Οι θέσεις της Ε.Ε για το κλίμα

Η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου είχε ως στόχο να δεσμευθούν οι κυβερνήσεις σε αυστηρότερα μέτρα για την κλιματική αλλαγή. Μπούσουλας για αυτά η  Συνθήκη του Παρισιού, που υπογράφηκε το 2017. Η Συνθήκη  υιοθέτησε τον στόχο της συγκράτησης της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό, ενώ όλες οι χώρες που την υπέγραψαν δεσμεύθηκαν να ανακοινώσουν πιο φιλόδοξους στόχους έως το 2020.

Στη Σύνοδο της Νέας Υόρκης έλαβαν

μέρος εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών και επενδυτικών ταμείων που έχουν δεσμευθεί να μηδενίσουν τις εκπομπές ρύπων.

Έκθεση του Διεθνούς Μετεωρολογικού Οργανισμού επισημαίνει το χάσμα ανάμεσα στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει ως τώρα τα κράτη και στο μέγεθος των παρεμβάσεων που απαιτούνται ώστε να συγκρατηθεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Συγκεκριμένα, αν πρόκειται η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη να συγκρατηθεί στους 2 βαθμούς Κελσίου, τα κράτη πρέπει να τριπλασιάσουν τις προσπάθειές τους, ενώ, αν πρόκειται να συγκρατηθεί στον 1,5 βαθμό, πρέπει να τις πενταπλασιάσουν. Σύμφωνα με την έκθεση, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει ήδη αυξηθεί 1,1 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Α.  Γκουτέρες υπογράμμισε ότι «η κλιματική αλλαγή είναι το καθοριστικό ζήτημα του καιρού μας. Για πρώτη φορά υπάρχει τόσο σημαντική αντίθεση ανάμεσα στους ανθρώπους και στη φύση, ανάμεσα στους ανθρώπους και στον πλανήτη».

Η ΕΕ, δια του αντιπρόεδρου της Επιτροπής για την Ενεργειακή Ένωση Μ. Σέφτσοβιτς και του Επιτρόπου  για το Κλίμα Μιγκέλ Αριάς Κανιέτε, παρουσίασε έγκαιρα τις θέσεις της:

Στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής προσέγγισης είναι o στόχος για επίτευξη της «κλιματικής ουδετερότητας» (απεξάρτηση από τον άνθρακα) μέχρι το 2050,

Η ΕΕ έχει εκπληρώσει ήδη τους στόχους για το 2020 και νομοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα σε ό,τι αφορά τους στόχους για το 2030. Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, από το 1990 έως το 2017 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειώθηκαν στην ΕΕ κατά 23%, ενώ η οικονομία αυξήθηκε κατά 58%. Επιπλέον, το 25% των κεφαλαίων που θα περιλαμβάνονται στο επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (2021-2027) πρόκειται να χρηματοδοτήσουν δράσεις για το κλίμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε στη Νέα Υόρκη τον καρπό των εργασιών της για την Ενεργειακή Ένωση: μια ρεαλιστική προοπτική μιας Ευρώπης ουδέτερης από πλευράς εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050. Ο Αντιπρόεδρος  Μ. Σέφτσοβιτς, εξέφρασε την ελπίδα ότι τα ευρωπαϊκά σχέδια θα αποτελέσουν «πηγή έμπνευσης» και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα