Οκτώ τεμένη ανοικτά στις ελεύθερες περιοχές το 2015

ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ
Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Κυβέρνηση έδωσε, κατά το 2015, στους Τουρκοκύπριους πρόσβαση σε θρησκευτικούς χώρους που βρίσκονται στις ελεγχόμενες από αυτήν περιοχές της Δημοκρατίας, στις οποίες ήταν ανοικτά οκτώ τεμένη, και σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν και επισκέψεις 1000 περίπου Τουρκοκυπρίων και ξένων υπηκόων στο τέμενος Χαλά Σουλτάν, σε τρεις περιπτώσεις, αναφέρεται στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Θρησκευτικές

Ελευθερίες για το 2015, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον και μετάφρασε το ΚΥΠΕ.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, στην έκθεση σημειώνεται πως στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές ήταν ανοικτά συνολικά οκτώ τεμένη, σε κάποια, ωστόσο, δεν υπήρχαν ορισμένες διευκολύνσεις.

Καταγγελίες ιουδαίων
Ακόμη αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως οι ηγέτες των κύριων θρησκευτικών ομάδων στο νησί συνέχισαν να συναντώνται και να επισκέπτονται μέρη λατρείας διά μέσου της «πράσινης γραμμής», και πως οι θρησκευτικοί ηγέτες είχαν την πρώτη τους συνάντηση με τους πολιτικούς ηγέτες της ε/κ και της τ/κ κοινότητας.

Επίσης σημειώνεται πως η ιουδαϊκή κοινότητα κατήγγειλε επεισόδια επίθεσης, φραστικής παρενόχλησης και βανδαλισμών, και πως ορισμένες ομάδες θρησκευτικών μειονοτήτων κατήγγειλαν άσκηση πιέσεων για να συμμετάσχουν σε θρησκευτικές τελετές ομάδων της πλειοψηφίας.

Εμπόδια τουρκικού στρατού
Για τις κατεχόμενες περιοχές στην έκθεση, αφού σημειώνεται πως οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την «ΤΔΒΚ», όπως και όλες οι άλλες χώρες εκτός της Τουρκίας, αναφέρεται πως οι τουρκοκυπριακές «αρχές» ενέκριναν 88 από τα 128 αιτήματα που λήφθηκαν μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για πρόσβαση σε Ελληνο-Ορθόδοξους, Μαρωνίτικους-Καθολικούς και Αρμένικους-Ορθόδοξους χώρους λατρείας στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο αριθμός των χριστιανών προσκυνητών στους οποίους δόθηκε πρόσβαση σε θρησκευτικούς χώρους αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του έτους. Αναφέρεται ακόμη πως τα τουρκικά στρατεύματα περιόρισαν την πρόσβαση σε μαρωνιτικά χωριά και εκκλησίες στις τουρκικές στρατιωτικές ζώνες, ενώ γίνεται επίσης αναφορά και στη συνέχιση των εργασιών για αποκατάσταση του μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα