Οικονόμου: Δεν υπάρχει συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας-Ισραήλ για μεταφορά Φ.Α

Τα σενάρια περί ύπαρξης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας-Ισραήλ για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υπό το φως της προσπάθειας απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, διέψευσε ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet,

στο οποίο γίνεται αναφορά στη χρησιμότητα ενός τέτοιου ενδεχόμενου, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία ούτε φανερή ούτε μυστική μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Ισραήλ».

Σε ευρύτερο επίπεδο, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η προτεραιότητα που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στην όσο το δυνατόν μικρότερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν και παραμένει ισχυρή. Σε αυτό το πλαίσιο, προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις, κατά το προσεχές διάστημα, από τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την αξιοποίηση εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια εξέλιξη αναφορικά με την ανανέωση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για τον EastMed, o κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση».

Ακόμα, ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε και για το δημοσίευμα των New York Times, το οποίο κάνει λόγο για πρόταση που κατέθεσαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία να δώσει τους ρωσικούς S400 στην Ουκρανία, ώστε να εξασφαλίσει εκ νέου την είσοδό της στο πρόγραμμα των F-35.

Αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο «για δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται με κάποιο τρόπο από τη δική μας πλευρά».

«Δεν έχουμε να σχολιάσουμε κάτι», είπε ο κ. Οικονόμου για το δημοσίευμα των New York Times, τονίζοντας ότι προτεραιότητα για την Ελλάδα παραμένει η υλοποίηση του δικού της εξοπλιστικού προγράμματος και η άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής, με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Στα ζητήματα της ενεργειακής κρίσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναγνώρισε τις μεγάλες δυσκολίες που φέρνουν για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις «οι πρωτόγνωρες ανατιμήσεις», όπως είπε.

Σε αυτό το επίπεδο, υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι το ύψος των παρεμβάσεων τις οποίες έχει υλοποιήσει ή πρόκειται να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση ξεπερνούν το 3,7 δισ. ευρώ. Τόνισε, ωστόσο, ότι το ζήτημα έχει διεθνή διάσταση και απαιτεί μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση.

«Υπάρχουν αυταπόδεικτες κερδοσκοπικές τάσεις» στις διεθνείς αγορές της ενέργειας, σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «όταν οι αγορές γίνονται έρμαια των κερδοσκόπων έρχεται η ώρα για μια πολιτική παρέμβαση».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα