Οι τουρκικές θέσεις σε αντίθεση με το "φυσιολογικό κράτος"

Για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού στην Ελβετία, ενημέρωσε ο βουλευτής Νίκος Τορναρίτης τη συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC), λέγοντας ότι οι τουρκικές θέσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την έννοια του «φυσιολογικού κράτους».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ανέφερε, στην παρουσία τουρκικής αντιπροσωπείας υπό καθεστώς παρατηρητή, ότι οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς

αποτέλεσμα.

Το αδιέξοδο, πρόσθεσε ο κ. Τορναρίτης, οφείλεται στην εμμονή της τουρκικής πλευράς για συνέχιση της Συνθήκης Εγγυήσεως και των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Κύπρο, καθώς επίσης και για μόνιμη παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο νησί.

Κατά τη συζήτηση των προτεραιοτήτων της Εσθονικής Προεδρίας, ο κ. Τορναρίτης υπογράμμισε ειδικότερα τη σημασία δημιουργίας μιας ασφαλούς Ευρώπης, ενώ τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης και εξορθολογισμού του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές της αλληλεγγύης και της ισότιμης κατανομής βαρών.

Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του θέματος της ώθησης των νεοφυών και αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων στην Ευρώπη, ο κ. Τορναρίτης υπογράμμισε τη σημασία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων για την οικονομική ανάπτυξη της Ένωσης, καθώς και τη σημασία διόρθωσης των προβλημάτων στη διαδικασία εξέλιξής τους.

Ενημέρωσε, τέλος, για την Τριμερή Συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ στο θέμα της ανταλλαγής γνώσεων και τεχνογνωσίας, στους τομείς της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις νεοσύστατες επιχειρήσεις, περιλαμβανομένης της διασποράς των τριών χωρών ανά τον κόσμο.

Η συνάντηση της COSAC πραγματοποιείται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας εξάμηνης Εσθονικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, στο Ταλίν της Εσθονίας και οι εργασίες της ολοκληρώνονται σήμερα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα