Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις μεταμοσχεύσεις στην Κύπρο

Υψηλό είναι το επίπεδο της Κύπρου σε σχέση με τις μεταμοσχεύσεις οργάνων και δη νεφρών και παγκρέατος, με την χώρα να φιγουράρει στην πρώτη πεντάδα ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο πρώτο ο μεταμοσχευτικός νεφρολόγος δρ Ανδρέας Σολουκίδης ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες μεταμοσχεύσεων: η μεταμόσχευση από ζώντα και η μεταμόσχευση από μεταθανάτιο δότη σε πάσχοντα, προσθέτοντας ότι στις ημέρες μας, ναι μεν υπάρχουν προβλήματα, ωστόσο η εξέλιξη της τεχνολογίας

και της επιστήμης είναι τεράστια προς όφελος τόσο των δοτών όσο και των ληπτών.

Όσον αφορά στην Κύπρο, το επίπεδο κρίνεται από στατιστικής πλευράς ως «εξαιρετικό», όσον αφορά στη ζώσα δωρεά. Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά στην μεταθανάτια δωρεά, η Κύπρος παλαιότερα κατατασσόταν στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, το 2017 σημειώθηκε μια αλματώδης άνοδος των δοτών η οποία αποτελεί προϊόν διαφώτισης, με την καμπάνια του Υπουργείου Υγείας να αποδίδει καρπούς.

Στην εθνική λίστα αναμονής για μοσχεύματα νεφρού βρίσκονται αυτή τη στιγμή 53 άτομα, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα βρεθεί δότης για να τα απαλλάξει από την διαδικασία των αιμοκαθάρσεων και των περιτοναϊκών καθάρσεων οι οποίες είναι επίπονες.

Πέραν τούτου, περίπου 700 ασθενείς υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδας, με πολλούς από αυτούς να είναι μεταμοσχεύσιμοι.

«Είναι πολύ σημαντικό να αποσυμφορήσουμε τη λίστα, είτε με την αύξηση ζώντων δοτών, είτε με αύξηση των μεταθανάτιων. Όσον αφορά στα υπόλοιπα όργανα, υπάρχουν ασθενείς που βρίσκονται στην λίστα άλλων χωρών με τις οποίες υπάρχουν συμφωνίες για ανταλλαγή οργάνων», σημείωσε.

Οι πιο συχνές δωρεές οργάνων στην Κύπρο έχουν να κάνουν με το νεφρό και το πάγκρεας, επεμβάσεις που γίνονται στο μεταμοσχευτικό κέντρο Κύπρου, ωστόσο η χώρα έχει συνάψει συμφωνίες με άλλες χώρες προκειμένου οι ασθενείς που έχουν ανάγκη να μεταβαίνουν εκεί.

«Αυτό που λέμε ότι από έναν και μόνο δότη μπορούν να σωθούν μέχρι και δέκα συνάνθρωποί μας, ισχύει», τόνισε.

Πρόσθεσε δε ότι η διαδικασία της μεταμόσχευσης είναι εντελώς δωρεάν, τόσο για τον δότη όσο και για τον λήπτη και γίνεται μόνο με κρατική εποπτεία, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εμπορίας οργάνων και άλλων παράνομων και επικίνδυνων φαινομένων.

Ερωτηθείς σχετικά με την διαδικασία που χρειάζεται προκειμένου να γίνει κανείς δότης οργάνων στην Κύπρο, ο κ. Σολουκίδης ανέφερε ότι ο μόνος τρόπος που μπορεί κανείς να διαθέσει τα όργανά του μετά θάνατον και κανείς να μην μπορέσει να αναιρέσει την επιθυμία του, είναι μέσω ειδικής φόρμας μέσω της οποίας εντάσσεται στο εθνικό μητρώο δυνητικών δοτών την οποία μπορεί να βρει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, μέσω του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού. Κάτοικοι των υπόλοιπων πόλεων, μπορούν να αποταθούν στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης τους ώστε να γίνει ο σχετικός συντονισμός.

Δείτε περισσότερα στο σχετικό βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα