Οργή στα κατεχόμενα: Δωρεάν τεστ για Τούρκους, 300ΤΛ για Τουρκοκύπριους

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου &Πληροφοριών, κάτω από τον τίτλο «Τουρισμός με 2 αεροπλάνα», η Diyalog (29.06.20)  γράφει ότι η «κυβέρνηση» του καθεστώτος που έθεσε ως όρο την διενέργεια δεύτερου τεστ PCR για τους επιβάτες που έρχονται στα κατεχόμενα από την Τουρκία, παραγκώνισε την ίδια την απόφασή της αναφέροντας ότι δεν θα μπορούσε να κάνει πέραν των 300 PCR τεστ την ημέρα. Όταν το λεγόμενο υπουργείο υγείας πληροφόρησε το «τμήμα πολιτικής αεροπορίας» ότι μπορεί να διενεργεί το πολύ 300 τεστ την ημέρα, περιορίστηκε ο αριθμός των πτήσεων και κατά την περίοδο 1-10 Ιουλίου 2020 θα γίνεται καθημερινά μόνο μία πτήση από την εταιρεία Pegasus και μία από τις Τουρκικές Αερογραμμές (THY), αναφέρει το δημοσίευμα. 

Σε δηλώσεις στην εφημερίδα, ο λεγόμενος «διευθυντής» του «τμήματος πολιτικής αεροπορίας», Μουσταφά Σόφι ανέφερε ότι βάσει της απόφασης του «υπουργικού συμβουλίου», μόνο δύο αεροπλάνα την ημέρα θα μπορούν να έρχονται στην «χώρα» κατά την περίοδο 1-10 Ιουλίου και πρόσθεσε ότι οι εν λόγω πτήσεις θα γίνονται από τις εταιρείες Pegasus και ΤΗΥ. Είπε ότι μπορούν να διεξάγουν 300 τεστ την ημέρα, όμως θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν και σε 350-400 επιβάτες.

Αναθεώρηση κατηγοριών επισκεπτών που φθάνουν στα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας από την 1η Ιουλίου 

Η Kıbrıs (28.06.20)  γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας αναθεώρησε σύμφωνα με τα δεδομένα του παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τους καταλόγους επισκεπτών που θα φθάνουν στα κατεχόμενα από την 1η Ιουλίου μέσω Τουρκίας βάσει των χωρών προέλευσής τους.

Οι επιβάτες που θα έρχονται από τις χώρες της Ομάδας Α θα υποχρεούνται να κάνουν τεστ PCR 72 ώρες προηγουμένως. Όμως, οι επιβάτες που θα έρχονται από χώρες της Ομάδας Α θα θεωρούνται ότι ανήκουν στην Ομάδα Β επειδή θα φτάνουν στα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας και θα υποβάλλονται σε τεστ και κατά την άφιξή τους στα κατεχόμενα. Τα εν λόγω άτομα θα υπογράφουν δέσμευση ότι θα παραμένουν σε απομόνωση στους χώρους ή στην οικεία που θα διαμένουν στα κατεχόμενα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους.

Δείγματα για εξετάσεις θα λαμβάνονται από το παράνομο αεροδρόμιο, το λιμάνι της κατεχόμενης Κερύνειας και το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου.

Οι επιβάτες που προέρχονται από χώρες της Ομάδας Γ θα τίθενται σε καραντίνα κατά την είσοδό τους στα κατεχόμενα και θα πληρώνουν οι ίδιοι το κόστος της καραντίνας. Το ίδιο θα ισχύει και σε άτομα που προέρχονται από χώρες οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στην Ομάδα Γ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ομάδες χωρών που αποφάσισε το καθεστώς είναι οι εξής: 
Ομάδα Α: Αυστρία, Γερμανία, Βουλγαρία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Νότιος Κορέα, Κροατία, Ελβετία, Ισλανδία, Μαυροβούνιο, Λετονία, Λίχνενσταϊν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Μάλτα, Νορβηγία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ελλάδα.

Ομάδα Β: Αυστραλία, Βέλγιο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Δανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ισπανία, Ιαπωνία, Καναδάς, λίβανος, Μαλδίβες, Πορτογαλία, Πολωνία, Ρουμανία, Σιγκαπούρη, Τουρκία και Ιορδανία.  
Ομάδα Γ: Αμερική (ΗΠΑ), Βραζιλία, Ινδία, Αγγλία (Ηνωμένο Βασίλειο), Ιταλία, Σουηδία, Ιράν, Μεξικό, Πακιστάν, Ρωσία και άλλες χώρες. 

