Όλα έτοιμα για τη γεώτρηση της TOTAL

Μπορεί το γεωτρύπανο WEST CAPELLA να βρίσκεται, σύμφωνα με το Marine Traffic, ακόμη ανοιχτά του Μαρόκο, ωστόσο όλες οι προεργασίες για τη γεώτρηση της TOΤΑL στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ στις 14 Ιουλίου έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία. Η επερχόμενη γεώτρηση θεωρείται πάντως μια από τις πιο σημαντικές παγκοσμίως για το 2017 και όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Strategic Intelligence Research and Resourcing που εδρεύει στο Σικάγο των ΗΠΑ,

εκτιμάται ότι τα κυπριακά ύδατα περιέχουν μεταξύ 140 και 220 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, αξίας περίπου 38 δισεκατομμυρίων ευρώ. Βάσει των μελετών της ίδιας της TOTAL, η πιθανότητα για επιτυχία της γεώτρησης φτάνει το 26%, ποσοστό μεγαλύτερο από το συνηθισμένο μέσο όρο.

Σύμφωνα με τη μελέτη εκτίμησης περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων που εκπόνησε η εταιρεία RSK Environment Ltd (RSK) για λογαριασμό της TOTAL, και είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ενέργειας, οι γεωτρητικές εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν περίπου 50 μέρες σε περίπτωση μη ανεύρεσης φυσικού αερίου και 72 ημέρες σε περίπτωση ανεύρεσης φυσικού αερίου.

Η διάρκεια των εργασιών κινητοποίησης και απομάκρυνσης του πλοίου γεώτρησης θα εκτιμούνται στις 12 ημέρες. Η ερευνητική γεώτρηση, που φέρει την ονομασία Onesiphoros West-1 (OW-1), θα είναι κατακόρυφη σε βάθος 1.698m από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο στόχος ταμιευτήρας (reservoir) βρίσκεται στα -4.250m πραγματικό κατακόρυφο βάθος/μέση στάθμη θάλασσας (TVD / MSL). Μετά το πέρας των διατρητικών εργασιών, καταγραφής και λήψης δεδομένων κατακόρυφου σεισμικού προφίλ, η γεώτρηση Onesiphoros West-1 (OW-1) θα σφραγιστεί και θα εγκαταλειφθεί.

Όταν βρούμε στόχο

Σε περίπτωση που ανευρεθούν υδρογονάνθρακες, δε θα πραγματοποιηθούν «δοκιμές παραγωγής γεώτρησης» (well tests), αλλά θα ληφθούν δεδομένα μέσω χρήσης ραδιενεργών ή και ακουστικών πηγών για την καταγραφή δεδομένων (well logging) και άλλες μέθοδοι μέτρησης. Επίσης, εφόσον κριθεί απαραίτητο, πιθανόν να διεξαχθεί σε επόμενη φάση επιβεβαιωτική γεώτρηση (Onesiphoros West-2 ‘OW-2’). Στο τέλος των γεωτρητικών και άλλων εργασιών, και μετά τη διαπίστωση τυχόν παρουσίας υδρογονανθράκων, η γεώτρηση θα σφραγισθεί και εγκαταλειφθεί και το πλοίο γεώτρησης θα απομακρυνθεί.

Πριν την έναρξη των εργασιών ανόρυξης γεώτρησης, θα χρησιμοποιηθεί τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV) για τη σάρωση της περιοχής του σημείου γεώτρησης σε ακτίνα περίπου 200m για την ανίχνευση τυχόν αρχαιολογικών ευρημάτων. Σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Μελέτη Αναφοράς (Environmental Baseline Survey) που υποβλήθηκε, δεν έχουν καταγραφεί στην περιοχή έρευνας οποιαδήποτε ευαίσθητα και προστατευόμενα είδη και οικότοποι.

Υποστήριξη υπεράκτιων δραστηριοτήτων γεώτρησης.

Οι υπεράκτιες γεωτρητικές εργασίες και δραστηριότητες θα υποστηρίζονται από χερσαία βάση ανεφοδιασμού, η οποία θα βρίσκεται εντός του χώρου του λιμένα Λεμεσού. Στην εν λόγω χερσαία βάση θα υπάρχει χώρος αποθήκευσης των γεωτρητικών σωλήνων, των χημικών που θα χρησιμοποιούνται στις υπεράκτιες δραστηριότητες γεώτρησης, προβλήτα για τη φορτοεκφόρτωση υλικών και αποβλήτων, μονάδα παραγωγής γεωτρητικών ρευστών, χώρος αποθήκευσης των γεωτρητικών ρευστών, χώροι στάθμευσης, γραφεία, χώροι προσωρινής αποθήκευσης αποβλήτων από τις υπεράκτιες δραστηριότητες, κ.λπ.

Το πλοίο γεώτρησης και οι υπεράκτιες γεωτρητικές εργασίες και δραστηριότητες θα υποστηρίζονται από συνολικά τρία πλοία, εκ των οποίων το ένα θα βρίσκεται συνεχώς στην περιοχή ανόρυξης της γεώτρησης για σκοπούς ασφάλειας, ενώ τα άλλα δύο θα μεταφέρουν προμήθειες, εξοπλισμό, υλικά και απόβλητα από και προς το πλοίο γεώτρησης και τη χερσαία βάση ανεφοδιασμού. Εκτιμάται ότι θα απαιτούνται 8 δρομολόγια μετ’ επιστροφής σε εβδομαδιαία βάση. Η μεταφορά του προσωπικού θα γίνεται με ελικόπτερο από το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας, με εκτιμώμενα έξι δρομολόγια μετ’ επιστροφής ανά εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη Μελέτη Εκτίμησης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, για τη γεώτρηση θα γίνει χρήση Wireline Logging όπου χρησιμοποιούνται ραδιενεργές πηγές, για τις οποίες η εισαγωγή, εξαγωγή, αποθήκευση και χρήση θα γίνεται από εξειδικευμένο υπεργολάβο μετά από αδειοδότηση από την Αρμόδια Αρχή (Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας).

Keywords
Τυχαία Θέματα