ΟΕΔΑ Πεντακώμου: Αρνήθηκαν τόνους σκουπιδιών επικαλούμενοι «αυξημένη υγρασία»

Δέκτης εκβιασμού φαίνεται ότι έγινε χθες το πρωί το κράτος από τον ανάδοχο της ΟΕΔΑ Πεντακώμου, ο οποίος αρνήθηκε να παραλάβει δεκάδες τόνους σκουπιδιών της επαρχίας Λεμεσού, επικαλούμενος αυξημένη υγρασία στα απορρίμματα.

Το περιστατικό έγινε λίγο καιρό μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών ότι στην κυβέρνηση δεν μένει άλλη διέξοδος από τον τερματισμό της σύμβασης λειτουργίας της μονάδας και ανάληψης της από το κράτος.

Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις με λειτουργούς του υπουργείου Γεωργίας, ο ανάδοχος της ΟΕΔΑ Πεντακώμου ανέστειλε την απόφαση

του, παρέλαβε τα σκουπίδια, και θα συνεχίσει να το πράττει μέχρι την ερχόμενη Τρίτη που θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον υπουργό Γεωργίας.

Ο κ. Πέτρος Ξενοφώντος, είπε στο Σίγμα ότι δεν θέλει να προβεί σε καμία δήλωση μέχρι να πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, είναι μια μονάδα για την οποία μας εξετάζει ο OLAF που είναι για το έγκλημα της Ε.Ε.  «Είναι τεράστιο σκάνδαλο. Να θυμίσω ότι η όλη διαχείριση των αποβλήτων είχε σαν αποτέλεσμα η πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα, να πάει κόσμος φυλακή. Δώσαμε σε μια εταιρεία η οποία παραδέχθηκε ότι έδινε μίζες και το δικαίωμα να λειτουργεί ακόμα και να συνεργάζεται με το κράτος. Δεν την έχουμε βάλει στον μαύρο πίνακα που προβλέπει η νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις και εξακολουθεί να λειτουργεί νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία», σημείωσε.

Το πρόβλημα φαίνεται να γιγαντώνεται. Μιλούμε για μια μονάδα που εδώ και 6 χρόνια συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς τις απαιτούμενες άδειες, ενώ ο διαχειριστής που είναι το συμβούλιο του ΣΕΔΑΛ, δεν την έχει ακόμη παραλάβει, λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζονται.

Οι επηρεαζόμενες κοινότητες και οι Δήμοι της Λεμεσού κάνουν λόγο για σκοπιμότητες και εκβιασμό από μέρους του αναδόχου με σκοπό να πιέσει το Κράτος για δεύτερες σκέψεις.  

«Δεν επιτρέπεται να συνεχίζεται εκεί να συμβαίνει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο το όλο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων από τη μια, αλλά και από την άλλη να γνωρίζουμε όλοι ότι δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις σε σχέση με τη διαχείριση των αποβλήτων και να κινδυνεύει η υγεία των κατοίκων της περιοχής, ανέφερε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς.

Η κυβέρνηση μελετά την ανάληψη της διαχείρισης της μονάδας από αρμόδιο κυβερνητικό τμήμα, το οποίο και θα εργοδοτήσει το υφιστάμενο προσωπικό.

Τα εργασιακά προβλήματα που υπάρχουν στην ΟΕΔΑ Πεντακώμου θα τεθούν επί τάπητος σε σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί τη Μεγάλη Τετάρτη, μεταξύ των συντεχνιών και άλλων αρμοδίων, στο Τμήμα Αναπτύξεων Υδάτων στη Λευκωσία.

«Δεν μπορούν οι Δήμοι να δέχονται εκβιασμό»

Στις Τομές στα Γεγονότα φιλοξενήθηκε ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδη, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η μονάδα λειτουργεί χωρίς περιβαλλοντική έγκριση. Αναρωτήθηκε επίσης, ποιος φταίει και τι πρέπει να γίνει για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση.

«Δεν μπορούν οι Δήμοι κάθε λίγο να δέχονται εκβιασμό από του διαχειριστές ότι δεν θα δεχτούν τα απόβλητα», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα