Οικονομικά ζημιωμένες Βρετανία και ΕΕ από ένα 'Brexit'

Τη δική της εκτίμηση για το κόστος ενός ενδεχόμενου Brexit, δηλαδή μιας βρετανικής εξόδου από την ΕΕ έδωσε μέσα στην εβδομάδα η γερμανική δεξαμενή σκέψης Bertelsmann Stiftung.

Σε έκθεσή της προειδοποιεί ότι η βρετανική οικονομία θα έχανε 313 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030 εάν το δημοψήφισμα που έχει υποσχεθεί ο Ντέιβιντ Κάμερον έως το τέλος του 2017 επέστρεφε ένα αποτέλεσμα υπέρ της εξόδου.

Το Brexit, ανέφερε η έκθεση, θα έπληττε και τις 28 χώρες μέλη, αλλά

βαρύτερα από όλες την ίδια τη Βρετανία, καθώς τα ποσά που ενδεχομένως θα εξοικονομούσε το Λονδίνο θα ήταν συντριπτικά μικρότερα από τη ζημιά κατά τη 12ετία που θα ακολουθούσε το δημοψήφισμα.

Αυτές οι μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες, όπως τις περιγράφει το γερμανικό ινστιτούτο, συνίστανται σε ένα ΑΕΠ που θα ήταν από 0,6 έως 3% χαμηλότερο το 2030 σε σχέση με το σενάριο παραμονής της Βρετανίας στην ενωμένη Ευρώπη. Τα ποσοστά αυτά μεταφράζονται σε περίπου 224 δισεκατομμύρια στερλίνες, δηλαδή 313 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο καλύτερο σενάριο που θα συνοδεύει ένα Brexit το Bertelsmann Stiftung περιγράφει μία εμπορική συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, παρόμοια με αυτή που έχει συνάψει η ΕΕ με την Ελβετία. Σε μια τέτοια περίπτωση κάθε Βρετανός πολίτης θα έχανε 220 ευρώ τν χρόνο έως το 2030. Στο χείριστο σενάριο, αυτό της απώλειας κάθε εμπορικού προνομίου και συμφωνίας που απολαμβάνει η Βρετανία στην ΕΕ κάθε Βρετανός θα έχανε 4850 ευρώ κάθε χρόνο πάλι έως το 2030.

Αντίστοιχα, η απώλεια της Βρετανίας ως χώρας μέλους θα στοίχιζε στο δυνητικό ΑΕΠ της ΕΕ έως και 0,36%. Το δε παγκόσμιο ΑΕΠ θα υφίστατο ένα πλήγμα της τάξεως του 0,25%, πάντα έως το 2030.

Μετά τη Βρετανία η χώρα που θα δεχόταν το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα θα ήταν η Ιρλανδία, ακολουθούμενη από το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Επιπροσθέτως της χαμένης ανάπτυξης, οι υπόλοιποι 27 Ευρωπαίοι εταίροι θα υποχρεώνονταν να αυξήσουν τις εισφορές τους στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι η Γερμανία θα έπρεπε να καταβάλλει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα κάθε έτος.

«Το Brexit είναι ένα παιχνίδι που μόνο χαμένους θα έχει στην Ευρώπη αν το δει κανείς μόνο από οικονομική άποψη – ιδίως τη Βρετανία», σχολίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της γερμανικής δεξαμενής σκέψης Άαρτ ντε Γκέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα