Energoatom: Αδυνατεί να παρακολουθεί επίπεδα ραδιενέργειας γύρω από Τσέρνομπιλ

Η ουκρανική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Τσιέρνομπιλ είναι επικίνδυνο να αυξηθούν, γιατί το σύστημα παρακολούθησης της ραδιενέργειας και η υπηρεσία για κατάσβεση δασικών πυρκαγιών δεν λειτουργούν.

Μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του εδάφους γύρω από τον σταθμό, όπου το 1986 σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στον κόσμο.

Ως αποτέλεσμα,

το σύστημα παρακολούθησης των επιπέδων ραδιενέργειας στην 30 χιλιομέτρων ζώνη αποκλεισμού στα δάση γύρω από το εργοστάσιο αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί, ανέφερε η Energoatom στην ανακοίνωσή της.

"Δεν υπάρχουν στοιχεία για την παρούσα κατάσταση της μόλυνσης από τη ραδιενέργεια στο περιβάλλον της ζώνης αποκλεισμού, κάτι που καθιστά αδύνατη την επαρκή ανταπόκριση σε απειλές", πρόσθεσε.

Σημείωσε πως οι εποχιακές δασικές πυρκαγιές, που συμβαίνουν πιο συχνά την άνοιξη και το καλοκαίρι, αποτελούν ιδιαίτερη απειλή, καθώς η υπηρεσία για τις δασικές πυρκαγιές στη ζώνη αυτή δεν μπορεί να εργαστεί.

"Τα επίπεδα ραδιενέργειας στη ζώνη αποκλεισμού και πέραν αυτής, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και σε άλλες χώρες, μπορεί να επιδεινωθούν σημαντικά", σημείωσε.

Παρά την παρουσία των ρωσικών δυνάμεων, Ουκρανοί που δουλεύουν στο εργοστάσιο συνέχισαν να εργάζονται εκεί, παρά τους φόβους για υπερκόπωση γιατί δεν ήταν δυνατόν να τους αλλάξουν άλλοι εργαζόμενοι.

Την Κυριακή η επιτροπή παρακολούθησης των ΗΕ για τα πυρηνικά ανέφερε πως υπήρξε διοχέτευση νέου προσωπικού, κάτι που επέτρεψε στη μισή προηγούμενη βάρδια να φύγει.

Διαβάστε επίσης 

LIVE: Ρωσικά πλήγματα σε Οδησσό-Κάλεσμα Ζελένσκι για διακοπή εμπορίου με Ρωσία

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα