 και 64 ετών που ταξίδεψαν πρόσφατα στο Μιλάνο και το Ηνωμένο Βασίλειο αντίστοιχα.

Πέντε συνολικά κρούσματα στα κατεχόμενα:

Τρία νέα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα, σύμφωνα με ανακοίνωση του «υπουργείου υγείας», ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα πέντε.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, τα δύο κρούσματα αφορούν σε Γερμανούς τουρίστες, οι οποίοι παρουσίασαν πυρετό και μεταφέρθηκαν στο «κρατικό νοσοκομείο» στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Το τρίτο κρούσμα αφορά Τουρκοκύπριο, ο οποίος επέστρεψε πριν από 9 ημέρες από τη Βρετανία και παρουσίασε ψες πυρετό.

Η Κύπρος δεύτερη αριθμό ελέγχου «ύποπτων περιστατικών»

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, με βάση τα δεδομένα μέχρι αυτή τη στιγμή και λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις, έχουν καταγραφεί 14 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τα εννέα είχαν επικοινωνήσει με το τηλεφωνικό κέντρο 1420 μετά από την επιστροφή τους από χώρες με ενεργή επιδημία και όταν ανέπτυξαν συμπτώματα. Άλλα δύο κρούσματα είχαν εντοπιστεί στο αεροδρόμιο από τον έλεγχο που γίνεται εκεί με τις θερμοκάμερες, δύο ήταν επαφές που ήταν σε αυτοπεριορισμό και ένα «ορφανό δείγμα», του οποίου η ιχνηλάτηση ξεκίνησε άμεσα.

Από τo γεγονός ότι η Κύπρος είναι η δεύτερη σε αριθμό ελέγχου «ύποπτων περιστατικών» κατ’ αναλογία πληθυσμού, μετά την Ιταλία, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θετικών περιστατικών θα αυξάνεται, αφού σύμφωνα και με τον αυξανόμενο έλεγχο, όσο μεγαλύτερος αριθμός ύποπτων περιστατικών εξετάζεται στην κοινότητα τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα εξεύρεσης νέων θετικών περιστατικών. 

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι χώρες οι οποίες υπερτερούν κατά πολύ πληθυσμιακά από την Κύπρο, όπως είναι η Φινλανδία και η Τσεχία, έχουν περίπου ίσο αριθμό «υπόπτων» περιστατικών που διερευνώνται, παρά το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί πολλαπλάσια θετικά κρούσματα του ιού.

Τα θετικά κρούσματα θα αυξηθούν

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, με άμεσους σχεδιασμούς, μέχρι στιγμής, έχει αναπτύξει μηχανισμούς έγκαιρης ιχνηλάτησης ύποπτων περιστατικών, τα οποία άμεσα αυτοπεριορίζονται, με σκοπό την αναχαίτηση της διασποράς του ιού.

Από την έγκαιρη παρέμβαση αναμένεται ότι η καταγραφή θετικών κρουσμάτων θα αυξηθεί, αφού παράλληλα από τα ύποπτα περιστατικά που βρίσκονται σε περιορισμό, ενδεχομένως να νοσήσουν εντός των 14 ημερών. Όμως με τον αυτοπεριορισμό μπορεί να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού στην κοινότητα, αφού για αυτή την περίοδο δεν έρχονται σε επαφή με άλλα μέλη της κοινότητας.

Η ανακοίνωση των μέτρων

Από την Παρασκευή 13 Μαρτίου μέχρι και την Παρασκευή 20 Μαρτίου θα παραμείνουν κλειστά δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Κλειστά παραμένουν φροντιστήρια, δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Το βράδυ της Παρασκευής 13 Μαρτίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθυνθεί στον κυπριακό λαό μέσω διαγγέλματος. Το διάγγελμα θα μεταδίδεται ζωντανά και στη νοηματική γλώσσα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος ήταν παρών σε όλες τις τελευταίες διυπουργικές συσκέψεις των τελευταίων ημερών θα απευθυνθεί στον κόσμο με στόχο να επικρατήσει ψυχραιμία και σύνεση εν μέσω μιας κατάστασης που επηρεάζει τις τελευταίες εβδομάδες όλες τις χώρες του πλανήτη. Ανακοινώνοντας μια σειρά μέτρων που θα επηρεάσουν όπως είναι αναμενόμενο την καθημερινότητα της κοινωνίας θα καταστεί σαφές ότι στόχος είναι η συνεργασία και η ομοψυχία ολόκληρης της κοινωνίας προκειμένου να αναχαιτιστεί όσο το δυνατόν καλύτερα η εξάπλωση του ιού.

Πάντως μέσω Twitter απαντά ο Πρόεδρος σε φήμες, όπως λέει για το ότι κλείνουν υπεραγορές ή καταστήματα ως "μέτρα" έναντι στην πρόληψη της εξάπλωσης. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης λίγες ώρες πριν το διάγγελμά του προς τον λαό για τον κορωνοϊό, είπε ότι «ουδέν αναληθέστερο» του ότι κλείνουν υπεραγορές ή καταστήματα. 

Keywords
Τυχαία Θέματα