Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για κατάταξη στον στρατό

"Να μην προχωρήσουν οι γονείς σε αχρείαστες αγορές για τους νεοσυλλέκτους, καθώς η Εθνική Φρουρά έχει φροντίσει για όλα", είναι η προτροπή του Υπουργείου Άμυνας, διά στόματος Παναγιώτη Παντελίδη.

Ο κ. Παντελίδης, σε δηλώσεις του στο Πρωτοσέλιδο του Σίγμα, ανέλυσε όλες τις λεπτομέρειες που θα πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός σχετικά με την κατάταξη του παιδιού του στον στρατό.

Τα μόρια θα καθορίσουν την τοποθέτηση των νεοσυλλέκτων σε όπλα και σώματα

Τα μόρια έχουν να κάνουν με την επιλογή των

νεοσυλλέκτων, καθώς θα αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα στην τοποθέτηση των νεοσυλλέκτων σε Σώματα, Όπλα και Ειδικότητα, κάτι το οποίο θα γίνει την τελευταία εβδομάδα των νεοσυλλέκτων στο ΚΕΝ.

Συγκεκριμένα, μόρια θα δίνονται βάσει:

οικογενειακής κατάστασηςπόσα παιδιά έχει η οικογένειααν έχουν κάποια σοβαρή ασθένεια ή αναπηρία οι γονείςαν είναι εγκλωβισμένοι γονείς, κάποια μόρια

Ρόλο θα διαδραματίσει σε συγκεκριμένες επιλογές, ο δείκτης μόρφωσης, κυρίως σε ειδικότητες που θέλουν για παράδειγμα απόφοιτο Λυκείου ή για διεκδίκηση θέση βαθμοφόρου.

Επίσης, ρόλο θα διαδραματίσουν οι επιλογές που θα δηλώσουν οι νεοσύλλεκτοι, καθώς υπάρχουν κάποιες μονάδες ειδικής επάνδρωσης, που έστω κι αν δεν δηλώσει κανένας νεοσύλλεκτος ως επιλογή, οι μονάδες αυτές θα πρέπει να επανδρωθούν, λόγω υπηρεσιακών αναγκών.

Εφικτή η μετέπειτα μετακίνηση για ειδικούς λόγους

Μπορεί κάποιος να μετακινηθεί από μονάδα για ειδικούς λόγους, υπάρχει ωστόσο διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει, επεσήμανε ο κ. Παντελίδης.

Η διαδικασία θα γίνει αφού πρώτα τοποθετηθούν οι νεοσύλλεκτοι στις μονάδες που θα καταδείξει το μηχανογραφικό σύστημα. Θα πρέπει να απευθυνθούν στο Πρώτο Γραφείο της μονάδας που θα τοποθετηθούν, θα δηλώσουν σε ειδικά έντυπα τι επιθυμούν και θα πρέπει να επισυνάψουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ακολούθως θα συνέλθει η αρμόδια επιτροπή κοινωνικών αιτημάτων για να εξετάσει το αίτημα. Στην επιτροπή υπάρχει γιατρός για λόγους υγείας, αξιωματικοί, ένας από κάθε κλάδο, οι οποίοι επιλέγονται κάθε φορά με κλήρωση που γίνεται την ημέρα διεξαγωγής της συνεδρίας ενώ βρίσκονται ανυποψίαστοι στα γραφεία τους, για να είναι αδιάβλητη η διαδικασία.

Ρουχισμός από πριν στους νεοσύλλεκτους

Για πρώτη φορά φέτος, παραδίδονται τα ρούχα και όλα όσα χρειάζονται για την καθημερινότητά τους οι νεοσύλλεκτοι, πριν την ημέρα κατάταξής τους. Το μέτρο αυτό κρίνεται ως σημαντικό, καθώς απαλλάσσει τους γονείς από τα περιττά έξοδα. Δίνει επίσης την ευχέρεια στους νεοσυλλέκτους να εξοικειωθούν με τον ρουχισμό αυτό, να βρουν εγκαίρως το κατάλληλο μέγεθος που ταιριάζει με το σωματότυπο του καθενός, να πλυθούν τα ρούχα και να είναι έτοιμος και από πλευράς υγιεινής. Με τον τρόπο αυτό, οι νεοσύλλεκτοι απαλλάσσονται και από την ταλαιπωρία της πρώτης ημέρας.

Τα ρούχα διανεμήθηκαν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες: 19, 20, 21 Ιουνίου, ενώ, όσοι απουσίαζαν, θα προμηθευτούν τα ρούχα αυτά την ημέρα κατάταξης.

Οι γονείς θα πρέπει να αγοράσουν μόνο κάποια είδη για την ατομική καθαριότητα του νεοσύλλεκτου και ενδεχομένως κάποια εσώρουχα που μπορεί να χρειαστεί. Να μην αγοράσουν ούτε σεντόνια ούτε ήδη ρουχισμού.

Οι Ορκωμοσίες έχουν προγραμματιστεί για τις 27 Ιουλίου το απόγευμα, σε τοπικά στάδια στις επαρχίες που είναι κοντά στα ΚΕΝ.

Ο κ. Παντελίδης παροτρύνει όλους τους γονείς και τους νεοσύλλεκτους να διαβάσουν καλά τα πιστοποιητικά που χρειάζεται να φέρουν μαζί τους για τους σκοπούς της επιλογής, έτσι ώστε να γλιτώσουν την ταλαιπωρία και να μην υπάρξουν προβλήματα την ημέρα κατάταξης.

Διαβεβαίωσε ότι έχουν δαπανηθεί πολλές εργατοώρες για όλη τη διαδικασία, με αλλεπάλληλες επισκέψεις στα ΚΕΝ για οδηγίες, τόσο για υγειονομικά θέματα όσο και για το φαγητό και τις συνθήκες διαβίωσης των νεοσυλλέκτων, και οι γονείς δεν έχουν να ανησυχούν για τίποτα.

Keywords
Τυχαία Θέματα