Ομήρου: Τώρα είναι η ώρα να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία

Το μήνυμα μας προς τη διεθνή και την ευρωπαϊκή κοινότητα, πρέπει να είναι ότι τώρα είναι η ώρα για άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία για εγκατάλειψη της διαχρονικά αδιάλλακτης στάσης της, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, και αυτό καθώς, όπως υπέδειξε, δεν έχουμε διαπιστώσει μέχρι στιγμής δείγματα γραφής αλλαγής της τουρκικής πολιτικής πέραν ρητορικών δηλώσεων υπέρ της λύσης.

Ο Γιαννάκης Ομήρου εκφώνησε σήμερα τον επικήδειο λόγο στην κηδεία

του, μέχρι πρότινος αγνοούμενου, ήρωα Σάββα Σαββίδη, τα οστά του οποίου εντοπίστηκαν το 2010-2011 σε ομαδικό τάφο στην περιοχή Συγχαρί - Πέλλα Πάϊς και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA. Η κηδεία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στο Δάλι.

«Αντί εξάντλησης σε εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε κινητοποίηση διεθνώς και εντός ΕΕ για να ασκηθούν πιέσεις και για να αξιοποιηθούν δυνατότητες επιρροών πάνω στην Τουρκία» υπογράμμισε ο κ. Ομήρου και πρόσθεσε πως θα πρέπει ν` αναλάβουμε πρωτοβουλίες για το κορυφαίο θέμα της ασφάλειας.

«Λύση με εγγυήσεις και εγγυητές είναι αδιανόητη. Οι εγγυήσεις υπήρξαν η πηγή κακοδαιμονίας για την Κύπρο. Θα πρέπει οριστικά να καταργηθούν και να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η συμμετοχή στην ΟΗΕ και την ΕΕ είναι επαρκές εγγυητικό πλαίσιο» είπε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ακόμη πως θα πρέπει η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο πρόβλημα της στρατιωτικής κατοχής μιας χώρας-μέλους της από μια άλλη χώρα που ζητά να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια. «Η ενεργός επικουρική συνδρομή της ΕΕ στις προσπάθειες για λύση είναι θεμελιακή της υποχρέωση. Για να είναι η λύση όχι απλώς λειτουργική και βιώσιμη, αλλά και πλήρως συμβατή με τις αρχές και τις αξίες που ισχύουν στην Ευρώπη» υπέδειξε.

Επανέλαβε ότι ο κυπριακός Ελληνισμός επιθυμεί λύση το συντομότερο δυνατό, όχι, όμως, όπως τόνισε, την οποιαδήποτε λύση, αλλά «λύση τερματισμού της κατοχής, απομάκρυνσης των εποίκων, κατάργησης των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960, αδιαπραγμάτευτη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών όλων των νομίμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενότητα λαού, κράτους, θεσμών και οικονομίας».

«Εφαρμογή χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μια λύση που δεν θα διασφαλίζει τις ελευθερίες εγκατάστασης, διακίνησης, άσκησης επαγγέλματος και το δικαίωμα περιουσίας, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή» πρόσθεσε και προειδοποίησε ότι μια λύση που θα φαλκιδεύει δικαιώματα και ελευθερίες και θα καθιστά τους Κύπριους πολίτες, Ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας, δεν πρόκειται να εγκριθεί από τον κυπριακό Ελληνισμό.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορική πορεία του ήρωα Σάββα Σαββίδη από τη γέννηση του μέχρι και τη θυσία του για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

Ποιος ήταν ο Σάββας Σαββίδης

Όπως ανέφερε, ο Σάββας Σαββίδης γεννήθηκε στο Δάλι, στις 21 Μαρτίου 1958 με γονείς τον Κώστα και την Περσεφόνη. Φοίτησε στη Σχολή Φρειδερίκου και στη συνέχεια κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά για εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας.

Μετά τη βασική εκπαίδευση τοποθετήθηκε στην 181η Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού στο Τρίκωμο. Στις 20 Ιουλίου 1974, με την εκδήλωση της τουρκικής εισβολής, η μονάδα του Σάββα, κατόπιν οδηγιών, μετακινήθηκε κοντά στο χωριό Συγχαρί. Εκεί δέχτηκε τουρκικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Μετά την επίθεση η 181η Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού μετακινήθηκε και ακροβολίστηκε μεταξύ Συγχαρί-Πέλλα Πάϊς και άρχισε να βάλλει κατά των τουρκικών θέσεων. Εκεί παρέμεινε μέχρι τις 23 Ιουλίου. Με τη συγκέντρωση τουρκικών στρατευμάτων στα γύρω υψώματα λήφθηκε διαταγή για μετακίνηση σε ασφαλέστερο μέρος ωστόσο στη διαδρομή της αυτοκινητοπομπής που σχηματίστηκε, η Μοίρα δέχθηκε επίθεση από τουρκικά στρατεύματα τα οποία την περικύκλωσαν.

Ακολούθησε πολύωρη σφοδρή μάχη με τις υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις, στο τέλος της οποίας πολλοί συνελήφθησαν αιχμάλωτοι και οδηγήθηκαν στην Τουρκία. Αριθμός ανδρών, μεταξύ των οποίων και ο Σάββας Σαββίδης, μετά το πέρας της μάχης δεν έδωσαν σημεία ζωής.

Τα οστά του εντοπίστηκαν το 2010-2011 σε ομαδικό τάφο στην περιοχή Συγχαρί - Πέλλα Πάϊς και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA στο πλαίσιο των εργασιών της ΔΕΑ.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα