Οργή Λαφαζάνη με Χοκστάιν

Η Ελλάδα ακολουθεί ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική, τόνισε ο Έλληνας Υπουργός

Μέρος του προβλήματος η Ελλάδα, αν συναινέσει στην κατασκευή του «Turkish Stream», διεμήνυσε ο Αμερικανός αξιωματούχος κατά τη διάρκεια του 31ου συνέδριου της ΠΣΕΚΑ

«ΔΕΝ είμαστε οικόπεδο», τονίζει ο κ. Λαφαζάνης

Ιδιαίτερα επικριτικός υπήρξε χθες Παρασκευή ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, απέναντι στον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, ειδικό για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις, Άμος Χοκστάιν. Αφορμή των σκληρών τοποθετήσεων του κ. Λαφαζάνη υπήρξαν οι δηλώσεις του κ. Χοκστάιν, ο οποίος, κατά τη διάρκεια του 31ου συνέδριου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής, ζήτησε την αναστολή της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου «Turkish Stream».

Όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, ο αγωγός θα μπορούσε να υπονομεύσει εναλλακτικά σχέδια για την προμήθεια ενεργειακών πόρων στην Ευρώπη και να αυξήσει την εξάρτηση από τη Ρωσία. «Διαπραγματευόμαστε για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη. Εάν η Ελλάδα συνεχίζει να προωθεί έναν αγωγό για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, η ίδια θα γίνει μέρος του προβλήματος, όχι η λύση».

Ψυχροπολεμικές προκαταλήψεις

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης είπε πως οι δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου, για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στον αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου, είναι «προκλητικές» και σχεδόν «απειλητικές». «Η Ελλάδα δεν είναι "οικόπεδο" και δεν εκβιάζεται, ούτε θεωρεί ότι με τις ενεργειακές επιλογές της γίνεται μέρος κανενός προβλήματος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λαφαζάνης πρόσθεσε επίσης μια τέτοια επιλογή από την ελληνική κυβέρνηση για στήριξη ενός ρωσικού αγωγού που θα περνά από ελληνικό έδαφος είναι εθνικά και οικονομικά ωφέλιμη, ενώ παράλληλα δίνει θετικές λύσεις και επιτρέπει ενεργειακή συνεργασία και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής και της Ευρώπης: «Η Ελλάδα ακολουθεί με συνέπεια μια νέα ανεξάρτητη και πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική, που φιλοδοξεί να καταστήσει τη χώρα ένα πλουραλιστικό ενεργειακό κόμβο, εντός του οποίου θα διαφοροποιούνται και οι δρόμοι και οι πηγές προέλευσης φυσικού αερίου, χωρίς τείχη αποκλεισμού και νεοψυχροπολεμικών προκαταλήψεων», είπε ο κ. Λαφαζάνης.

Πρόσθεσε ότι «η νέα ανεξάρτητη Ελλάδα που αναδύεται είναι πηγή σταθερότητας, ασφάλειας και εμπιστοσύνης για όλους και πρώτα απ’ όλα για τους λαούς. Δύναμη που δείχνει ένα διαφορετικό δρόμο ειρήνης, προόδου, δικαιοσύνης και ισότιμων σχέσεων ανάμεσα στις χώρες».

Σιγή ΗΠΑ για Τουρκία

Πάντως, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο RIA Novosti, πηγές του ελληνικού Υπουργείου Ενέργειας τόνισαν πως: «Πρόκειται για μια απαράδεκτη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Η κυβέρνησή μας παίρνει τις αποφάσεις της, λαμβάνοντας υπόψη τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και για λογαριασμό του ελληνικού λαού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές Μαΐου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Χοκστάιν στην Αθήνα, ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του αναφορικά με την κατασκευή του νέου αγωγού φυσικού αερίου, αντί του έργου «South Stream», για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι οι ΗΠΑ μέχρι τώρα δεν έχουν προβεί σε ανάλογες συστάσεις και προς την τουρκική κυβέρνηση, η οποία είναι άμεσα εμπλεκόμενη στο έργο.

Keywords
Τυχαία Θέματα