Πράσινο φως από την ΣΚΤ - Ιδού η νέα μορφή της Ελληνικής

Στην Ελληνική Τράπεζα και με "βούλα" μεταφέρεται οριστικά το μεγαλύτερο μέρος του υγιούς δανειακού χαρτοφυλακίου του Συνεργατισμού, καθώς η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων ενέκρινε την πρόταση.

Η Ελληνική Τράπεζα συμπλήρωσε, ως άλλωστε αναμενόταν, την πρότασή της διαβιβάζοντας το δεσμευτικό πλάνο κεφαλαιοποίησης. Επιβεβαίωσε, με απλά λόγια, τη δυνατότητά της να καλύψει αυτά τα κεφάλαια των 150 εκ. ευρώ.

Η έγκριση των εποπτικών

Αρχών θεωρείται τυπικού χαρακτήρα, αφού παρακολουθούσαν από κοντά την εξέλιξη των πραγμάτων τους τελευταίους μήνες.

Τις τελευταίες ημέρες πάντως πληροφορίες φέρουν τη "Δήμητρα Επενδυτική" να "χτυπά ρέστα ενόψει της αύξησης κεφαλαίου η οποία απαιτείται για την συναλλαγή πυκνώνουν.

Εξού και οι ανακοινώσεις από το ΧΑΚ, οι οποίες σχετίζονται ακριβώς με την αύξηση κεφαλαίου στην Ελληνική. Κατόπιν αιτημάτων, αφενός της Δήμητρας Επενδυτικής και αφετέρου της Logicom το ΧΑΚ προχώρησε στην αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών τους, λέγοντας ότι "η αναστολή αυτή κρίνεται απαραίτητη, εφόσον οι διαβουλεύσεις της "Δήμητρας Επενδυτικής Δημόσια Λτδ" για αυξημένη συμμετοχή της στην έκδοση μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας συνεχίζονται και η εταιρεία "Logicom Public Ltd", στο πλαίσιο της αναφερόμενης προοπτικής, έχει συμφωνήσει να συμβάλει δανειοδοτικά προς τη "Δήμητρα Επενδυτική Δημόσια Λτδ".

Η αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών των δύο εταιρειών στο ΧΑΚ θα ισχύει έως ότου οριστικοποιηθεί το θέμα και εκδοθούν σχετικές ανακοινώσεις. Σημειώνεται ότι Δήμητρα Επενδυτική κατέχει σήμερα το 10,1% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής.

Όσον αφορά στην αύξηση κεφαλαίου και σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, αυτή θα είναι της τάξεως των €150 εκ., με την τιμή της μετοχής κατά την έκδοση να ορίζεται στα 0.70 σεντ.

Γίνεται πλέον σαφές ότι η Ελληνική Τράπεζα γιγαντώνεται και σφύζει από υγεία μετά την ολοκλήρωση αυτής της συναλλαγής, παρά το γεγονός ότι απορροφά και 0,5 δισ. μη εξυπηρετούμενων δανείων του Συνεργατισμού.

Πέραν της υποχρέωσης των €9,7 δισ. καταθέσεων του Συνεργατισμού, η Τράπεζα λαμβάνει:

- Εξυπηρετούμενα δάνεια: €4,1 δισ.

- Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: €0,5 δισ.

- Κρατικά ομόλογα: €4 δισ.

- Μετρητά: €1,6 δισ.

Υπενθυμίζεται ότι τα μισά περίπου δάνεια, που λαμβάνει η Ελληνική είναι εγγυημένα από την κυβέρνηση για 12 χρόνια. Πρακτικά εάν καταγράψουν μη αναμενόμενες ζημιές, το κράτος και δη ο φορέας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα κληθεί να τις πληρώσει στην Ελληνική.

Η νέα μορφή της Ελληνική Τράπεζας έχει ως εξής:

Σύνολο δανείων: €9 δισ. περίπου.

- Εξυπηρετούμενα δάνεια: €6,7 δισ.

- Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: €2,3 δισ. ή 25% περίπου.

- 80% με 85% των μη εξυπηρετούμενων δανείων καλύπτεται με επισφάλειες.

- Κρατικά ομόλογα: €4,5 δισ.

- Άλλα περιουσιακά στοιχεία: €1,5 δισ.

- Μετρητά: €4,3 δισ.

- Καταθέσεις: €15,5 δισ.

- Άλλα στοιχεία παθητικού: €1 δισ.

- Κεφάλαιο: €1 δισ.

- Δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας: 13% - 15%

Από τους αριθμούς είναι ξεκάθαροι και οι λόγοι για τους οποίους τα ξένα επενδυτικά ταμεία, αλλά και υφιστάμενοι μέτοχοι επιθυμούν να συμμετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου.

Όσον αφορά στο θέμα των εργαζομένων στον Συνεργατισμό, σε εξέλιξη βρίσκεται ο διάλογος ανάμεσα στις συντεχνίες και τη Διοίκηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και το ραντεβού τους έχει ανανεωθεί για αύριο στις 3 το απόγευμα.

Τπάρχουν αρκετές δυσκολίες στον καταρτισμό του Σχεδίου Εθελούσιας Εξόδου, που θα τεθεί ενώπιον 900 περίπου υπαλλήλων. Υπενθυμίζεται ότι 1.100 υπάλληλοι μεταφέρονται στην Ελληνική Τράπεζα, η οποία θα λειτουργήσει και 72 από τα 170 περίπου καταστήματα της Συνεργατικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα