Οι βρόμικοι στόλοι του Ερντογάν και το σόι των «εφοπλιστών»

Τα βρόμικα παιχνίδια της οικογένειας Ερντογάν είναι κρυμμένα πίσω από τη ναυτιλία. Και είναι συναφή με την αντίληψη της «Γαλάζιας Πατρίδας» στο ευρύτερο γεωπολιτικό σκηνικό, ενώ συνδέονται με την τουρκική υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ), που τυγχάνει της υποστήριξης της Αθήνας.

Είτε είναι είτε όχι ο Ερντογάν στην εξουσία μετά τις 14 Μαΐου, η οικογένεια και οι στενοί του συνεργάτες

δηλώνουν εφοπλιστές και είναι πρόδηλον ότι το επόμενο τουρκικό βήμα βρίσκεται σε συνάφεια με τις θάλασσες και τη «Γαλάζια Πατρίδα». Και αυτό εξελίσσεται σε δυο επίπεδα. Το ένα είναι το στρατιωτικό, εξ ου και το μικρό αεροπλανοφόρο «Ανατολού» και ο προγραμματισμός ενός δευτέρου, για τις ανοικτές θάλασσες και για συμμετοχή στον έλεγχο ασφάλειας βασικών chockpoints όπως του Σουέζ και της Μαλάκας. Το άλλο είναι το εμπορικό, που έχει σχέση με τα λιμάνια, τη διαχείρισή τους, τα ναυπηγεία, τον στόλο και τον εφοπλισμό.

Εκ των πραγμάτων, δεν είναι εύκολο να καταστεί η Τουρκία ναυτιλιακή δύναμη, αλλά όχι ακατόρθωτο. Έχει στόχους, όμως. Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι: ποιο το όφελος για την Ελλάδα να καταστεί πολιτικός σπόνσορας και ταχύπλοο σκάφος μεταφοράς των τουρκικών φιλοδοξιών, όταν η Κύπρος βρίσκεται κάτω από ναυτιλιακό εμπάργκο, ενώ η Τουρκία αμφισβητεί τις περιοχές έρευνας και διάσωσης και εκδίδει παράνομα navtex;

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ερντογάν,erntogan