Ομόφωνα ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός για τις Ανανεώσιμες Πηγές

Ομόφωνα η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε σε νόμο τον Προϋπολογισμό του Ταμείου για Προώθηση και Ενθάρρυνση της Χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας για το 2017, που προβλέπει δαπάνες ύψους €42.824.737 και έσοδα ύψους €50.670.040.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασίας Πολιτών Χαράλμπος Θεοπέμπτου είπε ότι πρέπει να βελτιωθεί η διαχείριση των πόρων του Ταμείου και πως πρέπει να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια. Πρόσθεσε ότι για το θέμα υπάρχει

έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και συμπλήρωσε ότι πρέπει να δείξουν ότι βελτιώνουν τη διαχείριση.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί στις εκταμιεύσεις κατά τρόπο που να γίνεται καταμερισμός των κονδυλίων στους διάφορους τομείς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο κ. Στεφάνου είπε ακόμα πως πρέπει να υπάρξει πολιτική κατεύθυνση στη διαχείριση του ταμείου και να αποφασιστεί αν θα είναι η πράσινη ανάπτυξη και οι επενδύσεις στον τομέα ή αν θα είναι η διευκόλυνση των νοικοκυριών για εξοικονομήσεις ενέργειας.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι πρέπει να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων στις ορεινές που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι το ταμείο έχει σημαντικό σκοπό να επιτελέσει και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να ενισχυθεί και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε περαιτέρω ότι το Ταμείο πρέπει να ενεργήσει ώστε να αξιοποιηθεί περισσότερο ο ήλιος και να βοηθηθούν μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα για εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς παρατήρησε ότι το Ταμείο δημιουργήθηκε για εξοικονόμηση και προώθηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αναφέροντας ότι υπάρχουν στόχοι που τέθηκαν από την ΕΕ και υποχρεώσεις.
Οι ιδέες για στήριξη των διαφόρων κοινωνικών ομάδων εμπίπτουν στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής και είναι εκτός της παρούσα συζήτησης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ήδη έδωσε στις ευάλωτες ομάδες το σχέδιο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και συμψηφισμού.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας παρατήρησε ότι στην Κύπρο έχουμε δωρεάν αγαθό τον ήλιο και δεν βρήκαμε τον τρόπο, να επαναλάβουμε ότι έκαναν κάποιοι παλιοί ηγέτες, με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Αναφέροντας ότι η κατάσταση ως έχει συμφέρει στις εταιρείες πετρελαιοειδών είπε πως με 8 πλάκες φωτοβολταϊκά στο σπίτι και 5.000 ευρώ κόστος μπορούν τα νοικοκυριά να έχουν σε μεγάλο βαθμό το ρεύμα που χρειάζονται.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε το κόστος να καταστήσει την τεχνολογία προσβάσιμη στα νοικοκυριά κατά τον τρόπο που υπάρχουν οι ηλιακοί θερμοσίφωνες και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά στη Βουλή.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε πως το ταμείο έχει προσφέρει και ταυτόχρονα εξέφρασε την άποψη ότι χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα. Στην Εσθονία, που δεν έχουν ήλιο έχουν ξεπεράσει το 50% κάλυψης των ενεργειακών τους αναγκών από φωτοβολταϊκά, πρόσθεσε. Αναφέροντας ακόμα ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η στρατηγική της Κυβέρνηση, υπενθύμισε την αρνητική στάση των τεχνοκρατών της ΑΗΚ στο σύστημα συμψηφισμού.. Έγιναν βήματα, αυξήθηκαν τα έσοδα από το ταμείο ρύπων, συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε πως το ταμείο δεν είναι για ενίσχυση των επενδύσεων αλλά για υλοποίηση στόχων. Ανέφερε επίσης ότι τελούν σε αναμονή δύο μεγάλες επενδύσεις και δεν προχωρούν επειδή δεν υπάρχει τρόπος η παραγωγή τους να διοχετεύεται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε πως πρέπει να τερματιστεί η νοοτροπία να μην γνωρίζουμε τις υποχρεώσεις μας και διερωτήθηκε με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί ο στόχος για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών κατά 20% από ΑΠΕ, όταν σήμερα είμαστε στο 13%. Είπε τέλος πως δεν θα έπρεπε να στοχεύουμε σε εξαιρέσεις επί αυτής της σημασίας ζητημάτων.


Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα