Όπλα από τους Ισραηλινούς ζητούν οι Τούρκοι

Το Ισραήλ επισκέφτηκε πρόσφατα ένας Τούρκος αξιωματούχος του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, με σκοπό να θέσει την προμήθεια ισραηλινών όπλων προς την Τουρκία, ως προϋπόθεση για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, ανέφεραν χθες αραβικά Μέσα. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Κουβέιτ Al-Jarida, την οποία επικαλείται η Jerusalem Post, o Τούρκος Υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ απέστειλε την Τρίτη έναν ειδικό απεσταλμένο να συναντηθεί με κλιμάκιο της ασφάλειας του Ισραήλ, προκειμένου να διαπραγματευτεί οικονομικούς όρους όσον

αφορά τις πωλήσεις όπλων.

Το Ισραήλ, με τη σειρά του, αναφέρει το δημοσίευμα, ζήτησε να μάθει αν τα όπλα προορίζονταν για επίθεση εναντίων των Κούρδων στα τουρκο-συριακά σύνορα. Από την πλευρά της, η τουρκική κυβέρνηση, συνεχίζει η Al Jarida, κατέστησε σαφές ότι οι πωλήσεις όπλων, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς μη επανδρωμένων εναέριων σκαφών, ήταν μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας-πλαισίου, βάσει της οποίας οι δύο χώρες θα εξομαλύνουν τις σχέσεις τους. Η Jerualem Post, πάντως, αναφέρει πως το Ισραήλ δεν έχει ακόμη απαντήσει στην τουρκική αίτηση, και περιμένει να δει κατά πόσον η Άγκυρα θα τιμήσει τις προηγούμενες συμφωνίες της που προνοούν αγορά φυσικού αερίου από το εβραϊκό κράτος. Με τη σειρά της, η Τουρκία δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί σχετικά με τη χρήση των UAV εναντίον των Κούρδων.

To μήνυμα Γιαλόν
Απαντώντας στις αναφορές ότι η Τουρκία και το Ισραήλ βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για εξομάλυνση των σχέσεών τους, ο Υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιαλόν, ο οποίος επισκέφτηκε πρόσφατα και την Κύπρο, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών δύσκολα θα μπορέσουν να προχωρήσουν εάν η Τουρκία εξακολουθεί να υποστηρίζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις της Χαμάς και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. «Δεν είμαι σίγουρος αν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, εάν συνεχίσει τη χρηματοδότηση αυτών των εξτρεμιστικών οργανώσεων», δήλωσε ο Γιαλόν, αναφέρει η Jerusalem Post, προσθέτοντας: «Θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους όρους της συμφωνίας μας, ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια».

Keywords
Τυχαία Θέματα