Οι συμβάσεις των λεωφορείων, οι προδιαγραφές και η προέλευσή τους

Καθηλωμένα θα παραμείνουν περισσότερα από 500 λεωφορεία μέχρι να εγκατασταθεί ο εξοπλισμός της αυτόματης πυρόσβεσης. 

Ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι, ανέφερε ότι εντός της μέρας θα φτάσει στην Κύπρο το σύστημα που θα εγκατασταθεί στα λεωφορεία. «Οι αστικές μεταφορές ήταν υπερπλήρης σήμερα το πρωί λόγω των μαθητών».

Ο

Αλέξης Βαφεάδης ερωτήθηκε μεταξύ άλλων και για το καθεστώς κάτω από το οποίο υπογράφονται οι σχετικές συμβάσεις για τις δημόσιες συγκοινωνίες καθώς επίσης και για την προέλευση αλλά και τις προδιαγραφές που διέπουν τον στόλο. 

Συμπλήρωσε ότι αναμένει τα στοιχεία με τον αριθμό των επιβατών που δεν εξυπηρετήθηκαν σήμερα. «Θα ερευνήσω τον λόγο που δεν εγκαταστάθηκαν μέχρι σήμερα αυτά τα συστήματα στα λεωφορεία».

Διαβάστε ακόμη: ΕΜΕΛ: Κανονικά θα διεξαχθούν τρια δρομολόγια λεωφορείων

Υπογράμμισε ότι όλα τα λεωφορεία που δεν φέρουν τον εξοπλισμό θα συνεχίσουν να είναι καθηλωμένα μέχρι να εγκατασταθεί το σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης. «Εντοπίστηκαν κάποια στην αγορά και θα εγκατασταθούν άμεσα στα λεωφορεία».

Ακόμη, ανέφερε ότι δόθηκαν οδηγίες στις εταιρείες έτσι ώστε να δοθεί προτεραιότητα σε περιοχές που οι μαθητές πρέπει να διακινούνται μακριά για να φτάσουν στα σχολεία τους.

Επεσήμανε ότι το Υπουργείο έχει σύμβαση με μία εταιρεία από κάθε Υπουργείο, ενώ υπάρχει και η σύμβαση με εταιρεία για την υπεραστική γραμμή. Όπως ανέφερε, η υπηρεσία Δημόσιων Συμβάσεων είναι αρμόδια για την εποπτεία και την εφαρμογή όσων προνοεί η σύμβαση».

Διαβάστε ακόμη: Αυτά τα δρομολόγια λεωφορείων επηρεάζονται από την οδηγία του Υπ. Μεταφορών

Τι γίνεται με τις συμβάσεις των λεωφορείων 

Ο κ. Βαφεάδης επεσήμανε ότι στις συμβάσεις που έγιναν με τις εταιρείες υπάρχει η πρόνοια για ανανέωση του στόλου τους. «Επειδή οι συμβάσεις έχουν υπογραφεί σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, η υλοποίηση της σύμβασης γίνεται σταδιακά». Ξεκαθάρισε ότι η Λεμεσός και Λευκωσία υλοποίησαν τις υποχρεώσεις τους, τα υπεραστικά είναι στη διαδικασία ανανέωσης και η επαρχία Αμμοχώστου είναι σε καλό δρόμο. Πίσω έμεινε η Πάφος η οποία υπέγραψε τελευταία τη σύμβαση της.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι η κάθε εταιρεία έχει το δικαίωμα της επιλογής για την προμήθεια των λεωφορείων τους, νοουμένου ότι έχουν ευρωπαϊκή έγκριση χρήσης.

«Έχουμε πάρα πολλά λεωφορεία που είναι από την Κίνα και έχουν λάβει αυτή την έγκριση».

Διαβάστε επίσης: Πρόβλημα στις μετακινήσεις με λεωφορεία – Η ανακοίνωση του Υπ. Μεταφορών

Διαβάστε ακόμη: Φακοντής για λεωφορεία: Δεν ανανέωσαν όλες οι εταιρείες τον στόλο τους

Keywords
Τυχαία Θέματα