Ομιλία Μέι στο Νταβός για την τεχνολογία και το διαδίκτυο

Στις δυνατότητες και στις παγίδες της τεχνολογίας εστίασε η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι κατά την ομιλία της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενός «φιλικού προς την καινοτομία» κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας του διαδικτύου, το οποίο θα καθιστά τη χώρα της τόσο πρωτοπόρα στην ψηφιακή επιχειρηματικότητα, όσο και ηγέτιδα στην προσπάθεια «να αρθούν οι εταιρείες τεχνολογίας στο ύψος των υποχρεώσεών τους».

Εξήγησε ότι εταιρείες όπως τα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης οφείλουν να κάνουν περισσότερα για την

προστασία των χρηστών. «Οι εταιρείες απλά δεν μπορούν να μένουν αδρανείς, ενώ οι πλατφόρμες τους χρησιμοποιούνται για να διευκολύνουν την κακοποίηση παιδιών, τη σύγχρονη δουλεία ή την εξάπλωση τρομοκρατικού και εξτρεμιστικού περιεχομένου», είπε χαρακτηριστικά.

Η κα Μέι είπε ότι οι εταιρείες τεχνολογίας εργοδοτούν ορισμένα από τα λαμπρότερα μυαλά στον κόσμο και επομένως πρέπει να είναι σε θέση να σχεδιάσουν ένα σύστημα αυτόματης διαγραφής απαράδεκτου περιεχομένου.

Όπως πρόσθεσε, το διαδίκτυο μπορεί να αποφέρει στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου ένα ΑΕΠ της τάξης των 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ιατρικές έρευνες έχουν δείξει ότι η τεχνολογία μπορεί να μειώσει τις περιπτώσεις καρκίνου του μαστού κατά 1/3.

Απευθυνόμενη στην παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα, η κα Μέι είπε ότι η Βρετανία ενισχύει τις ψηφιακές ικανότητές της, ότι είναι στην προμετωπίδα των τεχνολογιών χαμηλής εκπομπής ρύπων και ότι θέλει να αναπτύξει και να αξιοποιήσει περισσότερο τις δυνατότητες των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.

Όπως συμπλήρωσε, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις πρέπει να εργαστούν από κοινού για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της τεχνολογίας και να την κάνουν «δύναμη καλού», που θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες και τα προβλήματα των πολιτών.

Εκτίμησε, εξάλλου, ότι ένα χρόνο μετά από την περσινή ομιλία της στο Νταβός, όταν είχε προειδοποιήσει ότι τα οφέλη του ελεύθερου εμπορίου δεν διανέμονται με δίκαιο τρόπο, υπάρχει πλέον λόγος αισιοδοξίας, καθώς ενισχύεται η παγκόσμια ανάπτυξη. Όπως πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ο λαϊκισμός της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς δεν έχει σημειώσει την πρόοδο που κάποιοι προέβλεπαν.

Στη σύντομη αναφορά της στην πρόκληση του Brexit, η κα Μέι είπε ότι η Βρετανία θα συνεχίσει και μετά από την έξοδο από την ΕΕ να υποστηρίζει το ελεύθερο εμπόριο.

Κάλεσε, τέλος, τους συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ να εργαστούν όλοι μαζί για να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος και να προκύψουν οφέλη για όλους και για τις επόμενες γενιές.

Σημειώνεται ότι Βρετανοί δημοσιογράφοι στο Νταβός σχολίασαν ότι πολλοί ξένοι απόρησαν με την επιλογή της Πρωθυπουργού Μέι να επικεντρωθεί με την ομιλία της στην τεχνολογία και στο διαδίκτυο, αντί στο όραμά της για τη μετά από το Brexit εποχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα