ΠτΔ: Συμφωνία ενάσκησης τεσσάρων ελευθεριών για Κύπριους

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 14:00 η συνάντηση που ξεκίνησε στις δέκα το πρωί μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί , στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

Οι πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα και οι οποίες ήθελαν την τ/κ πλευρά να διαφοροποιεί
έστω και σε μικρό βαθμό τις θέσεις της στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, φαίνεται να επιβεβαιώνονται από το αποτέλεσμα της συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί, η οποία κράτησε γύρω στις τέσσερις ώρες.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση, υπήρξε συμφωνία και καθορισμός σε σχέση με το ζήτημα της μόνιμης κατοικίας αλλά και της κατ'αρχήν εφαρμογής και κατοχύρωσης των τεσσάρων ελευθεριών για Κύπριους πολίτες μετά τη λύση.

Τόνισε, ωστόσο, ότι παρά την πρόοδο που παρατηρήθηκε υπάρχουν ακόμα εκκρεμούντα ζητήματα κυρίως γύρω από το ζήτημα της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, αλλά και στο ζήτημα του δικαιώματος για απόκτηση ιδιοκτησίας.

Έχει συμφωνηθεί το ποσοστό του 20% για Ε/Κ και Τ/κ που θα διαμένουν υπό τ/κ και ε/κ διοίκηση αντίστοιχα. Σε περίπτωση που το ποσοστό αυτών που θα διαμένουν θα είναι μεγαλύτερο από 20% τότε η ψήφος τους στις τοπικές εκλογές θα σταθμίζεται ανάλογα. Όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης, άσκησης επαγγέλματος δεν σημαίνει αυτόματα και μόνιμη, νόμιμη διεύθυνση κατοικίας, κάτι το οποίο θα πρέπει να επιλέξει κάποιος για να το πράξει.

Δεν έχει ξεκαθαρίσει επίσης το ζήτημα του τι εννοεί η τ/κ πλευρά σε σχέση με το θέμα απόκτησης ιδιοκτησίας. Ο ΠτΔ εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα ξεπεραστεί στο επόμενο διάστημα. Επεσήμανε μάλιστα ότι οι διαφωνίες άπτονται στα της έκτασης της ιδιοκτησίας αλλά και του πως έχει αποκτηθεί.

Κατά τη διάρκεια της τετράωρης συνάντησης, συμφωνήθηκε ότι στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου της EBRD, η οποία θα γίνει το Μάιο στην Κύπρο, και στην οποία θα παρευρίσκονται τόσο το ΔΝΤ όσο και η Παγκόσμια Τράπεζα, θα γίνει συζήτηση για τα της οικονομίας μετά τη λύση.

Επιπρόσθετα, συμφωνήθηκε ότι στις 10 του Μάη, οι Αναστασιάδης και Ακιντζί θα έχουν συνάντηση με τον επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Κομισιόν, με στόχο να κάνουν απολογισμό σε σχέση με την πρόοδο της ad hoc επιτροπής στα της εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η εξέλιξη αυτή είναι άκρως σημαντική καθώς από την πρόοδο υλοποίησης θα διαφανεί αν από την πρώτη ημέρα της λύσης θα μπορούμε να έχουμε εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επεσήμανε επίσης ότι συζήτηση για νέα Γενεύη θα πρέπει να γίνει, αφού πρώτα εξεταστούν όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν. Δεν αρκεί το να συμφωνηθεί ο όρος ενάσκηση των τεσσάρων ελευθεριών για κατοίκους της Κύπρου. Θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια μέχρι τέλος του Μάη-μέσα Ιούνη, σημείωσε ο Πρόεδρος.

Αν οι εξελίξεις τότε δικαιολογούν νέα διάσκεψη στη Γενεύη τότε γιατί όχι, συμπλήρωσε. Εμείς δεν είμαστε ενάντια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σημείωσε. Ξεκαθάρισε με τον πιο έντονο τρόπο ότι δεν θα συσχετίσει νέα διάσκεψη στη Γενεύη με αναστολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς. Κάτι τέτοιο τόνισε, δεν υπάρχει περίπτωση να τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, είναι εκτός συζήτησης κάτι τέτοιο και το γνωρίζουν όλοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα