Όλα όσα προβάλλει ο Τύπος της Τρίτης

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η διαμόρφωση των όρων αναφοράς και το άνοιγμα των οδοφραγμάτων σε Δερύνεια και Λεύκα-Απλίκι κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η επικείμενη γεώτρηση της Exxon, η εφαρμογή του ΓεΣΥ, η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια και η ζήτηση για χαλούμι.



Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «9 δίοδοι ειρήνης» γράφει στο κύριο θέμα της ότι με συνθήματα συγκίνησης και χαράς ένθεν και ένθεν άνοιξαν χθες το μεσημέρι τα δύο νέα

οδοφράγματα Δερύνειας και Απλικίου-Λεύκας, ανεβάζοντας έτσι σε 9 τον αριθμό των ανοιχτών διόδων από και προς τα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας στους όρους αναφοράς αλλά και η έκθεση Γκουτέρες ανοίγουν εκ των πραγμάτων εκ νέου το θέμα των χρονοδιαγραμμάτων. Ακόμη γράφει για δημοσίευμα του Observer, όπου εκφράζονται ανησυχίες για τη δυνατότητα των Κύπριων παραγωγών να καλύψουν την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για χαλούμι.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «Τέλος του Δεκέμβρη ξεκαθαρίζει το σκηνικό και γράφει ότι εφόσον προκύψει συμφωνία επί των όρων αναφοράς της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ μέχρι τα Χριστούγεννα, η νέα διαδικασία για το Κυπριακό θα προβλέπει χρονοδιαγράμματα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σημαντική χαρακτηρίζει τη γεώτρηση της Exxon ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης. Επίσης λέει ότι ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου διαμηνύει ότι το ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Επιστρέφει για προσύμφωνο» γράφει ότι στην Κύπρο αναμένεται να επιστρέψει πριν από τα Χριστούγεννα η Τζέιν Χολ Λουτ προκειμένου να επιτύχει ένα προσύμφωνο, ώστε μέσα στον Γενάρη οι δύο ηγέτες να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ακόμη γράφει για ανάμικτα συναισθήματα και ένταση στα οδοφράγματα που άνοιξαν σε Δερύνεια και Λεύκα. Επίσης γράφει ότι 117 ανήλικοι μπλέχτηκαν φέτος με τα ναρκωτικά.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το πρωτοσέλιδό της υπό τον τίτλο «Να ξέρουμε πού πάμε και τι θέλουμε» και γράφει ότι ανησυχία για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει κατάληξη στους «όρους αναφοράς» εξέφρασε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Αλλού γράφει ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να στηρίξουν και άλλα ΜΟΕ. Ακόμη γράφει ότι δεν τελειώνουν οι επεκτάσεις των νοσοκομείων και οι λίστες αναμονής στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Χαρά και θυμός κατά το άνοιγμα της Δερύνειας» και γράφει ότι τρία και πλέον χρόνια μετά τη συμφωνία των ηγετών για άνοιγμα των οδοφραγμάτων σε Δερύνεια και Λεύκα, εκατοντάδες άνθρωποι από τις δύο πλευρές στάθηκαν χθες στην ουρά για την πολυαναμενόμενη διέλευση, ενώ άλλοι εξέφραζαν την αντίθεσή τους. Ακόμη γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί χαρακτηρίζει το τρέχον μοντέλο επανένωσης ως την «λογική λύση». Επίσης, γράφει ότι γυναίκα βρέθηκε μαχαιρωμένη στο αυτοκίνητό της στον Οίκο Μαραθάσας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα