Οικογένεια Κυπρίων εγκλωβίστηκε σε έρημο στην Αυστραλία- Έτσι διασώθηκαν (vid)

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια της οικογένειας Κυπρίων που για 5 ημέρες είχαν εγκλωβιστεί στην Simpson Desert της Νότιας Αυστραλίας, καθώς το ειδικά τροποποιημένο όχημα τους κόλλησε στη λάσπη μετά από έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή.

Τα τέσσερα μέλη της οικογένειας από το Περθ, με ρίζες από την Κύπρο, οι γονείς Orios (Ori) και Lindsey Ζαβρός και τα δύο μικρά παιδιά τους, Zane και Zoe, διασώθηκαν εντέλει από αέρος, με ελικόπτερο, την Τρίτη το απόγευμα.

Σύμφωνα

με το ABC, οι γονείς του Ori Ζαβρός κατάγονται από τη Λευκωσία και την Αμμόχωστο. Ο παππούς του Χρίστος Ζαβρός ήταν δημοσιογράφος και συγγραφέας στη Μεγάλη Βρετανία.

«Νιώθουμε ασφαλείς τώρα», δήλωσε ο κ. Ζαβρός. Ήταν μεγάλη περιπέτειας, με έντονα συναισθήματα, αλλά το ξεπεράσαμε, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Αστυνομίας της Νότιας Αυστραλίας, μετά από συντονισμένη προσπάθεια των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, η οικογένεια, με τα 4 μέλη, που είχε εγκλωβιστεί στα βόρεια της Πολιτείας, διασώθηκαν από ελικόπτερο με ασφάλεια.

Ήταν την περασμένη Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί όταν οι Αρχές ενημερώθηκαν ότι ένα όχημα βάλτωσε στη Simpson Desert, περίπου 150 χιλιόμετρα από το Oodnadatta, λόγω της κακοκαιρίας και τις πλημμύρες στους δρόμους.

Αρχικά έγινε ρίψη ενός δορυφορικού τηλεφώνου και προμηθειών στην οικογένεια, οι οποίοι ήταν καλά στην υγεία τους και σε τακτική επικοινωνία με την Αστυνομία, αλλά και τους δικούς τους.

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, την Τρίτη 16 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η διάσωσή τους. Μεταφέρθηκαν αρχικά στο Coober Pedy από όπου επρόκειτο να αναχωρήσουν για την επιστροφή τους στο Περθ.

 

 

 

 

View this post on Instagram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A post shared by Travel family - Trucking OZ (@trucking.oz)

Η οικογένεια ταξίδευε με το ειδικά τροποποιημένο όχημα ανά την Αυστραλία εδώ και ένα χρόνο, πριν κολλήσουν στην Simpson Desert και αναγκαστούν να ενεργοποιήσουν τη συσκευή έκτακτης ανάγκης/εντοπισμού το πρωί της Παρασκευής.

«Μετά τις πρώτες ημέρες συνειδητοποιήσαμε ότι θα έπρεπε να φύγουμε απ’ εκεί πολύ σύντομα», δήλωσε ο κ. Ζαβρός, σύμφωνα με το ABC, καθώς μετά τις έντονες βροχοπτώσεις αναμένεται μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας, πάνω από 40βαθμούς Κελσίου τις επόμενες ημέρες.

«Ανησυχούσαμε ότι θα ήμασταν κολλημένοι εκεί για κάποιες εβδομάδες, ανησυχούσαμε για τη ζέστη», τόνισε ο ίδιος. «Ευτυχώς, (η περιπέτεια μας), τελείωσε τώρα».

«Από τη στιγμή που μας έριξαν το δορυφορικό τηλέφωνο, ήμασταν ασφαλείς» πρόσθεσε. «Η κατάσταση έγινε πολύ πιο εύκολη, από όταν μπορούσαμε να τους μιλήσουμε (τους δικούς μας), όλοι ήταν πιο ανακουφισμένοι».

«Ευχαριστούμε όλους όσοι έστειλαν όμορφα μηνύματα και όλους όσοι μας βοήθησαν να φτάσουμε εδώ», είπε ο κ. Ζαβρός φτάνοντας στο Coober Pedy. Οι αποστάσεις είναι τόσο μεγάλες που το ελικόπτερο χρειάστηκε να ανεφοδιαστεί στο Oodnadatta.

«Είμαστε ευγνώμονες σε όλους στην Αστυνομία και τις ομάδες έρευνας και διάσωσης», τόνισε.

Για το πώς κύλησε ο χρόνος τους αυτές τις ημέρες στην έρημο, εξήγησε πως διατήρησαν καλή ψυχολογία στα παιδιά τρώγοντας παγωτά και βλέποντας DVDs.

«Είχαμε ένα… τελετουργικό κάθε μέρα. Θα πηγαίναμε μία βόλτα με τα πόδια το πρωί και έπειτα θα τρώγαμε ένα παγωτό μετά το μεσημεριανό και έπειτα μία βόλτα το απόγευμα, όποτε μπορούσαμε».

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, ήταν μία περιπέτεια. «Δεν το μετανιώνω», είπε, αλλά, «δε θα το έκανα ξανά».

Το «σχέδιο» τους είναι να βρίσκονται στο Περθ, με τους δικούς τους για τα Χριστούγεννα και όταν καταστεί δυνατό να επιστρέψει για να πάρει το όχημά του.

Διαβάστε επίσης: Αυστραλία: Οικογένεια εγκλωβισμένη στην έρημο για μέρες

Πληροφορίες από Νέο Κόσμο, ABC

Keywords
Τυχαία Θέματα