Ομόνοια: Πρώτοι… μέχρι το τέλος!

Οι «πράσινοι» έχουν μαζέψει τους περισσότερους βαθμούς στον β’ γύρο, τα ντέρμπι όμως θα κρίνουν τη μοίρα τους.

Για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό, στο παιχνίδι με τον Ερμή η Ομόνοια έκανε ένα μικρό πισωγύρισμα στις εμφανίσεις της. Οι παίκτες του Βλάνταν Μιλόγεβιτς παρουσίασαν το κακό τους πρόσωπο και θύμισαν κάτι από τον εκτός έδρα αγώνα με τη Δόξα, όταν και πάλι επικράτησαν με 1-0. Η βασική διαφορά ήταν πως στο συγκεκριμένο παιχνίδι οι «πράσινοι» σκόραραν νωρίς και έδωσαν γήπεδο

στον αντίπαλο, με αποτέλεσμα να δεχθούν πίεση, ενώ κόντρα στον Ερμή ήταν αναγκασμένοι να ασκήσουν αυτοί πίεση για να πετύχουν το γκολ της νίκης.
Αν δεν είχε προηγηθεί ένας σημαντικός αριθμός συνεχόμενων θετικών εμφανίσεων, ενδεχομένως η πρόσφατη παρουσία της ομάδας να επέφερε μουρμούρα και προβληματισμό στον κόσμο. Το προηγούμενο δείγμα, όμως, ήταν τέτοιο που στην παρούσα φάση δεν δικαιολογεί ανησυχία. Οι φίλοι του «τριφυλλιού» ευελπιστούν ότι η εικόνα του περασμένου Σαββάτου ήταν μια κακή παρένθεση, η οποία θα κλείσει άμεσα, στο κυριακάτικο παιχνίδι στην Πάφο.

Δεν είναι τυχαίο…
Αυτό που κρατάνε και αυτό που μετρά στο τέλος της ημέρας, είναι η ουσία. Οι τρεις βαθμοί της νίκης. Το γκολ του Σιέρινταν στο 93ο λεπτό γλύτωσε τους «πράσινους» από νέους, ανεπιθύμητους «κραδασμούς» και διατήρησε την ηρεμία και το καλό κλίμα στην ομάδα. Όπως και στις τάξεις του κόσμου. Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά στη φετινή σεζόν, η Ομόνοια διαπίστωσε και στην πράξη τη σημασία του να μην πετά στα σκουπίδια πολύτιμους βαθμούς κόντρα σε μικρομεσαίες ομάδες. Και αυτό γιατί, για πρώτη φορά, το «τριφύλλι» κατάφερε να ανεβεί στο 4ο σκαλοπάτι της βαθμολογίας.
Και δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυτό συνέβη σε μια περίοδο κατά την οποία η Ομόνοια τρέχει το μεγαλύτερό της σερί νικών κόντρα σε υποδεέστερους αντιπάλους. Παίρνοντας το απόλυτο των 15 βαθμών κόντρα σε Σαλαμίνα, Εθνικό, Δόξα, Αγία Νάπα και Ερμή οι «πράσινοι» κατάφεραν να εκμεταλλευτούν τις απώλειες των υπολοίπων, προσπέρασαν τον Απόλλωνα στη βαθμολογία και μάζεψαν τη διαφορά από την κορυφή σε μονοψήφιο αριθμό.

Πρώτη στον β’ γύρο
Ομόνοια και Ανόρθωση είναι οι μοναδικές αήττητες ομάδες στον β’ γύρο, με τους «πράσινους» να έχουν τη καλύτερη βαθμολογική συγκομιδή σε αυτό το διάστημα, με δεύτερη την ΑΕΚ. Όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώνει κανείς από τους αριθμούς, αυτό το αήττητο σερί στηρίχθηκε και η πρωτιά στο β’ γύρο οφείλεται στην πολύ καλή της ανασταλτική λειτουργία. Σο β’ γύρο η Ομόνοια διαθέτει με διαφορά την καλύτερη άμυνα, με μόλις ένα γκολ παθητικό σε εφτά παιχνίδια, με την δεύτερη καλύτερη άμυνα (ΑΕΚ) να έχει δεχτεί τέσσερα. Αντίθετα, τα 10 γκολ υπέρ σε 7 αγώνες είναι η χειρότερη επίδοση από τις πρώτες έξι ομάδες του πίνακα.

Τα ντέρμπι… της διαφοράς
Σε αυτή την αήττητη πορεία των εφτά αγωνιστικών, η Ομόνοια απώλεσε τέσσερεις βαθμούς στα δύο εκτός έδρας ντέρμπι με Ανόρθωση (0-0) και Απόλλωνα (0-0). Από μόνο του το γεγονός ότι οι «πράσινοι» δεν έχασαν σε δύο δύσκολες έδρες θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμη ένα συν στη γενικότερη παρουσία τους τον τελευταίο μήνα. Αν όμως στην εξίσωση προσθέσουμε και τα τέσσερα ντέρμπι (κόντρα σε ΑΕΚ, Ανόρθωση, ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνα) που δεν κέρδισε στον πρώτο γύρο, τότε ενώπιόν μας έχουμε τον βασικότερο λόγο που η Ομόνοια βλέπει από πολύ μακριά την κορυφή της βαθμολογίας.
Αυτά τα ντέρμπι είναι που κάνουν τη διαφορά. Και το αποτέλεσμα των ντέρμπι που ακολουθούν είναι αυτά που θα καθορίσουν τη μοίρα της ομάδας. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι τα 13 από τα εναπομείναντα 16 ματς είναι ντέρμπι, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πόσο μεγάλη σημασία έχει για το «τριφύλλι» να αρχίσει να παίρνει τρίποντα (ή και… εξάποντα όπως χαρακτηρίζονται) στα μεγάλα παιχνίδια.
Το στοίχημα λοιπόν για τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς και τους παίκτες του είναι να αρχίσουν να κερδίζουν και ντέρμπι και να διατηρήσουν, αν γίνεται, την πρωτιά στην ειδική βαθμολογία του β’ γύρου και, γιατί όχι, και στη β’ φάση του πρωταθλήματος. Αν το πετύχουν, τότε το πιθανότερο είναι πως θα πετύχουν τον στόχο της εξασφάλισης ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου, χωρίς να αποκλείουμε το ενδεχόμενο στην πορεία να βρεθούν να διεκδικούν και κάτι παραπάνω.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Β’ ΓΥΡΟΥ
ΟΜΑΔΑ Ν-Ι-Η Γ.Υ-Γ.Κ ΒΑΘΜ.
ΟΜΟΝΟΙΑ 5-2-0 10-1 17
ΑΕΚ 5-1-1 10-4 16
ΑΝΟΡΘΩΣΗ 4-3-0 15-6 15
ΑΠΟΕΛ 5-0-2 11-5 15
ΕΘΝΙΚΟΣ 3-3-1 11-8 12
ΑΠΟΛΛΩΝ 3-2-2 11-8 11

Keywords
Τυχαία Θέματα