Ο ρόλος του CIO αλλάζει,σύμφωνα με την έρευνα Harvey Nash/KPMG ‘18

Ο ρόλος του CIO μεταβάλλεται καθώς οι οργανισμοί προσπαθούν παράλληλα με το να επιτύχουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό να γίνουν ολοένα και πιο πελατο-κεντρικοί στο σημερινό πληροφοριακό περιβάλλον, το οποίο εμπεριέχει αυξημένους κινδύνους.

Κλείνοντας φέτος 20 χρόνια, η Harvey Nash/KPMG CIO Survey 2018 είναι η μεγαλύτερη έρευνα στον κόσμο στον τομέα της πληροφορικής, καταγράφοντας φέτος τις απαντήσεις

σχεδόν 4,000 Chief Information Officers (CIOs) και επικεφαλής τμημάτων τεχνολογίας από 84 χώρες.

Στη φετινή έρευνα διαφαίνεται πως ο ρόλος του CIO συνεχίζει να μεταβάλλεται καθώς οι ίδιοι οι οργανισμοί αναγκάζονται να μετασχηματιστούν για να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες και το περιβάλλον της εποχής. Οι τομείς που παραδοσιακά βρίσκονται ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων των οργανισμών, όπως η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια των δεδομένων, είναι πιο σημαντικοί από ποτέ. Οι ηγέτες στον τομέα της πληροφορικής γνωρίζουν πως για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, πρέπει να μετατρέψουν τους κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση των δεδομένων των πελατών σε κινητήριες δυνάμεις που να οδηγούν στην αύξηση των εσόδων. Η έρευνα δείχνει ότι εκείνοι οι οργανισμοί που διαχειρίζονται αυτή την ισορροπία με αποτελεσματικό τρόπο, με τον πελάτη στο επίκεντρο της ψηφιακής τους στρατηγικής, είναι σημαντικά πιο κερδοφόροι.

Ενώ η διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού δεν είναι εύκολο εγχείρημα και επιπλέον παρεμποδίζεται από τη συνεχιζόμενη έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, οι επιτυχημένοι ηγέτες στον τομέα της πληροφορικής αποδεικνύονται ανθεκτικοί και ευέλικτοι. Ο ρόλος του CIO είναι ζωτικής σημασίας και αναμένεται να βοηθήσει στις προσπάθειες του οργανισμού του να πορευθεί με επιτυχία σε ένα ψηφιακό μέλλον.

Μερικά από τα βασικά ευρήματα της έρευνας παρουσιάζονται πιο κάτω:

• Οι πελατο-κεντρικοί οργανισμοί έχουν 38% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν μεγαλύτερη κερδοφορία από εκείνους που δεν είναι.

• Η επιτυχία στον ψηφιακό μετασχηματισμό δεν είναι εύκολο εγχείρημα με σχεδόν οκτώ στους δέκα CIOs (78%) να αισθάνονται ότι η ψηφιακή στρατηγική τους είναι μερικώς ή και καθόλου αποτελεσματική.

• Oι επικεφαλής ψηφιακού τομέα (Chief Digital Officers - CDOs) των οργανισμών αποδεικνύουν την αξία τους. Οι οργανισμοί που διαθέτουν CDO (σε αποκλειστικό ή αναπληρωματικό ρόλο) έχουν διπλάσιες πιθανότητες στο να εφαρμόσουν μια σαφή και ολοκληρωμένη ψηφιακή στρατηγική, σε σύγκριση με τους οργανισμούς που δεν έχουν (44% έναντι 21%).

• 23% περισσότεροι ερωτηθέντες απ’ ότι το 2017 έχουν ως προτεραιότητα τους τη βελτίωση του επιπέδου κυβερνο-ασφάλειας του οργανισμού τους καθώς οι κυβερνο-απειλές αυξάνονται ραγδαία. Ωστόσο, μόνο το ένα πέμπτο εξ αυτών αισθάνεται καλά προετοιμασμένο έναντι στις κυβερνο-επιθέσεις.

