Ομόνοια: Αυτός αποφασίζει, αυτός κρίνεται!

Η ομάδα είναι πάνω απ' όλους και κανείς δεν είναι υπεράνω αυτής. Αυτό ισχύει σχεδόν για όλες τις ομάδες της υφηλίου και η Ομόνοια δεν είναι μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις. Ειδικά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, όπου τα πάντα κινούνται γύρω από το χρήμα, δεν χωράνε συναισθηματισμοί. Αφορμή για να γράψουμε τα πιο πάνω αποτέλεσε φυσικά η πρόσφατη εξέλιξη με τον Ζοσέ Μορέιρα, μετά από απόφαση του Κώστα Καϊάφα.

Ο 40χρονος Κύπριος τεχνικός πήρε πάνω του την υπόθεση του Πορτογάλου. Αποφάσισε (για καθαρά αγωνιστικούς λόγους, όπως ειπώθηκε και από επίσημα χείλη) πως δεν υπολογίζεται

για τη νέα σεζόν, επιβεβαιώνοντας, για πολλοστή φορά, ότι είναι ο απόλυτος άρχων του «Ηλίας Πούλλος». Και είναι το απόλυτο αφεντικό όχι λόγω του ονόματος και της ιστορίας που κουβαλά, αλλά ως εκ της θέσεως που κατέχει. Δεν πέρασαν πολλά χρόνια άλλωστε από τότε που κατάλαβε και ο ίδιος με τον πιο σκληρό τρόπο ότι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν χωράνε συναισθηματισμοί. Τότε που τον… έβγαλε στη σέντρα ο Τάκης Λεμονής και αναγκάστηκε να αφήσει την αγαπημένη του ομάδα και να κλείσει την ποδοσφαιρική του καριέρα στην Αλκή. Δεν ήταν ούτε για τον Κώστα Καϊάφα εύκολο να χωνέψει την ιδέα της αποχώρησής του από την Ομόνοια, αλλά ούτε για τους φίλους της ομάδας. Η ζωή όμως συνεχίστηκε και χωρίς τον «αιώνιο αρχηγό» και θα συνεχιστεί και τώρα χωρίς τον Ζοσέ Μορέιρα.Λάθη και μπάτζετΣτην προψεσινή ανακοίνωση της Ομόνοιας, μεταξύ άλλων αναφέρεται πως ο Μορέιρα «έχει αποδείξει πως, πέραν από ποιοτικός τερματοφύλακας και σωστός επαγγελματίας, είναι και εξαιρετικός χαρακτήρας». Με αυτές τις λίγες, πλην όμως πολύ σημαντικές λέξεις, η διοίκηση του «τριφυλλιού» ήθελε να φρενάρει τις κακοήθεις φημολογίες (καφενειακού επιπέδου) που αναπτύχθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, μετά από κάποιες κακές εμφανίσεις του Ζοσέ Μορέιρα.

Εμμέσως πλην σαφώς, η ανακοίνωση αναφέρει πως οι λόγοι της αποχώρησης του Πορτογάλου ήταν καθαρά αγωνιστικοί. Κάτι που έγινε πιο ξεκάθαρο μετά τις χθεσινές επίσημες τοποθετήσεις των παραγόντων της Ομόνοιας. Δυσκολευόμαστε, πάντως, να πιστέψουμε ότι ο Κώστας Καϊάφας πήρε την απόφαση με αμιγώς αγωνιστικά κριτήρια, χωρίς να αφήνουμε υπονοούμενα και αιχμές που έχουν να κάνουν με την προαναφερθείσα φημολογία. Αναφερόμαστε στο οικονομικό κομμάτι και την πρόθεση της διοίκησης να ρίξει ακόμα περισσότερο τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, από μισό μέχρι και ένα εκατομμύριο ευρώ. Αυτό προϋποθέτει τη σημαντική μείωση της μισθοδοσίας των ποδοσφαιριστών (φέτος η μισθοδοσία ήταν κοντά στα 3 εκατομμύρια) και, ενδεχομένως, τη μείωση του αριθμού των ξένων και κατ’ επέκταση την αύξηση των Κυπρίων παικτών. Αν, λοιπόν, ο Μορέιρα δεν πληρώνει μόνο τα σοβαρά λάθη στης φετινής χρονιάς, αλλά παράλληλα είναι «θύμα» της νέας σημαντικής μείωσης που θα γίνει ενόψει της νέας σεζόν, είναι κάτι που θα το δείξει ο χρόνος.Σεβαστή από όλουςΟ χρόνος θα δείξει αν είναι σωστή ή λανθασμένη η αποχώρηση του Πορτογάλου τερματοφύλακα. Χωρίς να ξέρουμε ποια είναι ακριβώς τα δεδομένα και πώς σκέφτεται ο Κώστας Καϊάφας, δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε την ορθότητα ή όχι της απόφασής του. Ούτε έχουμε να πούμε πολλά στην παρούσα φάση. Το γεγονός πάντως ότι η απόφαση πάρθηκε μετά από κάποια σοβαρά και συνεχόμενα λάθη του Μορέιρα (που κόστισαν βαθμούς) περιόρισε τις αντιδράσεις. Το μόνο σίγουρο είναι πως όλοι -και ειδικότερα ο κόσμος της Ομόνοιας- οφείλουν να σεβαστούν την απόφαση του Κυπρίου τεχνικού και σε βάθος χρόνου να τον κρίνουν αν έπραξε ορθώς ή όχι. Αυτός είναι το αφεντικό στο «Ηλίας Πούλλος» και αυτός θα «χρεωθεί» ή θα «πιστωθεί» την αποχώρηση του Ζοσέ Μορέιρα. Αυτό ισχύει διαχρονικά για όλους τους προπονητές. Αυτοί παίρνουν τα εύσημα, αυτοί δέχονται και την κριτική για τις επιλογές τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα