Οι θέσεις των τεσσάρων «εναλλακτικών» υποψηφίων

Τις δικές τους απόψεις και θέσεις κατέθεσαν στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο τέσσερις εκ των υποψηφίων που κατέρχονται στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, διεκδικώντας το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Λίγες ημέρες μετά την επίσημη υποβολή της υποψηφιότητάς τους και καθώς βρίσκονται στην τελική ευθεία πριν την ώρα της κάλπης, απάντησαν στις ερωτήσεις ακροατών και δημοσιογράφων, με την προσοχή να επικεντρώνεται στο Κυπριακό, που είναι και ο βασικός κορμός της τοποθέτησής τους.

Χάρης Αριστείδου:

Στημένες οι δημοσκοπήσεις

Μετά την περιπέτεια που είχε με το λογότυπο του κόμματός του και παρά το αίσιο τέλος, ο Χάρης Αριστείδου, μιλώντας στην εκπομπή, παραδέχτηκε ότι οι πιθανότητες επιτυχίας στις επερχόμενες εκλογές είναι μηδαμινές, ωστόσο προσδοκία του ήταν να μπολιάσει με τις ιδέες του άλλους συμπολίτες και υπό αυτή την έννοια, είναι ικανοποιημένος.

Ο κ. Αριστείδου τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι στην πολιτική πρέπει κανείς να κάνει ελιγμούς, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην Προεδρία της Δημοκρατίας θα εκλεγεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος, καθώς ο Νίκος Αναστασιάδης «εξαπάτησε τον λαό πολλές φορές».

Στη σημείωση ότι ο δημοσκοπήσεις δείχνουν «κόντρα» ανάμεσα στον Νικόλα Παπαδόπουλο και τον Σταύρο Μαλά για τον δεύτερο γύρο, ο κ. Αριστείδου τις χαρακτήρισε «στημένες», καθώς θεωρεί ότι δεν είναι δυνατόν να διενεργούνται τέτοιου είδους έρευνες χωρίς να αναφέρονται τα ονόματα όλων των υποψηφίων.

Επιπλέον, έκανε αναφορά στους 56 της προηγούμενης Βουλής, που μαζί με τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον τέως Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και τον Νικόλα Παπαδόπουλο, υπό την ιδιότητά του τότε ως Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών, είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή της οικονομίας, υπό το πρόσχημα της διάσωσης της Λαϊκής Τράπεζας.

Ο κ. Αριστείδου, τέλος, μίλησε για το σοβαρό πρόβλημα των ναρκωτικών, το οποίο αποκάλεσε το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα της Κύπρου μετά την εισβολή, αποκαλώντας την Αστυνομία «διεφθαρμένη», καθώς δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα.

«Πιστεύω ότι οι διεφθαρμένοι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να πηγαίνουν στα σπίτια τους», είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει σύστημα δικαιοσύνης.

Ανδρέας Ευστρατίου: Τα σύνορά μας στην Κωνσταντινούπολη

Στη μεγάλη αγανάκτηση του κόσμου, η οποία λαμβάνεται υπ’ όψιν μόνο όταν γίνονται εκλογές, μίλησε ο υποψήφιος Πρόεδρος Ανδρέας Ευστρατίου, μιλώντας για ψεύτικες υποσχέσεις από πλευράς πολιτικών και κομμάτων, οι οποίοι «ανεβάζουν τα θερμόμετρα» και «τάζουν» πολλά κατά την προεκλογική περίοδο.

Ο κ. Ευστρατίου, προβάλλοντας τις θέσεις του για το Κυπριακό, ανέφερε ότι «τα σύνορά μας δεν είναι στο Λήδρα Πάλας» αλλά στην Κερύνεια, στη Μόρφου, στον Απόστολο Ανδρέα, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη. Ερωτηθείς επί τούτου, διευκρίνισε ότι, κατά την άποψή του, η Κωνσταντινούπολη είναι ελληνική και όχι τούρκικη και κάποια ημέρα θα ελευθερωθεί, όπως και η Κερύνεια, η Μόρφου και η Αμμόχωστος.

«Θα παλέψουμε σκληρά για την ελευθερία του τόπου μας», είπε, προσθέτοντας ότι βασικό εργαλείο του θα είναι το βέτο απέναντι στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε περίπτωση που δεν αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο.

Όσον αφορά στον τομέα της Άμυνας, ο κ. Ευστρατίου αναγνώρισε ότι ο στρατός της Κύπρου είναι «κατάλληλος», ωστόσο προσδοκά και στη στήριξη των ξένων δυνάμεων, χωρίς αυτό να αποκλείει και τα περιθώρια αναβάθμισης.

Χριστάκης Καπηλιώτης: Είμαι κατά του τωρινού Συντάγματος

Το Κυπριακό αποτελεί τον βασικό κορμό του υποψήφιου Προέδρου Χριστάκη Καπηλιώτη, καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής, καταπάτησης ανθρώπινων δικαιωμάτων και παραμονής ξένων στρατευμάτων εις βάρος του λαού της Κύπρου.

Όπως τόνισε, ο ίδιος διαφωνεί πλήρως με την επίλυση του προβλήματος βάσει μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, την οποία χαρακτήρισε «θανατηφόρα». Πρόσθεσε, δε, ότι ένα τέτοιο μοντέλο θα δημιουργήσει ένα κράτος «έκτρωμα».

Επιπλέον, είπε ότι στην Κύπρο έχουν διεξαχθεί πολλοί αγώνες για ελευθερία, στους οποίους βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν πολλοί, ενώ οι αγνοούμενοι εξαιτίας της τουρκικής εισβολής είναι πολλοί.

«Υπάρχει μια Κυπριακή Δημοκρατία η οποία είναι αναγνωρισμένη παγκοσμίως. Εμείς θα επιμείνουμε να παραμείνει ως έχει. Οι Τουρκοκύπριοι είναι μειονότητα, είναι σαν τους Λατίνους, τους Αρμένιους και τους Μαρωνίτες. Έχουν δικαιώματα και θα έχουν ίσα με τους Ελληνοκύπριους και τις άλλες μειονότητες. Είμαι όμως κατά του τωρινού Συντάγματος», σημείωσε, καθώς, όσα υπογράφηκαν, υπογράφηκαν εν αγνοία των αγωνιστών της ΕΟΚΑ.

Ερωτηθείς σχετικά με την επαγγελματική του ιδιότητα ως αστυνομικού και κατά πόσο αυτή μπορεί να συνδυαστεί με την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Καπηλιώτης ανέφερε ότι η υποψηφιότητά του δεν παραβαίνει τις πρόνοιες του Συντάγματος.

Μιχάλης Μηνάς: Ναι σε ευρωπαϊκή στρατιωτική παρουσία

Ο κ. Μηνά διεκδικεί την Προεδρία της Δημοκρατίας ως πρόεδρος του νεοσύστατου κόμματος «Οργάνωση Αγωνιστών Δικαιοσύνης» (ΟΑΔ), το οποίο ιδρύθηκε για επτά βασικούς λόγους: το κούρεμα καταθέσεων του 2013, η λάθος λειτουργία του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), η αύξηση της εγκληματικότητας, η ατιμωρησία των τραπεζιτών, το κλείσιμο της Cyprus Airways, η φυλάκιση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και η αλληλοσυγκάλυψη αξιωματούχων στην Κύπρο.

Όσον αφορά τις θέσεις του στο Κυπριακό, ο κ. Μηνάς ανέφερε ότι όλοι οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας άφησαν να περάσουν 40 χρόνια χωρίς να κάνουν «ένα σωστό Εθνικό Συμβούλιο, καθώς πάντα έφευγαν τσακωμένοι, διέρρεαν έγγραφα», σε αντίθεση με την Τουρκία, που έχει «μια σταθερή εθνική πολιτική που δεν αλλάζει με κανένα τρόπο», προσθέτοντας ότι εμείς έχουμε «το σαράκι του διχασμού».

«Δική μας θέση και γνώμη, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, με κάποια φόρμουλα, μπορούν να βρουν μια λύση με παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει ένα στίγμα. Π.χ. θα πρέπει να αποσυρθεί ο τουρκικός στρατός, να λιγοστέψει ο δικός μας και να υπάρξει μια ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη, ένα σύνταγμα 1.000 ατόμων όπως τα Ηνωμένα Έθνη», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι και οι δύο πλευρές έχουν εξτρεμιστικά στοιχεία.

Όπως είπε, οι μισοί Τ/κ μάς έχουν εμπιστοσύνη, ενώ οι άλλοι μισοί φοβούνται ότι θα επαναληφθούν γεγονότα όπως οι εχθροπραξίες του ’63.

Keywords
Τυχαία Θέματα