Διαβάστε επίσης: Στα κατεχόμενα 4000 Τούρκοι στρατιώτες μέσα σε μια βδομάδα -Φόβοι για Covid19


Τον περιορισμό των πτήσεων στα κατεχόμενα αποφάσισε το λεγόμενο υπουργικό

Η Vatan (28.06.20) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Άρχισαν να ακυρώνονται πτήσεις προς την ΤΔΒΚ», γράφει ότι ο «διευθυντής του τμήματος πολιτικής αεροπορίας της ΤΔΒΚ» Μουσταφά Σόφι, σε δηλώσεις του είπε ότι σύμφωνα με απόφαση του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου, από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 10 Ιουλίου οι εταιρείες Pegasus και Τουρκοκυπριακές Αερογραμμές θα πραγματοποιούν από μία πτήση την ημέρα προς τα κατεχόμενα.

Ο Σόφι ξεκαθάρισε ότι όλες οι άλλες πτήσεις ακυρώθηκαν στα πλαίσια των προσπαθειών περιορισμού του αριθμού των πτήσεων προκειμένου να μπορούν να γίνονται τα PCR τεστ. Εξήγησε επίσης ότι οι Τουρκοκυπριακές αερογραμμές από την 1η Ιουλίου θα πραγματοποιήσουν συνολικά 7 πτήσεις την εβδομάδα, από τις 9 Ιουλίου 14 πτήσεις την εβδομάδα και από τις 20 Ιουλίου 21 πτήσεις την εβδομάδα.

Η εφημερίδα γράφει ότι μετά την εξέλιξη αυτή, και οι δύο αεροπορικές εταιρείες εξέδωσαν ανακοίνωση ενημερώνοντας τους επιβάτες τους για τις ακυρώσεις των πτήσεων. Επίσης, η εφημερίδα γράφει ότι η εταιρεία Pegasus σε ανακοίνωση της αναφέρεται στη νέα «ρύθμιση» σύμφωνα με την οποία η Τουρκία κατατάσσεται στην Β κατηγορία από την κατηγορία Α που βρισκόταν όσον αφορά στους κανόνες εισόδου στη «χώρα». Στην ανακοίνωση, η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι όλοι οι επιβάτες που αναχωρούν από την Τουρκία θα υποβάλλονται σε διπλό PCR τεστ, εξηγώντας ότι θα υποβάλλονται πρώτα σε PCR τεστ στην Τουρκία και αφού είναι αρνητικό τις τελευταίες 72 ώρες, θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Κύπρο όπου κατά την άφιξη τους θα υποβάλλονται σε δεύτερο τεστ. Στην περίπτωση που και το δεύτερο τεστ είναι αρνητικό σημειώνει, θα έχουν το δικαίωμα εισόδου στη χώρα, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα τίθενται σε καραντίνα.

Εξάλλου, η εφημερίδα Kıbrıs Manşet (29.06.20) αναφέρεται στο ίδιο θέμα πρωτοσέλιδα με τίτλο «Το φιάσκο της 1η Ιουλίου». Η εφημερίδα επικρίνοντας την ξαφνική απόφαση της «κυβέρνησης» για το θέμα αυτό διερωτάται γιατί λήφθηκε αυτή η απόφαση και υποστηρίζει ότι οπωσδήποτε δεν έχει να κάνει με την επιδημιολογική εικόνα που υπάρχει στα κατεχόμενα αλλά έχει να κάνει με την αδυναμία της να χειριστεί την κατάσταση.

Δωρεάν PCR τεστ σε όσους καταφθάνουν στα κατεχόμενα από Τουρκία από την 1η Ιουλίου – Αντιδράσεις για το κόστος των τεστ για τους Τουρκοκύπριους