• Οι δεξιότητες και γνώσεις σχετικά με την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα παρουσιάζουν τις σημαντικότερες ελλείψεις κατά 25% χρόνο με το χρόνο - τα Big Data and Analytics παραμένουν ως η νούμερο ένα δεξιότητα σε έλλειψη για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

• Η γυναικεία παρουσία στην ηγεσία του τομέα της πληροφορικής συνεχίζει να παρουσιάζει αργή αλλά αυξητική τάση, φτάνοντας στο 12% (από 10% την περσινή χρονιά), με τις γυναίκες να αντιπροσωπεύονται στα τμήματα τεχνολογίας σε ποσοστό 21% (αναλογία ένα προς πέντε).

• Οι επενδύσεις σε shadow IT συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, με το 44% των ερωτηθέντων να διαθέτουν τώρα τουλάχιστον το 10% των εξόδων τους σε σχέση με την πληροφορική εκτός του ελέγχου του CIO. Η μελέτη αυτής της τάσης μπορεί και να αποτελέσει το κλειδί για την επιτυχία.

• Οι επενδύσεις σε περιβάλλον Cloud συνεχίζουν να αυξάνονται, με το 70% των ερωτηθέντων να αναφέρει σημαντικές ή μέσες δαπάνες. Οι επενδύσεις σε λύσεις για κινητά ακολουθούν με ποσοστό 57%. Η επένδυση σε νεότερες ψηφιακές τεχνολογίες αυξάνεται αλλά είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, συγκρινόμενη με ήδη προαναφερθέντες τομείς.

Η έρευνα αποκαλύπτει πως ο παράγοντας εμπιστοσύνη (από τους πελάτες προς τον οργανισμό) αποτελεί πλέον το μήλο της έριδος μεταξύ των εταιρειών πληροφορικής. Την ίδια ώρα, οι οργανισμοί προσπαθούν να εξισορροπήσουν με ομαλό τρόπο τις δυνατότητες που τους προσφέρει η χρήση των δεδομένων των πελατών για αύξηση των εσόδων τους, με την ανάγκη για περισσότερη ιδιωτικότητα και ασφάλεια.

«Οι σημερινοί CIO περπατούν σε τεντωμένο σχοινί», ανέφερε ο κ. Albert Ellis, CEO του ομίλου Harvey Nash. Από τη μια, η διοίκηση τους ζητά την προώθηση της καινοτομίας, της διαφάνειας καθώς και τη διασφάλιση της υπεύθυνης χρήσης των δεδομένων των πελατών τους εντός του οργανισμού, ειδικότερα μετά τις πρόσφατες παραβιάσεις δεδομένων υψηλού προφίλ. Από την άλλη, η ίδια η διοίκηση αυξάνει ολοένα και περισσότερο τους λεπτομερείς ελέγχους και απαιτεί βελτιωμένες εκθέσεις σχετικά με την κυβερνο-ασφάλεια, την ακεραιότητα των δεδομένων και την ανθεκτικότητα, καθώς τόσο οι ρυθμιστικές αρχές αλλά και οι καταναλωτές καθίστανται πολύ πιο απαιτητικοί σε σχέση με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων. Οι οργανισμοί που καταφέρνουν να εξισορροπήσουν καινοτομία και διακυβέρνηση βρίσκονται σε θέση ισχύος σε σχέση με τον ανταγωνισμό, σε ένα ολοένα και πιο απρόβλεπτο τεχνολογικό περιβάλλον».

«Σήμερα οι επιτυχημένοι CIOs αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις ως ευκαιρίες και συνεχώς ανακαλύπτουν νέους τρόπους δράσης και πλεύσης μέσα στο σημερινό, αβέβαιο περιβάλλον», δήλωσε ο κ. Γιώργος Τζιωρτζής, Διοικητικός Σύμβουλος και επικεφαλής Management Consulting της KPMG Κύπρου. «Οι CIOs, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο εκτελεστικό ρόλο, υποβάλλονται σε μια τεράστια αλλαγή προς την κατεύθυνση ολοένα και μεγαλύτερου μετασχηματισμού, τόσο για τον οργανισμό στον οποίο εργάζονται όσο και για τους ίδιους».

Keywords
Τυχαία Θέματα