Τσαβούσογλου: Οι HΠΑ μας ανάγκασαν ν'αγοράσουμε S-400

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο.

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ενέκριναν έναν οδικό χάρτη για την Μανμπίζ, τη βόρεια περιοχή της Συρίας, και υπογράμμισαν την κοινή τους δέσμευση στην εφαρμογή αυτού, τόνισαν οι δύο πλευρές σε κοινή τους ανακοίνωση σε συνέχεια μιας συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον .

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Μάικ Πομπέο συζήτησαν επίσης τη μελλοντική συνεργασία των δύο χωρών στη Συρία και τα βήματα που χρειάζεται να ληφθούν για

τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Μανμπίζ, ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν επίσης να διεξάγουν περαιτέρω συναντήσεις για την επίλυση τρέχοντων διμερών ζητημάτων, και τόνισαν ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παραμένουν δεσμευμένοι στην αντιμετώπιση κοινών ανησυχιών «στο πνεύμα συμμαχικής συνεργασίας».

Μάλιστα, μετά το πέρας της συνάντησής τους, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε και ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Στο μεταξύ, αμερικανική εταιρεία κάλεσε την Τουρκία στην τελετή παραλαβής των αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι το θέμα της βόρειας Συρίας μπορεί να αποτελέσει «σημείο καμπής στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Αν και αναμένεται να ανακοινωθεί οδικός χάρτης επίλυσης των διμερών προβλημάτων, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης υπενθυμίζουν ότι στα αγκάθια της συνάντησης συγκαταλέγεται και το θέμα της απελευθέρωσης του ευαγγελιστή πάστορα ‘Αντριου Μπράνσον, ο οποίος ανήκει στην ίδια εκκλησία με τον Μάικ Πομπέο.

Ο Τσαβούσογλου επέμεινε πως ένα από τα βασικά προβλήματα μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ είναι η στήριξη που παρέχει η χώρα στην τρομοκρατική οργάνωση PKK/PYD.

«Εργαζόμαστε για πολιτική λύση στη Συρία. Απορρίπτουμε όλες τις προσπάθειες που στοχεύουν να διαμελίσουν την Συρία», τόνισε.

Αναφορικά με το «βέτο» του αμερικανικού Κογκρέσου στο θέμα των F-35, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε:«Εμείς ζητήσαμε να αγοράσουμε τα συγκεκριμένα συστήματα από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους μας. Αλλά δεν τα πουλήσανε. Και εμείς αναγκαστήκαμε να αγοράσουμε S-400 από τη Ρωσία».

At our meeting with Secretary of State Pompeo, we discussed #Turkey-#US relations, matters related to #Syria including road map on #Manbij and other regional matters. pic.twitter.com/2pqEpUrW20

— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) June 4, 2018
Keywords
Τυχαία Θέματα