Όσα είπαν Τσαβούσολγου – Οζερσάι για Κυπριακό και γεωτρήσεις

Τσαβούσογλου και Οζερσάι ζητούν επανέναρξη διαπραγματεύσεων με συγκεκριμένους όρους.

Κοινή συνέντευξη τύπου έδωσαν Τσαβούσογλου – Οζερσάι μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στην Άγκυρα, όπου συζητήθηκαν οι οικονομικές σχέσεις, το Κυπριακό από το Κραν Μοντανά μέχρι σήμερα, οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τα αποθέματα φυσικού αερίου και η απάντηση στα μονομερή βήματα της ε/κ πλευράς με σκοπό την διαφύλαξη των δικαιωμάτων των Τ/Κ και της Τουρκίας, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Sigmalive στην Κωνσταντινούπολη,

Μαρία Ζαχαράκη.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε ‘θετική’ την έκθεση Γκουτέρες, που δεν προκρίνει ένα συγκεκριμένο μοντέλο λύσης.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε συγκεκριμένα ότι δυστυχώς η ε/κ πλευρά δεν προσέγγισε θετικά τις διαπραγματεύσεις εδώ και δεκάδες χρόνια και ότι τώρα δεν έχει νόημα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μόνο για να ξεκινήσουν. «Πλέον κανείς δεν μπορεί να αντέξει μια αποτυχία. Γι’ αυτό το λόγο πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, εμείς δεν αποκλείουμε καμιά εναλλακτική, συμπεριλαμβανομένης και μίας ομοσπονδίας. Πρέπει από πριν να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε με τις πλευρές τί θα διαπραγματευτούμε και σε τί πλαίσιο θα διαπραγματευτούμε και πρέπει να είναι διαπραγματεύσεις που θα έχουν αποτέλεσμα», τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Επαφές με ε/κ πλευρά

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι στην Νέα Υόρκη συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων και το συζήτησαν, ενώ παραδέχτηκε ότι με την ε/κ πλευρά συναντώνται ανεπίσημα είτε στο περιθώριο συναντήσεων της Ε.Ε. είτε των Ηνωμένων Εθνών. «Μιλάμε, χαιρετάμε ο ένας τον άλλο και αυτό δεν σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε την ε/κ διοίκηση. Και στο Κραν Μοντανά είχαμε μια συνάντηση με τον Αναστασιάδη μετά από αίτημά του. Όσο εντατικοποιούνται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό συζητάμε ανεπίσημα τί σκεφτόμαστε και τι πρέπει να γίνει για να πετύχουν οι διαπραγματεύσεις» επισήμανε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να προσθέσει ότι «για την Τουρκία, η οποία είναι μια χώρα που δεν είναι υποχρεωμένη να δίνει λογαριασμό σε κανέναν και για κανένα θέμα, το Κυπριακό αποτελεί κοινή υπόθεση με την ΤΔΒΚ και κάθε βήμα που κάνουμε και καθετί που λέμε και αποφασίζουμε είναι κατόπιν διαβούλευσης με το ψευδοκράτος».

Ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε ‘ανοησίες’ τα δημοσιεύματα που προσπαθούν να σπείρουν τη διχόνοια μεταξύ Τουρκίας- κατεχομένων και έκανε λόγο για κατευθυνόμενα συμφέροντα πίσω από αυτά.

Οζερσάι: Ρεαλιστική και προσγειωμένη η έκθεση Γκουτέρες

Ο Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έκανε μια «ρεαλιστική και προσγειωμένη» αξιολόγηση στην έκθεση για το Κυπριακό που υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Οζερσάι ανέφερε ότι ο γενικός γραμματέας στην έκθεση του για το Κυπριακό αντί της προσέγγισης «συνεχίστε τις διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν», τονίζει πως «για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις πρώτα πρέπει να συμφωνηθεί τι είδους διαπραγμάτευση θα είναι αυτή».

Για να καταστεί δυνατή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων –κατά τον Οζερσάι- πρέπει να τονιστεί η ανάγκη ενός διαλόγου μεταξύ των πλευρών που θα αποσαφηνίσει τις συγκλίσεις σε βασικά θέματα.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι ο ΟΗΕ αποφεύγει να περιορίσει το Κυπριακό σε συγκεκριμένα καλούπια.

Γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

Για τις έρευνες φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η Τουρκία θα προβεί σε γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο.

«Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις μας γύρω από το νησί. Εμείς δεν έχουμε σκοπό να συγκρουστούμε με κανέναν. Ο δικός μας ο σκοπός είναι ο πλούτος να μοιραστεί ισότιμα. Αλλά όλοι να ξέρουν ότι στην ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να χαρίσουμε σε κανέναν τα δικαιώματα της Τουρκίας, της ΤΔΒΚ και του τ/κ λαού. Αυτό ας το μάθουν όλοι», τόνισε.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία θέλει μόνιμη λύση, θέλει ειρήνη. «Η Τουρκία από την αρχή το έδειξε αυτό όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις. Από δω και μπρος θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί για την λύση. Αλλά όπως έχω πει, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μεταξύ μας τί θα κάνουμε και πως θα το κάνουμε», είπε.

Ναυτική βάση στα Κατεχόμενα

Αναφορικά με τη φημολογία για ίδρυση ναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα, ο Κουντρέτ Οζερσάι απάντησε ότι όσο ε/κ πλευρά αναπτύσσει σχέσεις αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας με διάφορους παράγοντες στην ανατολική Μεσόγειο και δημιουργεί ντε φάκτο καταστάσεις, «τότε και η Τουρκία και η το ψευδοκράτος θα πρέπει να εξετάσουν τα δεδομένα που δημιουργούνται», Ο Οζερσάι ανέφερε ότι απόψε θα συναντηθεί και με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα