Οριζόντια ψηφοφορία: Όχι Ψευδαπάτες και πολιτικές απάτες

Τα τελευταία χρόνια συζητείται το θέμα της οριζόντιας ψηφοφορίας ως μέτρο διεύρυνσης της δημοκρατίας και ενεργότερης συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία.

Το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε και απασχολεί το Κυπριακό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της συζήτησης για την εκλογή Αξιωματούχων στο Κοινοβούλιο.

Νομίζω ότι επέστη ο χρόνος να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και να ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση γιατί περαιτέρω διαιώνιση του μόνο ζημιά κάνει και περισσότερο ενισχύει την απαξίωση των πολιτών

προς την πολιτική και τους πολιτικούς.

Παρόλο που στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου, σέβομαι απεριόριστα τις απόψεις που κατατίθενται, εντούτοις θεωρώ ότι το όλο θέμα προσεγγίζεται μάλλον επιφανειακά, περισσότερο ως παιχνίδι επικοινωνιακό με κύριο στόχο τα κέρδη. Είναι βεβαίως και κάποιοι, οι οποίοι επιδιώκουν όντως περισσότερο, λόγω περιορισμένης εκλογικής δύναμης, να βρουν χώρο για ενίσχυση της πολιτικής τους παρουσίας.

Επί της ουσίας και στο πλαίσιο ακριβώς αυτού του διαλόγου και χωρίς ασφαλώς να διεκδικώ το αλάθητο, επιθυμώ να καταθέσω τις δικές μου απόψεις.

Αρχικά θεωρώ ότι η επιστροφή των πολιτών στην πολιτική, η ενεργός εμπλοκή τους στα κοινά, ευρύτερα η λαική συμμετοχή, δεν μπορεί να γίνει ούτε με ενέσεις, ούτε με τεχνητές παρεμβάσεις. Ο κόσμος απέχει από το πολιτικό γίγνεσθαι εξ αιτίας της διαχρονικής του απογοήτευσης σε σειρά θεμάτων. Στο Κυπριακό κοντεύουμε σχεδόν μισό αιώνα διαιώνισης του, στα δε κοινωνικοοικονομικά προβλήματα ο Κυπριακός λαός υπέστη τα πάνδεινα.

Ναι.! Οι πολίτες ανεξάρτητα από κομματική ή άλλη πολιτική τοποθέτηση αποσύρονται εξαιτίας της απογοήτευσης τους. Αλήθεια, πόσα να αντέξει ένας λαός που προδόθηκε και είδε την πατρίδα του μοιρασμένη και τους ενόχους με τα παπιγιόν στην εξουσία; Πώς να χωνέψει ο ταλαιπωρημένος λαός μας, τα οικονομικά εγκλήματα που μεσολάβησαν, το Χρηματιστήριο, την Τραπεζιτική κρίση, πόσο κόστισε συνολικά κοντά στα 40δις εκ ευρώ; Πώς να αντέξει την φτώχεια και την εξαθλίωση που επέφεραν οι πολιτικές του λιγότερου κράτους, των περικοπών και της λιτότητας; Πώς να βιώσει το ξεπούλημα του Συνεργατισμού, μιας ιδέας που τον ενέπνευσε για ένα περίπου αιώνα, που είδε τα όνειρα και τις προσδοκίες του να σκοτώνονται σε μια νύχτα;

Η οριζόντια ψηφοφορία δεν είναι λύση, ούτε απαντά στην ουσία των προβλημάτων και των αδιεξόδων της χώρας μας. Δεν μπορεί ο πολίτης να υποστηρίζει ιδεολογικά αριστερά ή αντίστροφα δεξιά και να ψηφίζει για την εκλογή στη Βουλή ένα υποψήφιο βουλευτή της Αριστεράς και ένα της Δεξιάς.

Τι θα ψηφίζουν στη τελική οι βουλευτές στο Κοινοβούλιο; Ασφαλώς, η Αριστερά θα ψηφίζει προοδευτικά, υποστηρίζοντας περισσότερο τους εργαζόμενους, αγρότες, μικρομεσαίους και συντηρητικά η δεξιά που εκφράζει τον πλούτο, τους κατέχοντες και τις νεοφιλελευθερες πολιτικές. Αυτή η πολιτική και ταξική σχέση ισχύει σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Τι θα γίνει εάν οι μεγάλοι πολιτικοί σχηματισμοί επιλέγουν να στηρίζουν υποψήφιους μικρότερων κομμάτων για ενίσχυση της επιρροής τους στο Κοινοβούλιο; Δεν θα είναι εμμέσως πλην σαφώς επέμβασης στα εσωκομματικά των «μικρών»;

Και τι σημαίνει στη πράξη στηρίζω τους καλύτερους; Ο καλύτερος είναι αυτός ο οποίος έχει το ανάστημα, το υπόβαθρο πολιτικό και επιστημονικό να υποστηρίζει τα συμφέροντα της παράταξης που υπηρετεί, το ψηφοδέλτιο με βάση το οποίο εκλέγεται και όχι μια ελιτιστική και αχρωμάτιστη προσέγγιση.

Επίσης, η οριζόντια ψηφοφορία με τον ελιτιστικό αυτό τρόπο, δεν προσφέρει την δυνατότητα και ευκολία στους κατέχοντες, στους πλούσιους να «ψαρεύουν» σε όλα τα κόμματα στη βάση ενός από ιδεολογικοποιημένου πλαισίου;

Ο λαός θα επιστρέψει στην πολιτική στο βαθμό που τα κόμματα, οι πολιτικοί εμπνέουν με τα οράματα τους πολίτες. Στο βαθμό που επιστρέψουμε στις ρίζες της πολιτικής, στο βαθμό που οικοδομείται σχέση ειλικρίνειας-εντιμότητας-αξιοπιστίας και φερεγγυότητας, χωρίς ψευδαισθήσεις και πολιτικές απάτες!

Το ΑΚΕΛ και η Κυπριακή Αριστερά αφουγκράζεται τα μηνύματα των καιρών. Λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τα αιτήματα του Κυπριακού λαού. Το τραίνο ξεκίνησε για ένα ζωντανό δημιουργικό διάλογο με την Κοινωνία και τους πολίτες. Χωρίς αφορισμούς, χωρίς απορριπτισμούς, με ανοιχτούς ορίζοντες στην υπηρεσία του λαού και των εργαζόμενων, με τα οράματα μας ικανά να εμπνεύσουν ένα καλύτερο κόσμο.

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα