Ομάν: Επιτρέπει σε ισραηλινές αεροπορικές να διασχίζουν τον εναέριο χώρο

Το Σουλτανάτο του Ομάν ανακοίνωσε ότι επιτρέπει από σήμερα σε αεροπλάνα ισραηλινών εταιρειών να διασχίζουν τον εναέριό του χώρο για εμπορικές πτήσεις. Η απόφαση της Ομανικής πολιτικής ηγεσίας συνάδει με αντίστοιχη απόφαση που έλαβε η Σαουδική Αραβία τον Ιούλιο του 2022, κατά την διάρκεια της περιοδείας του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στην περιοχή.

Επισημαίνεται ότι τόσο η Σαουδική Αραβία, όσο και το Σουλτανάτο του Ομάν δεν έχουν εξομαλύνει τις διπλωματικές τους σχέσεις με το

Ισραήλ. Ωστόσο, Ισραηλινοί πολιτικοί αναλυτές τονίζουν την πολιτική σημασία της σημερινής απόφασης του Ομάν, επισημαίνοντας ότι η σημερινή εξέλιξη προκλήθηκε χάρη σε φερόμενες παρασκηνιακές επαφές Ισραηλινών και Ομανών κρατικών αξιωματούχων κατά τους προηγούμενους μήνες.

Συγκεκριμένα, σε σχετική εκτενή αναφορά του κρατικού ισραηλινού ραδιοφώνου, που βασίζεται σε καλά πληροφορημένες πηγές του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνει ότι τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2022 μετέβησαν στην πρωτεύουσα του Ομάν ισραηλινοί αξιωματούχοι για να συζητήσουν το ενδεχόμενο διέλευσης ισραηλινών πολιτικών αεροσκαφών από τον εναέριο χώρο του Σουλτανάτου. Η σημασία της διέλευσης από τον εναέριο χώρο του Ομάν είναι οικονομικής φύσεως, καθότι αυτή η εξέλιξη θα μείωνε σημαντικά τον χρόνο των πτήσεων από το διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ προς σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς της Ινδίας, της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Άπω Ανατολής και της Αυστραλίας. Παρότι η διέλευση από τον σαουδαραβικό εναέριο χώρο θα επέτρεπε στις ισραηλινές εταιρείες να αξιοποιήσουν μέχρι πρότινος απρόσιτους αεροδιαδρόμους, η στρατηγική θέση του εναέριου χώρου του Ομάν αποτελούσε το κύριο ζητούμενο για τις πτήσεις προς ανατολικότερους προορισμούς.

Μετά από τη σημερινή εξέλιξη, ο ισραηλινός εθνικός αερομεταφορέας Ελ-Αλ θα μειώσει τον χρόνο της δωδεκάωρης μέχρι σήμερα πτήσης Τελ Αβίβ-Μπανγκόκ κατά τρεις ώρες, ενώ η πτήση Τελ Αβίβ-Βομβάη θα διαρκεί από τώρα και στο εξής μόνο πεντέμιση ώρες. Παράλληλα, παράγοντες του ισραηλινού Υπουργείου Μεταφορών ανέφεραν στα τοπικά μέσα ότι θα καταστεί εφικτή η ανάπτυξη νέων δρομολογίων από το Τελ Αβίβ προς τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, την Σρι Λάνκα και την Αυστραλία.

Ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών, Έλι Κόεν, σχολίασε την σημερινή απόφαση της κυβέρνησης του Σουλτανάτου του Ομάν ως «ιστορική και εξαιρετικά σημαντική, τόσο για την ισραηλινή οικονομία, όσο και για τον μέσο επιβάτη που θα αναχωρεί από τα ισραηλινά αεροδρόμια».

Διαβάστε επίσης: Στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας ο Πύργος του Άιφελ - Εκδήλωση στο Λονδίνο

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ομάν, Επιτρέπει,oman, epitrepei