ΟΗΕ: Η Τουρκία να σεβαστεί τη θέση κατά της αναγκαστικής επαναπροώθησης

Σεβαστή από όλες τις χώρες και από την Τουρκία πρέπει να σιγουρευτούμε ότι είναι η πάγια θέση του ΟΗΕ κατά της αναγκαστικής επαναπροώθησης, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ.

Ο κ. Χακ απαντούσε σε ερώτηση για το θέμα της επιστροφής ή όχι εκατομμυρίων Σύριων προσφύγων στη χώρα τους,

μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις των τουρκικών αρχών, με αφορμή την επίσκεψη του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστή Έκτακτης Βοήθειας στα Ηνωμένα Έθνη, Μάρτιν Γκρίφιθς.

«Ο ΟΗΕ και η UNHCR έχει μια πάγια θέση κατά της αναγκαστικής επαναπροώθησης (no refoulement). Δεν πρέπει να επιστρέφονται οι πρόσφυγες στις χώρες προέλευσής τους, εκτός εάν το επιθυμούν. Για αυτό πρέπει να σιγουρευτούμε ότι η Αρχή αυτή (no refoulement) είναι σεβαστή από όλες τις χώρες και για την εν λόγω περίπτωση από την Τουρκία», είπε.

Σε ερώτηση αν ο κ. Γκρίφιθς θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και αν υπάρχουν νέα από τη Humanitarian Contact Group απάντησε ότι «ο κ. Γκρίφιθς θα συνεχίσει τις επαφές του με διάφορα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών Αρχών, για να δει τι μπορεί να πραγματοποιηθεί από τις προτάσεις της Humanitarian Contact Group».

«Δεν έχουμε κάποιες ιδιαίτερες εξελίξεις προς ανακοίνωση. Αυτό το ταξίδι είναι μέρος της δουλειάς του», σημείωσε.

Διαβάστε ακόμη: Στην Ουάσιγκτον αντιπροσωπεία από την Τουρκία για τα F-16

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΟΗΕ, Τουρκία,oie, tourkia