Η Kıbrıs (27.06.20) γράφει ότι ο λεγόμενος «υπουργός υγείας» του παράνομου καθεστώτος Αλί Πιλλί σε δηλώσεις του διέψευσε τους ισχυρισμούς που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο ότι θα υποβάλλονται σε εργαστηριακές εξετάσεις όλοι οι επιβάτες που φθάνουν στην «ΤΔΒΚ» από την Τουρκία και στη συνέχεια θα τίθενται σε καραντίνα, ξεκαθαρίζοντας ότι όλα αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Στις δηλώσεις του ο Πιλλί ξεκαθάρισε ότι από την 1η Ιουλίου θα διενεργούνται δωρεάν PCR τεστ σε όλους τους «επιβάτες» που καταφθάνουν στα κατεχόμενα από την Τουρκία στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου και στη συνέχεια αφού υπογράψουν σχετικό έγγραφο θα φιλοξενούνται σε ειδικούς χώρους όπου και θα είναι απομονωμένοι μέχρι να βγουν τα αποτελέσματά τους. Ο Πιλλί πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή όλοι οι επιβάτες θα ενημερώνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας του «υπουργείου υγείας» σχετικά με τους κανόνες απομόνωσης που πρέπει να εφαρμόζουν.

Στο μεταξύ, η Avrupa (28.06.20) γράφει ότι εξόργισε τον «λαό» το γεγονός ότι η αποσχιστική «κυβέρνηση» από την μια θα ανοίξει τις πόρτες των κατεχόμενων περιοχών προς την Τουρκία από την 1η Ιουλίου και από την άλλη δήλωσε ότι θα κάνει δωρεάν τεστ σε όσους θα έρχονται από εκεί, αλλά όσοι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές πρέπει να πληρώσουν 300 τουρκικές λίρες (ΤΛ) για να υποβληθούν σε τεστ. Χαρακτηρίζοντας αναίδεια και θράσος αυτή την απόφαση, η εφημερίδα γράφει:

«Η κοινότητά μας καταδικάστηκε να πληρώνει το κόστος των τεστ εκείνων που υπάρχει το ρίσκο να την μολύνουν. Χρειάζονται πιο σοβαρές διαδηλώσεις για να ανακαλέσει αυτή την απόφασή της η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει απολύτως κανένα εμπόδιο και αγνοεί τον λαό. Δεν ήταν καθόλου πειστικές οι δηλώσεις ότι αυτοί που θα έρθουν θα περιμένουν το αποτέλεσμα του τεστ PCR στα μέρη που θα φιλοξενηθούν και δεν θα έχουν επαφή με κανέναν».

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες της Συνδικαλιστικής Πλατφόρμας και των «οργανώσεων υγείας» για το άνοιγμα προς την Τουρκία

Η Avrupa (27.06.20) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Τελευταία προειδοποίηση» γράφει ότι η Συνδικαλιστική Πλατφόρμα στα κατεχόμενα σε συνεργασία με διάφορες «οργανώσεις υγείας» πραγματοποίησαν από κοινού την Παρασκευή εκδήλωση διαμαρτυρίας στην κατεχόμενη Λευκωσία διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της λεγόμενης κυβέρνησης να προβεί σε ανοίγματα από την 1η Ιουλίου και να δέχεται επιβάτες από την Τουρκία χωρίς να είναι υποχρεωτικό να τίθενται σε καραντίνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι διαμαρτυρόμενοι διοργάνωσαν πορεία που ξεκίνησε από την περιοχή Ντερέμπογιου στην κατεχόμενη Λευκωσία και κατέληξε μπροστά στην λεγόμενη πρωθυπουργία. Κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας, οι διαδηλωτές εξέφρασαν έντονα τη δυσαρέσκεια τους για το άνοιγμα των κατεχομένων για την Τουρκία χωρίς να είναι υποχρεωτικό οι επιβάτες που φθάνουν να υποβάλλονται σε καραντίνα. Διαμαρτυρήθηκαν επίσης για την αποτυχία της λεγόμενης κυβέρνησης να προετοιμαστεί κατάλληλα για την προστασία της κοινότητας από την πανδημία, την έλλειψη νοσοκομείου για την πανδημία και τις ελλείψεις που παρουσιάζονται στα «νοσηλευτήρια» στα κατεχόμενα σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, φάρμακα και αναλώσιμα.

Οι διαδηλωτές κάλεσαν επίσης τη λεγόμενη κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφαση της που αφορά το άνοιγμα των κατεχομένων την 1η Ιουλίου.

Στα 1,356 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Τουρκία και ακόμη 15 νεκροί

H Yenisafak  (29.06.20),  γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά ανακοίνωσε κατά τη χθεσινή διάσκεψη Τύπου για την παρουσίαση της πορείας της πανδημίας του COVID-19 στην Τουρκία ότι μετά από σύνολο 48,309  εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργήθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, εντοπίστηκαν ακόμη 1,356 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, ενώ έχασαν τη ζωή τους ακόμη 15 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 1.413. Πρόσθεσε επίσης ότι μετά και τα χθεσινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Τουρκία ανέρχεται σε 5,097, ενώ ο αριθμός των ασθενών που αποθεραπεύθηκαν έφθασε τους 170,595. 

Σύμφωνα με τον Κοτζά, στην Τουρκία διενεργήθηκαν μέχρι σήμερα 3,280,144 διαγνωστικές εξετάσεις και εντοπίστηκαν συνολικά 197,239 επιβεβαιωμένα κρούσματα με COVID-19. O συνολικός αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ ανήλθε στους 996 και ο αριθμός των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι ανήλθε στους 381.

Μέρα αποφάσεων η σημερινή στην Τουρκία με φόντο την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού – Κρίσιμη εβδομάδα και για την Αγιά Σοφιά

H Yenisafak  (29.06.20) γράφει ότι κρίσιμη είναι η σημερινή μέρα όπου το Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας θα συνεδριάσει υπό την Προεδρία του Ταγγίπ Ερντογάν και θα εξετάσει το χρονοδιάγραμμα ομαλοποίησης των μέτρων που λήφθηκαν για περιορισμό του ιού COVID-19 στην χώρα, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της αύξησης των κρουσμάτων στην χώρα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Υπουργός Υγείας της Τουρκίας Φαχρεττίν Κοτζά αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία για το θέμα και για τα τεστ που διενεργούνται.

Στην ατζέντα της συνάντησης θα  είναι και το θέμα της Λιβύης καθώς και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εξάλλου, η εφημερίδα (29.06.20 Yenisafak) γράφει επίσης πως κρίσιμη θα είναι και η εβδομάδα που διανύουμε για το θέμα της αλλαγής του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς, αφού απόφαση αναφορικά με το θέμα θα δοθεί από το Συμβούλιο Επικράτειας στις 2 Ιουλίου.

Keywords
τεστ, δωρεαν, τεστ, οργη, εν λόγω, εταιρεία, pegasus, thy, τίθενται, κορεα, ουγγαρια, σλοβακία, σλοβενία, ελλαδα, γαλλια, ιαπωνια, ηπα, ρωσία, τδβκ, νέα, κυπρος, άφιξη, διαδηλωσεις, λιβυη, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , νεα κυβερνηση, η ημέρα της γης, κρουσματα σημερα, αποτελεσματα, λιβανος, σλοβακία, χωρες, σλοβενία, ρωσία, το θεμα, αυστραλια, βελγιο, βουλγαρια, βραζιλια, γερμανια, δανια, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, θεμα, ινδια, ιορδανια, ιρλανδια, ιραν, ισπανια, ισραηλ, ισλανδια, ιταλια, μαλτα, ολλανδια, πρωτοσελιδα, πτησεις, ρουμανια, σημερινη, σουηδια, τα νεα, αδυναμια, αεροδρομιο, αυξηση, αυστρια, αμερικη, αραβικα, ατζεντα, άφιξη, βδομαδα, βοσνια, βοσνια ερζεγοβινη, γεγονος, γινεται, γινονται, δευτερο, δυνατοτητα, δηλωσεις, δοθει, διπλο, εγγραφο, ειπε, υπαρχει, ελβετια, ελλειψη, εβδομαδα, εν λόγω, εξετασεις, εξελιξη, ερντογαν, ερζεγοβινη, ερχονται, εσθονια, εταιρεία, εφημεριδα, ζωη, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, ισχυει, θρασος, εικονα, καναδας, κυβερνηση, κροατια, λευκωσια, λετονια, λιθουανια, λουξεμβουργο, μαυροβουνιο, μαλδιβες, μεξικο, νορβηγια, ομαδα, οπωσδηποτε, πακισταν, παρουσιαση, πολωνια, πορτογαλια, πορτες, πτηση, ρισκο, συνεχεια, σιγκαπουρη, τίθενται, τουρκια, υπουργειο υγειας, τσεχια, φαρμακα, φιασκο, φινλανδια, φοντο, ωρες, δικαιωμα, pegasus, χωρα, ιατρικο, η εφημεριδα, υπουργειο, μπροστα, ομαδες, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα